Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

 

Πανελλαδικές/esos: Ανάλυση του συστήματος «Κεραμέως» για τη θεσμοθέτηση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ

Παρά το υψηλό ποσοστό επιτυχίας στα πανεπιστημιακά τμήματα (~85%), περίπου το 30% των εισαγόμενων φοιτητών δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του (δηλαδή ένα πλήθος ~20,000 φοιτητών)
Δημοσίευση: 20/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αμέσως μετά τις γιορτές, και αφού τεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση , η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως θα καταθέσει, προς ψήφιση, στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου  για   τον καθορισμό της απαιτούμενης βάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Ειδικότερα:

Κάθε έτος μετά τη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, θα προκύπτει ο μέσος όρος των μορίων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο.

Αυτός ο μέσος όρος δύναται να αυξομειωθεί αφού κάθε πανεπιστημιακό τμήμα φέρει τη δυνατότητα να τον ελαττώνει ή να τον αυξάνει κατά περίπου 20%. Το ακριβές ποσοστό αυξομείωσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Για παράδειγμα, αν σε ένα πεδίο ο μέσος όρος των μορίων είναι 10.000, όλα τα τμήματα του πεδίου αυτού μπορούν να ορίσουν ως βάση εισαγωγής από 8,000 έως 12,000 μόρια.

Αν ένα τμήμα περιλαμβάνεται σε περισσότερα από ένα πεδία, τότε ως βάση εισαγωγής καθορίζεται η ελάχιστη εξ αυτών.

Στον παρακάτω πίνακα, παρουσιάζονται ανά επιστημονικό πεδίο:

  •     Το πλήθος των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων του έτους 2019-20
  •     Ο μέσος όρος μορίων των υποψηφίων το ίδιο έτος
  •     Το 80% του παραπάνω μέσου όρου
  •     Το πλήθος υποψηφίων και το ποσοστό αυτών των οποίων τα μόρια ήταν λιγότερα από το παραπάνω 80% του μέσου όρου (για τη χρονιά 2019-20).

Από τη μελέτη του παραπάνω πίνακα, προκύπτουν ορισμένες σημαντικές παρατηρήσεις, συγκρίνοντας τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις πολλών ετών:

Δεν επηρεάζονται  οι υποψήφιοι με πάνω από 13.000 μόρια

Η επιβολή της βάσης δε θα επηρεάζει υποψηφίους που συγκεντρώνουν μόρια πάνω από 13,000, αφού ακόμη κι αν επιβληθεί ο υψηλότερος συντελεστής (1.2), δύσκολα η βάση κάποιου τμήματος θα υπερβεί τα 13,000 μόρια

Κάθε χρόνο δεν εισάγονται στα ΑΕΙ  10.000 έως 15.000 υποψηφίους

Τα τελευταία χρόνια ένα πλήθος από 10.000 έως 15.000 υποψηφίους (ποσοστό περίπου 15-20%) των ΓΕΛ δεν καταφέρνουν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα

Αν η βάση σε κάθε τμήμα οριστεί ως το 80% του μέσου όρου κάθε επιστημονικού πεδίου

Αν η βάση σε κάθε τμήμα οριστεί ως το 80% του μέσου όρου κάθε επιστημονικού πεδίου, περίπου 20,000-25,000 υποψήφιοι, ήτοι ποσοστό ~30% θα συγκεντρώσουν μόρια χαμηλότερα από την παραπάνω βάση. Επομένως, γύρω στις 8,000-10,000 από όσους εισάγονταν έως τώρα στα πανεπιστημιακά τμήματα (από το σύνολο των 70,000 υποψηφίων περίπου) δε θα εισαχθούν με το νέο σύστημα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι παρά το υψηλό ποσοστό επιτυχίας στα πανεπιστημιακά τμήματα (~85%), περίπου το 30% των εισαγόμενων φοιτητών δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του (δηλαδή ένα πλήθος ~20,000 φοιτητών). Συνεπώς, πολλοί εκ των υποψηφίων που «θα κοπούν» με την καθιέρωση της βάσης μάλλον δε θα ολοκλήρωναν τις σπουδές τους.

Τα Μηχανογραφικά

Όσον αφορά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών:

Ο υποψήφιος θα συμπληρώσει 2 μηχανογραφικά. Στο πρώτο θα δηλώνει μικρό πλήθος τμημάτων προτίμησης (γύρω στα 15). Αυτή η δήλωση θα γίνεται μετά την ανακοίνωση των βάσεων και των συντελεστών (από 0.8 έως 1.2) από κάθε τμήμα και του πλήθους των εισακτέων.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται μάλλον στις αρχές Αυγούστου. Στη συνέχεια, αν ένας υποψήφιος δεν έχει εισαχθεί και το επιθυμεί, θα πρέπει να συμπληρώσει δεύτερο μηχανογραφικό, στο οποίο θα επιλέγει μεταξύ όποιων σχολών έχουν ακόμη κενές θέσεις έπειτα από την επεξεργασία των δηλώσεων των πρώτων μηχανογραφικών.

Υποψήφιοι  με μόρια πάνω από 13,000 θα συμπληρώνουν μάλλον ελεύθερα το μηχανογραφικό τους

Έτσι, όσοι υποψήφιοι έχουν μόρια πάνω από 13.000 θα συμπληρώνουν μάλλον ελεύθερα το μηχανογραφικό τους, ενώ οι υποψήφιοι με μόρια μεταξύ 10,000 και 13,000 θα πρέπει να δηλώσουν μερικά τμήματα της βασικής τους προτίμησης και άλλα στα οποία σχεδόν σίγουρα θα εισαχθούν.

Υποψήφιοι με μόρια κάτω από 10.000

Τέλος, οι υποψήφιοι με μόρια κάτω από 10,000 πρέπει να δηλώνουν περισσότερα χαμηλόβαθμα τμήματα, στα οποία είναι πιθανότερο να εισαχθούν.

Οι  παραπάνω αριθμοί προκύπτουν από στοιχεία πολλών τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: