Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

 23.03.2024 - 06:23

Ξαναρωτάμε το υπουργείο Παιδείας και τη ΔΔΕ Πειραιά: Τι συμβαίνει στο 10ο ΓΕΛ Πειραιά;

Τι συμβαίνει στο 10ο ΓΕΛ Πειραιά; Γιατί απέχουν οι μαθητές και διαμαρτύρονται οι καθηγητές; γράφαμε στο alfavita.gr πριν από τρεις μήνες περίπου. 

00:00
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player
ADVERTISEMENT

Και το γράφαμε καθώς είχε φτάσει στο alfavita.gr ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά η οποία ενημέρωνε ότι προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 08.00 ως τις 11.00 το πρωί της Παρασκευής 08.12.2023, για τη διευκόλυνση της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών του 10ου ΓΕΛ Πειραιά, καθώς και των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, στη ΔΔΕ Πειραιά στις 9:30, με θέμα την συμπεριφορά του Διευθυντή του σχολείου απέναντι στου συναδέλφους και τους μαθητές του σχολείου.

Σε ρεπορτάζ που κάναμε για το θέμα μάθαμε ότι την Πέμπτη 7/12 οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα και γενικά ότι σε αναβρασμό βρίσκεται η εκπαιδευτική κοινότητα του 10ου ΓΕΛ Πειραιά που διαμαρτύρεται έντονα για τη συμπεριφορά του Διευθυντή του σχολείου απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Στα μέσα Μαρτίου σε κατάληψη του 10ου ΓΕΛ προχώρησαν οι μαθητές τους, γράφοντας χαρακτηριστικά στο πανό τους «ο Ζαχαρίας δεν είναι η λύση, είναι το πρόβλημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την κατάληψη από τους μαθητές είχαν προηγηθεί δύο στάσεις εργασίας εκπαιδευτικών.

Και τα προβλήματα συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα. 

Για μια ακόμη φορά, αυτές τις μέρες, ανάστατη η σχολική κοινότητα του 10ου Λυκείου Πειραιά ζήτησε την αντικατάστασή του Διευθυντή.

Αλλά ας δούμε το θέμα με μια σειρά όπως το παρουσιάζει η Γιώτα Τέσση στην efsyn.gr

10ο ΓΕΛ

Ζητείται η άμεση παρέμβαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά για να διασωθεί ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του ιστορικού Λυκείου της Παλιάς Κοκκινιάς.

Eκρηκτικό είναι το κλίμα που επικρατεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο 10ο Γενικό Λύκειο Πειραιά, με αποτέλεσμα οι μαθητές να κάνουν κατάληψη από τις 12 Μαρτίου με ομόφωνο αίτημα να απομακρυνθεί ο διευθυντής του σχολείου. Το θέμα έφτασε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, αλλά δεν φαίνεται να βρίσκει λύση, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταστήσουν το σχολείο λειτουργικό και να διασώσουν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του ιστορικού Λυκείου της Παλιάς Κοκκινιάς.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά συμπαρίσταται και εξέδωσε κείμενο στο οποίο τίθεται το πρόβλημα με έντονο τρόπο, ενώ χαρακτηριστικά είναι τα συνθήματα των μαθητών «Το 10ο έχει ιστορία, κάτω η αναξιοκρατία» και «Το 10ο δεν ανοίγει, ο διευθυντής αν δε φύγει», αλλά και οι προθέσεις πολλών γονέων να μετεγγράψουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία καθώς δεν βλέπουν να αίρεται το αδιέξοδο.

Ελλειψη ενσυναίσθησης

Η «Εφ.Συν.» μίλησε με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας), οι οποίοι περιέγραψαν εμμονική προσκόλληση του διευθυντή στο γράμμα των νόμων και των εγκυκλίων, αδιαλλαξία, έλλειψη ενσυναίσθησης αλλά και υπερσυγκεντρωτισμό αρμοδιοτήτων στο πρόσωπό του, τις οποίες όμως δεν δύναται να διεκπεραιώσει, προκαλώντας μια συνεχή σύγχυση, ενώ απαξιώνεται συνεχώς ο Σύλλογος Διδασκόντων και ατομικά πολλοί καθηγητές.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Καθηγητές καταγγέλλουν ότι σταδιακά ο διευθυντής αφαιρούσε από αυτούς αρμοδιότητες, άλλαξε κωδικούς στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες και κλείδωσε το πρωτόκολλο, προκειμένου να έχει πρόσβαση μόνο ο ίδιος. Γονείς κάνουν λόγο για διασταλτική ερμηνεία των νόμων από έναν διευθυντή που ενδιαφέρεται μόνο για τους τύπους, υποχρεώνοντας μαθήτρια να προσκομίσει ακόμα και ληξιαρχική πράξη θανάτου του πατέρα της για να συμμετέχει σε κάποια δράση. Μαθητές αγωνιούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή αν θα είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς, όπως λένε, ο διευθυντής καθυστέρησε μέχρι την τελευταία μέρα τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών τους και χρειάστηκε πολύωρη δουλειά από την υποδιευθύντρια και μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων για να ολοκληρωθεί κυριολεκτικά στο παρά πέντε η διαδικασία για όλους τους υποψηφίους μαθητές. Η υποδιευθύντρια παραιτήθηκε επειδή δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τον διευθυντή και ακολούθησε ένα γαϊτανάκι παραιτήσεων υποδιευθυντών που όριζε κατ’ αρχαιότητα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κωλυσιεργία

Εντύπωση προκαλεί η κωλυσιεργία του διευθυντή για οποιαδήποτε δράση που λειτουργεί αποτρεπτικά στο να είναι το σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και να προσφέρει εναλλακτικές μορφές γνώσης και ερεθίσματα προβληματισμών αλλά και αποθαρρυντικά για κάθε δημιουργική πρωτοβουλία. Το ζητούμενο είναι αν πρέπει ο Σύλλογος Διδασκόντων ή Γονέων να αναλώνεται σε ατέρμονες συζητήσεις για να διεκδικεί τα αυτονόητα και μάλιστα σε μια γειτονιά με ιστορία, όπως η Παλιά Κοκκινιά, που τα παιδιά της πρέπει με κάθε τρόπο να ενθαρρύνονται στη μάθηση.

Ακόμη ένα ερώτημα που δημιουργείται –και στο οποίο οφείλει να εγκύψει το υπουργείο– είναι αν τα μόρια που κάθε εκπαιδευτικός έχει αποκτήσει από την προϋπηρεσία του και τη μετεκπαίδευσή του είναι αρκετά για την επιλογή κάποιου ως διευθυντή, όταν όλα δείχνουν ότι όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, αλλά δυναμιτίζει καθημερινά την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και επιβάλλει κλίμα καχυποψίας και έλλειψης εμπιστοσύνης. Παράλληλα, το υπουργείο οφείλει να διασταυρώνει εάν κάποιος διευθυντής αλλάζει κάθε τόσο σχολικά περιβάλλοντα εξαιτίας έντονων διαμαρτυριών και εντάσεων, που εκφράζονται με αποχές και στάσεις εργασίας. Να κρίνει, επίσης, αν μπορεί να συνεχίσει να είναι διευθυντής μόνο λόγω των τυπικών προσόντων του, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διοικητικές ικανότητες που απαιτεί η συγκεκριμένη θέση και κυρίως η παιδαγωγική επάρκεια και ευαισθησία που είναι αναγκαίες στη διάδραση με παιδιά. Με ποιες ερωτήσεις κρίνονται τελικά στη μοριοδοτούμενη συνέντευξη η παιδαγωγική επάρκεια και η διοικητική ικανότητα των υποψηφίων διευθυντών;

Στο χθεσινό σχολικό συμβούλιο που κλήθηκε να συνεδριάσει για το θέμα (και στο οποίο συμμετείχαν ο διευθυντής, τρεις καθηγητές, εκπρόσωποι των μαθητών, των γονέων τους και του Δήμου Πειραιά), σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο διευθυντής παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του, χωρίς διάθεση διαλλακτικότητας. Οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Την ίδια ώρα εμείς θα συνεχίζουμε να διαβάζουμε ότι στόχος του υπουργείου είναι η εφαρμογή στην εκπαιδευτική διαδικασία του ελεύθερου, δημοκρατικού διαλόγου που να ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την ενσυναίσθηση και τη διάθεση για συμμετοχή των μαθητών στα σχολικά δρώμενα. Στην πράξη όμως;

Δεν υπάρχουν σχόλια: