Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

 


Δώρο-άδωρο η πολυδιαφημισμένη πρόσβαση αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ με κατατακτήριες, αφού η κ.Κεραμέως υποσχέθηκε στους πρυτάνεις ότι οι Σύγκλητοι των ΑΕΙ θα μπορούν να αποφασίζουν ακόμα και να μη δεχθούν καθόλου υποψήφιους

Σε "τυράκι στη φάκα" προσέλκυσης πελατών στα ιδιωτικά ΙΕΚ,  εξελίσσεται η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση υπόθεση της δυνατότητας πρόσβασης των αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων.

Οπως προκύπτει από συνδυασμένη ανάγνωση του σχετικού άρθρου 43 στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση που ψηφίστηκε προ ημερών, αλλά και της ανακοίνωσης της Συνόδου Πρυτάνεων που εξέτασε το ζήτημα, η  περίφημη διαπερατότητα και κινητικότητα, θα αφορά ένα ελάχιστο ποσοστό αποφοίτων ΙΕΚ, και ενδεχομένως να μην αφορά και...κανέναν, ανάλογα με τις διαθέσεις κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος!

Σημειώστε ακόμα ότι επίκειται λουκέτο σε αρκετά μικρά δημόσια ΙΕΚ, καθώς ο νέος νόμος Κεραμέως προβλέπει (άρθρο 23.2) ότι τα δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα οποία κατά τη λήξη δύο (2) συνεχόμενων ετών κατάρτισης από το έτος κατάρτισης 2020-2021 και εφεξής, έχουν συνολικό κατ’ έτος αριθμό φοιτούντων/καταρτιζομένων που δεν υπερβαίνει τους εκατό (100), τίθενται σε αναστολή λειτουργίας ή συγχωνεύονται με άλλα δημόσια Ι.Ε.Κ. Ειδικότερα για τα δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που λειτουργούν στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού, Νότιου, Βόρειου, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, ο αντίστοιχος συνολικός κατ’ έτος αριθμός φοιτούντων/καταρτιζομένων για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται σε διακόσιους (200). Ειδικώς, δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε απομακρυσμένες, νησιωτικές, παραμεθόριες περιοχές και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμό κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων δύναται να λειτουργούν με συνολικό κατ’ έτος αριθμό φοιτούντων/καταρτιζόμενων μικρότερο των εκατό (100)

Το κενό φυσικά θα καλύψουν οι ιδιωτικές δομές Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Πρυτάνεις: Στην ευχέρεια της Συγκλήτου!

Συγκεκριμένα, οι πρυτάνεις χθες ανακοίνωσαν ότι: "Αναφορικά με τη δυνατότητα συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις των αποφοίτων ΙΕΚ, διευκρινίστηκε από την κ. Υπουργό ότι εναπόκειται στην ευχέρεια της κάθε Συγκλήτου, να αποδεχθεί ή όχι την εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ και να αποφασίσει όλα τα περαιτέρω της εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης. να αποφασίσει δηλαδή το ποσοστό, που μπορεί να κυμαίνεται από 0% έως 5%."

Προφανώς η κ.Κεραμέως έδωσε αυτή τη διευκρίνιση ώστε να εξασφαλίσει θετική στάση των πρυτάνεων, οι οποίοι νωρίτερα αντιδρούσαν έντονα στη ρύθμισή της.

Από αυτή την ανακοίνωση συμπεραίνεται ότι η εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ σε ΑΕΙ θα γίνεται:

-Εφόσον αυτοί είναι πιστοποιημένοι

-Εφόσον  η Σύγκλητος του ΑΕΙ για το οποίο ενδιαφέρονται να δώσουν κατατακτήριες αποφασίσει ότι τους δέχεται

-Εαν η Σύγκλητος πει ναι, τότε το ανώτερο ποσοστό στο οποίο θα μπορέσουν να εγγραφούν, δεν θα ξεπερνά το 5% επι του αριθμού εισακτέων του τμήματος προορισμού (αν λχ έχει 100 εισακτέους, θα πάρει ακόμα έως 5 από ΙΕΚ)

Επιπλέον, όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο, θα πρέπει  προηγουμένως να έχουν επιτύχει και στις κατατακτήριες. Πως;  Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από το άθροισμα της βαθμολογίας όλων των μαθημάτων που εξετάζονται. Στη σειρά αυτήν περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει δέκα (10) μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρία (3) μαθήματα.

Οπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η πρόσβαση υπό τις συνθήκες αυτές καθίσταται τόσο απαιτητική, που εκ των πραγμάτων αφορά ελάχιστους αποφοίτους.

Τι προβλέπει το Άρθρο 43

Πρόσβαση στο Επίπεδο έξι του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων

1. Απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ., καθώς και του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας, που ύστερα από επιτυχή εξέταση πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης κατέχουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή ισότιμο τίτλο, δύνανται να κατατάσσονται σε τμήματα Α.Ε.Ι. συναφούς ειδικότητας με αυτήν του ανωτέρω διπλώματος.

2. Οι ως άνω κάτοχοι Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, προ της εγγραφής τους στο Ι.Ε.Κ. πρέπει απαραιτήτως να είναι και κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου.

3. Η επιλογή των υποψήφιων για κατάταξη αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις, που διενεργούνται με την επιμέλεια του Α.Ε.Ι. κατά τον ίδιο χρόνο και τόπο με τις κατατακτήριες εξετάσεις του άρθρου 15 του ν.  3404/2005 (Α΄  260) και αφορούν εξέταση με θέματα ανάπτυξης σε τρία (3) μαθήματα του προγράμματος σπουδών του τμήματος υποδοχής. Στην επιλογή των υποψηφίων με εξετάσεις πρέπει να διασφαλίζονται η διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από το άθροισμα της βαθμολογίας όλων των μαθημάτων που εξετάζονται. Στη σειρά αυτήν περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει δέκα (10) μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρία (3) μαθήματα. Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό.

4. Με απόφαση της Συνέλευσης του τμήματος υποδοχής, οι υποψήφιοι που κατατάσσονται μπορούν να απαλλαγούν, ύστερα από αίτησή τους, της υποχρέωσης εγγραφής και παρακολούθησης της διδασκαλίας των μαθημάτων προγράμματος σπουδών, υποχρεωτικών και υποχρεωτικής ή ελεύθερης επιλογής, το περιεχόμενο των οποίων είχαν διδαχθεί πλήρως ή επαρκώς στην ειδικότητα Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας προέλευσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση εξέτασης σε αυτά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα σπουδών. Από την υποχρέωση εξέτασης εξαιρούνται τα μαθήματα, στα οποία εξετάσθηκαν για την κατάταξή τους.

5. Οι κατατακτήριες εξετάσεις για τους αποφοίτους Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας διέπονται αποκλειστικά από τις διατάξεις του παρόντος. Δεν εφαρμόζονται το άρθρο 15 του ν. 3404/2005 και η υπό στοιχεία Φ2/121871/Β3/3-11-2005 απόφαση της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄ 1517)

Δεν υπάρχουν σχόλια: