Βοήθησαν δεκάδες ανθρώπους να διαφύγουν από την αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα και να σωθούν. Οι δύο έφηβοι, μόλις 15 ετών ο καθένας, αναδεικνύονται σε σύμβολα ελπίδας και ηρωισμού για τον τρόπο που κατόρθωσαν να αντιδράσουν την ώρα του φρικώδους τρομοκρατικού χτυπήματος.

Ο Ισλάμ Καλίλοφ και ο Αρτιόμ Ντονσκόφ, συμμαθητές, τιμήθηκαν σήμερα 25/3 από το σχολείο τους και έλαβαν ως επιβράβευση του ηρωισμού τους φορητούς υπολογιστές, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.

Οι δυο τους εργάζονταν στα βεστιάρια του Crocus City Hall και επέδειξαν παραδειγματική ψυχραιμία, συνοδεύοντας προς την έξοδο ομάδες θεατών.

Ψύχραιμοι την κρίσιμη ώρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πλάνα που καταγράφηκαν με τη βοήθεια κινητού τηλεφώνου κατά την ώρα της επίθεσης, ο Ισλάμ Καλίλοφ  φαίνεται να τρέχει στην αντίθετη κατεύθυνση και να κατευθύνει προς την έξοδο και τη διαφυγή δεκάδες πανικόβλητους ανθρώπους που ήταν στον συναυλιακό χώρο.

Ο ίδιος δήλωσε εκ των υστέρων στα μέσα ενημέρωσης πόσο φοβήθηκε, αλλά επιβεβαίωσε ότι δεν είχε μείνει κανείς πίσω του την ώρα της επίθεσης κι ύστερα έφυγε κι αυτός να σωθεί. Όπως εξήγησε, «Μας είχαν δείξει πού να στέλνουμε τον κόσμο σε περίπτωση κάποιου συμβάντος. Γνώριζα πού να τους οδηγήσω για να είναι ασφαλείς».

Επίσης, ο συμμαθητής του, Αρτιόμ Ντονσκόφ, συνόδευσε μια άλλη ομάδα ανθρώπων που αναζητούσε έξοδο διαφυγής από το εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο είχε ήδη πιάσει φωτιά.

Ο Ισλάμ Καλίλοφ αναμένεται επίσης να τιμηθεί την 29η Μαρτίου από την Ένωση Μουσουλμάνων της Ρωσίας, μια σημαντική θρησκευτική οργάνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.