Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

 

«Το σχολείο μας ευαισθητοποιήθηκε πάνω σε θέματα τυφλότητας κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε κάτι που θα είναι προσβάσιμο για όλους. Το πάθος των παιδιών για ένα καλύτερο και πιο συμπεριληπτικό κόσμο οδήγησε σε αυτές τις δύο ιδέες» επισημαίνει η καθηγήτριά τους

Ένα έξυπνο επιτραπέζιο παιχνίδι για άτομα με προβλήματα όρασης, από επαναχρησιμοποιημένα τουβλάκια, κατάφεραν να δημιουργήσουν μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων στη Θεσσαλονίκη, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση καθηγητών τους.

00:00
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player
ADVERTISEMENT

Πρόκειται για το παιχνίδι TriGo, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι άκρως συμπεριληπτικό που ξεπερνάει την ψυχαγωγία, με στόχο να προάγει τη συμμετοχικότητα και να προσφέρει χαρά στους παίκτες όλων των ικανοτήτων.

«Το TriGO είναι προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα όρασης φέροντας οδηγίες στα ελληνικά και στη γραφή Braille. Το όνομα του έχει διπλή σημασία. Όχι μόνο αποτίει φόρο τιμής στο κλασικό παιχνίδι Triliza, αλλά ενσωματώνει τη λέξη “go”, προτρέποντας τον κόσμο να εκμηδενίζει τους αποκλεισμούς και να γίνει συμμετοχικός» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου Ιωάννα Φωτιάδου.

ADVERTISING

Η ιδέα ξεκίνησε όταν μία καθηγήτρια έφερε στο σχολείο ένα μεγάλο κουτί με επώνυμα τουβλάκια. Εκείνη την εποχή στο σχολείο οργάνωναν το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ και προσπαθούσαν να φτιάξουν προϊόντα για να πουλήσουν. Οι μαθητές σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τα τουβλάκια δημιουργώντας κοσμήματα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα, η οποία εξελίχθηκε στο δημιουργικό παιχνίδι TriGO, αφορμή για τη δημιουργία του οποίου στάθηκε η διάγνωση ενός συμμαθητή των παιδιών με τυφλοκώφωση.

«Το σχολείο μας ευαισθητοποιήθηκε πάνω σε θέματα τυφλότητας κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε κάτι που θα είναι προσβάσιμο για όλους. Το πάθος των παιδιών για ένα καλύτερο και πιο συμπεριληπτικό κόσμο οδήγησε σε αυτές τις δύο ιδέες» επισημαίνει η κ. Φωτιάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: