Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

 

 

Συντονίστρια Εκπαίδευσης Γερμανίας: Βρήκαμε ευήκοα ώτα στη νυν πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας

«Λόγω της κρίσης έχουμε αυξημένη ροή μαθητών στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας»
Δημοσίευση: 31/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Η πολιτική ηγεσία στηρίζει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και αποδεδειγμένα τόσο η ίδια ως αν. Συντονίστρια, όσο και οι συνδικαλιστικοί μας φορείς βρήκαμε ευήκοα ώτα. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στην ίδια την υπουργό, στην υφυπουργό και στη Γενική Γραμματέα, η οποία μάλιστα τον προηγούμενο Φεβρουάριο ταξίδεψε στο Μόναχο για να συναντήσει εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματά τους".

Τα παραπάνω τονίζει σε Συνέντευξη στο esos  η Συντονίστρια   Εκπαίδευσης Γερμανίας Σ. Μπέση  ενώ σημειώνει πως «Λόγω της κρίσης έχουμε αυξημένη ροή μαθητών στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας».

esos : κα Μπέση η πανδημία πόσο έχει επηρεάσει τα ελληνόπουλα στη Γερμανία;

Σ. Μπέση : Η πανδημία μας έχει επηρεάσει όλους. Ιδιαίτερα τα ελληνόπουλα και όλους εμάς στο εξωτερικό μας στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε τόσο εύκολα στην πατρίδα μας, να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα.  

esos : Ποια διαδικασία μάθησης ακολουθούν τα ελληνικά σχολεία, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως;

Σ. Μπέση :Τα σχολεία μας λειτούργησαν έως τις 15 Δεκεμβρίου με δια ζώσης διδασκαλία.

Κάθε φορά που σε κάποιο τμήμα εμφανιζόταν κάποιο κρούσμα κορωνοϊού λαμβάναμε την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του, σύμφωνα με τις οδηγίες της υγειονομικής υπηρεσίας κάθε περιοχής. Σοβαρότερη ήταν η κατάσταση στη Νυρεμβέργη. Εκεί υπήρξε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και αναγκαστικά ανεστάλη η λειτουργία ενός από τα Δημοτικά μας στο τέλος του Νοεμβρίου για 15 ημέρες. Η απόφαση για αυστηρό locκdown ισχύει από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουρίου 2021. Σε κάθε κρατίδιο δόθηκαν διαφορετικές οδηγίες για τον τρόπο διδασκαλίας. Σε κάποια κρατίδια οι κατά τόπους Υπουργοί Παιδείας έδωσαν εντολή για πρόωρες χριστουγεννιάτικες διακοπές, σε άλλα για υποχρεωτική εξ αποστάσεως διδασκαλία έως τις 18/12 και σε άλλα για προαιρετική εξ αποστάσεως διδασκαλία ενώ στη Βάδη Βυτεμβέργη η εντολή για υποχρεωτική εξ αποστάσεως διδασκαλία ίσχυσε μόνο για την τελευταία τάξη κάθε βαθμίδας έως τις 22/12. Ιδιαίτερα ο Υπουργός Παιδείας της Βαυαρίας επικρίθηκε σφοδρότατα διότι την Κυριακή 13/12 έστειλε οδηγία για υποχρεωτική εξ αποστάσεως διδασκαλία εως 18/12 και το βράδυ της επομένης έστειλε νέα επιστολή με την οποία καταργούσε τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση στα ελληνικά σχολεία με οδηγία του Συντονιστικού Γραφείου εφαρμόστηκε εξ αποστάσεως διδασκαλία από τις 16/12 έως και τις 18/12, με εξαίρεση τη Γ τάξη του Λυκείου Στουτγκάρδης που παρακολούθησε μαθήματα εξ αποστάσεως έως και τις 22/12  διότι κρίθηκε σκόπιμο να ακολουθηθεί η οδηγία της Υπουργού Παιδείας της Βάδης-Βυτεμβέργης.

esos : Την τρέχουσα σχολική χρονιά έχουμε λειτουργικά προβλήματα στα ελληνικά σχολεία;

Σ. Μπέση : Στο ερώτημα σας όπως καταλαβαίνετε μπορώ να απαντήσω μόνο για τα σχολεία της περιοχής ευθύνης του Συντονιστικού Γραφείου Μονάχου. Την τρέχουσα σχολική χρονιά δεν έχουμε κανένα κενό στα 4 Δημοτικά του Μονάχου, στα 2 Γυμνάσια και στο Λύκειο του Μονάχου, στο Γυμνάσιο της Νυρεμβέργης καθώς και στο Δημοτικό της Φρανκφούρτης. Επίσης χωρίς κενά λειτουργούν τα ΤΕΓ στη Βάδη Βυτεμβέργη και στην Έσση. Επίσης αναγνωρίστηκαν δυο καινούρια ΤΕΓ στην Αυστρία, ένα στο Salzburg και ένα Graz, στα οποία αμέσως τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικοί. Επομένως η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από κάθε άλλη χρονια. Αυτό οφείλεται στα εξής:

1.    Δόθηκε στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα να ζητήσουν παράταση της απόσπασης τους και για 6ο έτος ανευ επιμισθίου και η παράταση αυτών που το επιθυμούσαν υπογράφηκε ήδη μέσα στο καλοκαίρι.

2.    Οι νέες αποσπάσεις ολοκληρώθηκαν στις 4 Σεπτέμβρη και έως τις 18 Σεπτέμβρη είχαν πραγματοποιηθεί και οι παρατάσεις των εκπαιδευτικών που επιθυμούσαν παράταση περαν της εξαετίας.

3.    Έγινε ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού από το Συντονιστικό Γραφείο που ανέλαβε τις τοποθετήσεις.

4.    Επίσης αποσπάστηκαν ειδικότητες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως Μουσικοί (σε Νυρεμβέργη και Φρανκφούρτη) και Γυμναστές (στο Μόναχο).

esos : Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αύξησε το μαθητικό πληθυσμό στη Γερμανία λόγω της μετανάστευσης ελληνικών οικογενειών; Υπάρχουν στοιχεία ανά σχολικό έτος;

Σ. Μπέση :Είναι βέβαιο ότι λόγω της κρίσης έχουμε αυξημένη ροή μαθητών στα ελληνικά σχολεία. Ωστόσο στο Συντονιστικό Γραφείο δεν διατηρούνται ακριβή στοιχεία

esos : Ποια είναι τα προβλήματα  που αντιμετωπίζει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση; Τα  έχετε συζητήσει με την πολιτική ηγεσία  και εάν έχει “δρομολογηθεί” η λύση τους.

Σ. Μπέση : Η πολιτική ηγεσία στηρίζει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και αποδεδειγμένα τόσο η ίδια ως αν. Συντονίστρια, όσο και οι συνδικαλιστικοί μας φορείς βρήκαμε ευήκοα ώτα. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στην ίδια την Υπουργό, στην Υφυπουργό και στη Γενική Γραμματέα, η οποία μάλιστα τον προηγούμενο Φεβρουάριο ταξίδεψε στο Μόναχο για να συναντήσει εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματά τους.

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους είναι ότι προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης για να λυθούν χρειάζεται η συνδρομή και άλλων υπουργείων, όπως π.χ. του Υπουργείου Οικονομικών.

Για να γίνω σαφέστερη, το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες του εξωτερικού είναι η στελέχωση τους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό και για αυτό πρέπει να τους δοθούν κίνητρα ώστε να πάρουν την απόφαση της απόσπασης. Τέτοια θα μπορούσαν να είναι για παράδειγμα η μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου απόσπασης , η αύξηση του χρόνου καταβολής επιμισθίου, η διευκόλυνση των εκπαιδευτικών που ζητούν απόσπαση για οικογενειακούς λόγους κ.α. Ακόμη και μικρής σημασίας κίνητρα όπως η επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης των αυτοκινήτων κατά τον επαναπατρισμό των εκπαιδευτικών, που ζητεί η ΕΛΜΕ, θα έπαιζαν ένα σημαντικό ρόλο.

Οπωσδήποτε υπάρχουν και άλλα ουσιαστικής σημασίας ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν όπως είναι η αξιολόγηση των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών που ακολουθούν τα δίγλωσσα σχολεία της Βαυαρίας, η επιμόρφωση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών και τα κριτήρια επιλογής των στελεχών διοίκησης των μονάδων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.  

Έχω τη βαθειά πεποίθηση ότι η πολιτική ηγεσία μεριμνά για τη λύση τους και ελπίζω ότι δεν θα διαψευστώ.

 

Απόφαση: Με την Τράπεζα Θεμάτων οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α Λυκείου

Όλες οι διαδικασίες που προβλέπει η υπουργική απόφαση
Δημοσίευση: 30/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κατά το τρέχον  σχολικό έτος 2020-2021, η Τράπεζα Θεμάτων   θα λειτουργήσει για τις προαγωγικές εξετάσεις της Α ́ Λυκείου.

Αυτό προβλέπει απόφαση την οποία υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η ίδια απόφαση ορίζει ότι:

Α.  Κατά τη β ́ φάση, σχολικό έτος 2021-2022, η Τ.Θ.Δ.Δ. θα λειτουργήσει και για τις προαγωγικές εξετάσεις της Β ́ Λυκείου με παράλληλο εμπλουτισμό των θεμάτων που αφορούν την Α ́ Λυκείου.

Β.  Κατά τη γ ́ φάση, σχολικό έτος 2022-2023, θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος λειτουργίας της Τ.Θ.Δ.Δ., καλύπτοντας και τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ ́ Λυκείου, με παράλληλο εμπλουτισμό των θεμάτων των Α ́ και Β ́ τάξεων Λυκείου.

Γ. Η Τ.Θ.Δ.Δ. είναι ανοιχτή και προσβάσιμη στο σύνολό της από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα μέσα από την πλατφόρμα του Ι.Ε.Π.

Τυχαία επιλογή θεμάτων

Σχετικά με τη διαδικασία επιλογής θεμάτων η απόφαση ορίζει τα εξής:

1. Από την Τράπεζα Θεμάτων κληρώνονται είτε αυτοτελή θέματα είτε ενότητες θεμάτων που σε ποσοστό αντιστοιχούν στο πενήντα τοις εκατό (50%) της γραπτής δοκιμασίας για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α ́ και Β ́ τάξης κάθε τύπου Λυκείου και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ ́ τάξης κάθε τύπου Λυκείου.

Ως θέμα νοείται κάθε εξεταστικό αντικείμενο που βαθμολογείται με το 1/4 της εκατοντάβαθμης κλίμακας (25 μονάδες).

Κάθε ενότητα θεμάτων βαθμολογείται με το 1/2 της εκατοντάβαθμης κλίμακας (50 μονάδες) και θεωρείται ότι αποτελείται από δύο (2) θέματα. Με απόφαση του Ι.Ε.Π., καθορίζεται σε ποια μαθήματα, κατά τη διενέργεια της κλήρωσης, επιλέγονται θέματα και σε ποια μαθήματα επιλέγεται ενότητα θεμάτων.

Για τα θέματα που ορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τον/την διδάσκοντα/ουσα ή τους διδάσκοντες/ουσες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, περιλαμβάνονται στην Τ.Θ.Δ.Δ. ενδεικτικά θέματα.

2. Κάθε Λύκειο καταρτίζει το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα από την Τ.Θ.Δ.Δ., το κοινοποιεί ηλεκτρονικά μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των εξετάσεων στην οικεία Διεύθυνση Δ.Ε. και ενημερώνει τη σχετική ιστοσελίδα της Τ.Θ.Δ.Δ. στο Ι.Ε.Π.

3. Προβλέπεται η αυτόνομη λειτουργία της Τ.Θ.Δ.Δ. για το Γενικό Λύκειο, το Λύκειο Ε.Α.Ε., το Επαγγελματικό Λύ- κειο και το Λύκειο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ - Λ. στην ίδια δικτυακή βάση.

4. Την ημέρα των εξετάσεων, κατά συγκεκριμένο μάθημα και Λύκειο, ο/η Διευθυντής/Διευθύντρια και ο/η οικείος/α ή οι οικείοι/ες διδάσκοντες/ουσες, με τη χρήση των κωδικών που διαθέτει το σχολείο, κληρώνουν (έως δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας/Αρχαίων Ελληνικών, των Αγγλικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας/Νέων Ελληνικών), με απόλυτη τυχαιότητα, το 50% των θεμάτων του μαθήματος στο οποίο θα εξετασθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες.

5. Σε περίπτωση που για τεχνικούς λόγους σε κάποιο Λύκειο δεν καταστεί δυνατή η κλήρωση των θεμάτων, ενημερώνεται ο/η οικείος/α Διευθυντής/ντρια Εκπαίδευσης και η σχετική κλήρωση πραγματοποιείται στα γραφεία της Διεύθυνσης. Τα θέματα αποστέλλονται στο σχολείο με τον προσφορότερο τρόπο.

6. Σε περίπτωση αναβολής προγραμματισμένης εξέτασης για οποιονδήποτε λόγο ή σε περίπτωση εξέτασης μαθητών που για λόγους ασθένειας δεν προσήλθαν στις προγραμματισμένες εξετάσεις, ενημερώνεται σχετικά η οικεία Διεύθυνση Δ.Ε. και καθορίζεται από το σχολείο νέα ημερομηνία εξέτασης, σύμφωνα με τα παραπάνω, για την οποία ενημερώνεται το Ι.Ε.Π.

7. Στις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις κατατακτήριες εξετάσεις, τα θέματα των προφορικών εξετάσεων καταρτίζονται από τους/τις οικείους/ες διδάσκοντες/ουσες.

Οι γραπτές εξετάσεις για τα μαθήματα της Ομάδας Α ́ διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες εξετάζονται στην ίδια εξεταστέα ύλη και στα ίδια θέματα με τους/τις υπόλοιπους/ες μαθητές/ τριες (άρθρα 113 και 136 του ν. 4610/2019).

8. Στις επαναληπτικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξετάζονται σε θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων, όπως και στις εξετάσεις Ιουνίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

 


Το Λύκειο χαρακτηρίζεται σχεδόν καθολικά ως προθάλαμος του Πανεπιστημίου. Και αυτός ο χαρακτηρισμός δίνει την αιτιολογική βάση για περαιτέρω συμπεράσματα, με κοινωνικό, πολιτικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον - Του Νίκου Τσούλια

Συχνά – πυκνά, θέσεις και απόψεις γίνονται κλισέ, στερεότυπα, προκαταλήψεις, βεβαιότητες, δόγματα και μετά αποκτούν και τον χαρακτήρα μιας γενικής αλήθειας, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η όλη υπόθεση αποκτά και αξιολογικά κριτήρια, για να εδραιωθούν περαιτέρω αναλύσεις - ωστόσο σε σαθρό έρεισμα.

Με βάση αυτή τη γενική, εισαγωγική παρατήρηση μπορούμε να προσεγγίσουμε το θέμα μας. Το Λύκειο χαρακτηρίζεται σχεδόν καθολικά ως προθάλαμος του Πανεπιστημίου. Και αυτός ο χαρακτηρισμός δίνει την αιτιολογική βάση για περαιτέρω συμπεράσματα, με κοινωνικό, πολιτικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον.

Να η συνέχεια. Το λύκειο λειτουργώντας ως προθάλαμος του πανεπιστημίου δεν υπηρετεί τους βασικούς σκοπούς του, είναι υποβαθμισμένο και επιπλέον είναι αυτό το ίδιο υπεύθυνο γι’ αυτή την κακή κατάστασή του! Το λύκειο ενοχοποιείται. Και μάλιστα όσο πιο έντονη είναι η ενοχοποίησή του τόσο πιο πειστική είναι η επιχειρηματολογία που έπεται και που αφορά χίλιες – δυο όψεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Ας δούμε όμως την απλή πραγματικότητα που συνδέεται με το ζήτημά μας. Δέχομαι, ως υπόθεση εργασίας, την παραδοχή που συζητάμε. Και θέτω τα παρακάτω ερωτήματα. Όταν το 80% και πλέον των μαθητών του Λυκείου προσανατολίζεται, συμμετέχει και εν πολλοίς εισάγεται στο πανεπιστήμιο, θα μπορούσε ποτέ το λύκειο να αγνοήσει αυτή την απόλυτα κυρίαρχη τάση; Αυτή η απτή πραγματικότητα είναι απόρροια της λειτουργίας του λυκείου ή απόλυτα κοινωνική επιλογή και προτεραιότητα; Η εξεταστέα ύλη για να εισαχθούν οι μαθητές στο πανεπιστήμιο δεν θα είναι η διδακτέα του λυκείου;

Είναι δυνατόν να υπάρξει άλλος θεσμός για να διαμορφώσει τα εκπαιδευτικά προαπαιτούμενα του πανεπιστημίου; Το γενικό και μάλλον καθολικό φαινόμενο των φροντιστηρίων στις λυκειακές ηλικίες των μαθητών δεν συνδέεται μόνο και μόνο με την απαίτηση για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και με τον προκαλούμενο εξ αυτού ανταγωνισμό; Και το τελευταίο, γνωρίζουν οι επικριτές του λυκείου πόσο υψηλοί είναι οι μαθησιακοί στόχοι του λυκείου και πόσο επιστημονική είναι η διδακτέα ύλη του σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα στα Θετικά μαθήματα (Μαθηματική, Φυσική, Χημεία, Βιολογία);

Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν απαντήσεις που αιτιολογούν απόλυτα τη στάση του λυκείου ως προς το αν πρέπει να είναι ή όχι “προθάλαμος” του πανεπιστημίου. Το διακύβευμα βέβαια είναι η περίφημη αυτονομία του. Αλλά ως αυτονομία δεν νοείται ότι δεν θα συνδέεται με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο – αυτή η κρατούσα άποψη δεν είναι απλά και μόνο λανθασμένη αλλά και αντιεκπαιδευτική και αντικοινωνική και σε κάθε περίπτωση χωρίς νόημα και εκτός πραγματικότητας. Ως αυτονομία του λυκείου στη σχετική επιστημονική και εκπαιδευτική βιβλιογραφία, ελληνική και διεθνή, θεωρείται εκείνη η διασφάλιση εκείνης της μορφωτικής αποσκευής εκ μέρους του λυκείου που θα δίνει στους νέους τα απαραίτητα εφόδια για μια δημιουργική κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξή τους.

Αλλά πώς μπορεί να συζητηθεί αυτό το θέμα, όταν η κοινωνία και η πολιτική βλέπουν το λύκειο μόνο ως μεταβιβαστή γνώσεων (κυρίως για το πανεπιστήμιο) και δεν επιζητούν και μάλλον αγνοούν και πάντως παραμελούν τον παιδαγωγικό και πολιτισμικό και κοινωνικοποιητικό χαρακτήρα του; Στη στρέβλωση αυτή του λυκείου συμβάλλουν σχεδόν όλες οι κατά καιρούς ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας με τις διαρκείς παρεμβάσεις τους στο σύστημα πρόσβασης, σαν να είναι η πιο αναγκαία εκπαιδευτική πολιτική. Απλά είναι δείγμα ανευθυνότητας, έλλειψης ουσιαστικής εκπαιδευτικής πρότασης αλλά και άγχους φτηνής δημοσιότητας.

Η λύση στο όλο ζήτημα είναι η θέσπιση Εθνικού Απολυτηρίου - θεσμός που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αυτό απαιτεί συνολική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος με προοδευτικό, μορφωτικό, παιδαγωγικό, πολιτισμικό περιεχόμενο – και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στα κόμματα που κυβερνούν τα τελευταία χρόνια. Εμπόδιο για τη Ν.Δ. είναι ότι θα δημιουργεί πρόβλημα στα ιδιωτικά σχολεία και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο άκρατος λαϊκισμός, για να παίρνουν το ενδοσχολικό απολυτήριο οι μαθητές χωρίς κόπο. Μόνο το Κίνημα Αλλαγής έχει ολοκληρωμένη πρόταση για το Εθνικό Απολυτήριο και το ανάγει ως πρώτιστη εκπαιδευτική προτεραιότητα.

Μόνο με το Εθνικό Απολυτήριο θα συζητηθεί η μορφωτική αυτονομία του λυκείου και παράλληλα θα είναι ο μόνιμος δεσμός του λυκείου με τη γενική εξέλιξη των μαθητών και με τα πανεπιστήμια, αφού το πανεπιστήμια θα στηρίζονται επ’ αυτού προσθέτοντας και τα δικά τους ιδιαίτερα στοιχεία. Όλες οι άλλες συζητήσεις που γίνονται είναι ατελέσφορες και αδιέξοδες και το μόνο που κάνουν είναι να αναπαράγουν αυτό που υποτίθεται ότι επικρίνουν! Είναι συζητήσεις που “κοιτάζουν” το λύκειο σε σπασμένο καθρέφτη και αναρωτιούνται για το παράξενο σχήμα των ειδώλων!

Γραμματέας του Τομέα Παιδείας

του Κινήματος Αλλαγής

 31.12.2020 - 08:29

Θα ανοίξουν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια στις 8 Ιανουαρίου;

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δίνει σχεδόν καθημερινά συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και απαντά στο ερώτημα παρουσιάζοντας «σχέδια επί χάρτου». Όπως αυτά για το άνοιγμα μετά τις 30 του περασμένου Νοεμβρίου, τα οποία όμως έμειναν σχέδια. Κάνει διάφορες πιθανολογήσεις αλλά τον προτελευταίο λόγο θα τον έχουν οι λοιμωξιολόγοι – και έτσι πρέπει. Τον τελευταίο βέβαια η κυβέρνηση και από αυτήν θα πάρουμε την απάντηση.

Κι αν δεν ανοίξουν; Ας είναι καλά η τηλεκπαίδευση. Webex και ξερό ψωμί, ξερή οθόνη, ξερή γνώση, θα σας γελάσω… Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει περήφανη πάντως για το «τιτάνιο έργο» της τηλεκπαίδευσης που πραγματοποιείται.

Τόσες χιλιάδες ώρες μαθήματος, τόσες συνδέσεις, τόσα μαθήματα κλπ. Τόσο ικανοποιημένη είναι που θέλει να την ενισχύσει : « οικοδομώντας στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης COVID-19 και στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού μας για τον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, ενισχύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες της εκπαιδευτικής κοινότητας, επενδύοντας επιπλέον 112 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών.»

Κι αν ανοίξουν τα σχολεία ; Εδώ είναι το «ψητό» ! Πάλι θα ενισχυθεί η τηλεκπαίδευση ! Δευτέρα, δέκα μέρες πριν το υποτιθέμενο άνοιγμα των σχολείων, το υπουργείο ανακοινώνει «Ταχύρρυθμο πρόγραμμα επιμόρφωσης σε τεχνικές και εργαλεία ψηφιακής μάθησης στην τηλεκπαίδευση - αφορά 163.104 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας, αναπληρωτές, μόνιμους και ωρομίσθιους». Η επιμόρφωση είναι πάντα χρήσιμη κι έπρεπε να έχει γίνει από το καλοκαίρι. Στο τέλος όμως της δεύτερης καραντίνας σε τί αποσκοπεί ;

«Χρυσή ευκαιρία» χαρακτήρισε την πανδημία, η της Παιδείας υπουργός, για την εξοικείωση μαθητών και εκπαιδευτικών με την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Προσέξτε. Όχι με τη χρήση υπολογιστών, συνδέσεων και γενικά της τεχνολογίας. Με την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία συγκεκριμένα. Γιατί ; Θα χρειαστεί και στο μέλλον ; Μα δεν ελπίζουμε όλοι ότι με τον εμβολιασμό ο εφιάλτης θα απομακρυνθεί, ο «κρυφός εχθρός» θα νικηθεί και η ζωή θα επιστρέψει στην «κανονικότητα» ; Ναι …αλλά τί είναι «κανονικότητα» για το δημόσιο σχολείο ; Τάξεις των 25 ατόμων στις μεγάλες πόλεις, ελλείψεις καθηγητών στις μικρότερες αλλά και στις απομακρυσμένες περιοχές.

Δηλαδή τα νησάκια που έχουν λίγους μαθητές, οι κωμοπόλεις στις οποίες λείπουν κρίσιμες ειδικότητες καθηγητών, συχνά και καθηγητές που διδάσκουν μαθήματα πανελλαδικών εξετάσεων, πειράζει να κάνουν μάθημα και του χρόνου εξ’ αποστάσεως ; Με συνενώσεις τμημάτων μαθητών από διαφορετικούς τόπους και έναν διδάσκοντα που θα βρίσκεται στην έδρα κάθε περιφέρειας ; Πού είναι το κακό ; Και τα παιδιά δεν θα χάνουν μαθήματα και το υπουργείο θα έχει λιγότερα έξοδα… Και πρέπει να υπάρχουν σχολικοί χώροι δηλαδή σε αυτά τα μέρη ; Τί να τα κάνουμε εκεί τα σχολεία; Περιττά έξοδα. Αφού όλα θα γίνονται διαδικτυακά… Ψηφιακά δηλαδή.

Τυχαία εγκαινιάζει το υπουργείο τη Βίβλο του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025» ; Όχι ότι δεν είναι απαραίτητη η ψηφιοποίηση των διοικητικών λειτουργιών όλης της εκπαίδευσης. Από την προ-προηγούμενη δεκαετία έπρεπε να έχει γίνει. Αλλά μάλλον αυτό δεν είναι ο στόχος. Είναι το όχημα. Eίναι «περίεργη» η σπουδή του υπουργείου εν μέσω δίμηνης καραντίνας με πολλαπλάσιους θανάτους από την προηγούμενη, με κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις και οικονομική δυσπραγία για όλο και μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών να επιμένει να δοθούν βαθμολογίες τετραμήνων και να γίνουν ηλεκτρονικά τεστ και διαγωνίσματα στους μαθητές. Σε μαθητές που ένα σημαντικό μέρος τους δεν έχει ακόμα σύνδεση ή δεν έχει καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, σε μαθητές που μοιράζονται έναν υπολογιστή με τηλε-εργαζόμενους γονείς ή με άλλα αδέρφια, σε μαθητές που εδώ και δύο μήνες προσπαθούν να κρατήσουν σημειώσεις όσων γράφει ο καθηγητής από την μικρή οθόνη του κινητού τους. Είναι «χρυσή ευκαιρία» να εξοικειωθούν όλοι με αυτή τη μορφή εξέτασης…

Είναι το όχημα για μια μελλοντική άτυπη τράπεζα θεμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όπου τεστ και διαγωνίσματα θα είναι κονσερβαρισμένα. Θα ανασύρονται προκατασκευασμένα θέματα υπό μορφή «πολλαπλής επιλογής» ή «Σωστού-Λάθους» ίδια για όλους ανεξάρτητα από γνωστικό επίπεδο, προϋπάρχουσες γνώσεις, τοπικά ή κοινωνικά κριτήρια, εθνοτική προέλευση ή δυσκολίες προσαρμογής. «Αντικειμενικά».   Όπως «αντικειμενικά» θα κρίνονται και οι διδάσκοντες, ανάλογα δηλαδή με τις επιδόσεις των μαθητών τους. Τί κι αν δεν ευθύνονται αυτοί για τις υστερήσεις, τα «κενά», τις αδυναμίες που είχαν οι μαθητές τους τα προηγούμενα χρόνια. Ας προσπαθούσαν…

Μήπως πειράζει να καταργηθούν τα διάσπαρτα ανά την επικράτεια πανεπιστημιακά τμήματα και να συγχωνευτούν σε 4-5 μεγάλα πανεπιστήμια όπου μεγάλο μέρος των μαθημάτων θα γίνεται διαδικτυακά ; Εξαιρουμένων των εργαστηρίων όσων τμημάτων το απαιτούν, που και αυτά θα μπορούν να εκπαιδεύσουν, σε βάρδιες, φοιτητές διαφορετικών τμημάτων. Και γιατί όχι ; Οι φοιτητές δεν θα είναι απαραίτητο να μετακινούνται στην έδρα της σχολής τους. Θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα από το σπίτι τους αλλά και να εξετάζονται διαδικτυακά. Αφού το δοκιμάσαμε και «πέτυχε» γιατί να μην το καθιερώσουμε ως μόνιμο ; «Χρυσή ευκαιρία» !

Γίνεται και σε άλλες χώρες. Όχι βέβαια στα «καλά» πανεπιστήμια των ακριβών διδάκτρων. Εκεί η προσωπική επικοινωνία του διδάσκοντα με τους φοιτητές του είναι υποχρεωτική, όπως και η φυσική παρουσία. Ο διάλογος στο αμφιθέατρο είναι το καλύτερο σημείο της παράδοσης και οι ομαδικές εργασίες και η παρουσίασή τους σε κοινό, κορυφαία στιγμή. Δια ζώσης , όχι από οθόνες. Πτυχία με διαδικτυακές «διδασκαλίες» δίνουν μόνο τα «fast truck» πανεπιστήμια των δεξιοτήτων κι όχι της επιστημονικής γνώσης. Μιάς και μάθαμε όλοι βασικά αγγλικά τώρα στο lock down (sorry Mr Babiniotis…), κάτι σαν το take away. Παραγγέλνεις πτυχίο, σου ετοιμάζουν υλικό και το παίρνεις για το σπίτι να το μελετήσεις. Όπως παίρνεις τώρα τον καφέ σου από το κατάστημα, αλλά για να τον πιείς στο σπίτι ή τη δουλειά!  

Εάν σε όλα αυτά βλέπετε μια στεγνή τεχνοκρατική αντίληψη “golden boy” της εκπαίδευσης, μια απουσία εκπαιδευτικής λογικής ή ένα τρομακτικό σενάριο για το άμεσο μέλλον, μάλλον είστε καχύποπτοι αλλά μπορεί να μην έχετε και άδικο. Έχετε πάντως χρόνο να το ξανασκεφτείτε. Η «Βίβλος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού» θα ξεδιπλώσει όλες τις «αρετές» της σε ορίζοντα πέντε χρόνων. Έως τότε θα πάμε δοκιμαστικά…

Ντάλης  Βαγγέλης

 31.12.2020 - 08:41

ΕΣΠΑ - ΕΠΑΛ. Αναβάθμιση των υποδομών δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (εξοπλισμός) στην Πελοπόννησο

Αναβάθμιση υποδομών της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και ειδικότερα των Τεχνικών – Επαγγελματικών Λυκείων και των Εργαστηριακών Κέντρων, στο πλαίσιο ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, με επικέντρωση στις επιμέρους ανάγκες, όπως καταγράφονται σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η δράση αφορά στην προμήθεια εργαστηριακού και λοιπού εξοπλισμού λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένου και εκπαιδευτικού εξοπλισμού πληροφορικής.

Σε ποιους απευθύνεται

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και φορείς αυτού

Περίοδος υποβολής

από 4/1/2021 έως 31/3/2021

Σε περιπτώσεις εγγράφων, για τα οποία δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική επισύναψη/υποβολή (π.χ. χάρτες, σχέδια, κλπ), ο δικαιούχος υποχρεούται να τα αποστείλει στην «ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» στη διεύθυνση Αλεξάνδρου Σούτσου 35, Τρίπολη 22132, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης από τον Δικαιούχο. Δεν θα γίνονται δεκτές προτάσεις εκτός των ανωτέρω προθεσμιών.

Περιοχή εφαρμογής

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Όροι και προϋποθέσεις

Το Τεχνικό Δελτίο Πράξης (ΤΔΠ), αποτελεί την πρόταση του Δικαιούχου και συμπληρώνεται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική μορφή που διατίθεται στο ΟΠΣ ΕΣΠΑ. Στην παρούσα πρόσκληση επισυνάπτονται Οδηγίες για τη συμπλήρωση των πεδίων του Τεχνικού Δελτίου Πράξης.

Η υποβολή της πρότασης συνιστά και αίτηση χρηματοδότησης του δυνητικού δικαιούχου. Αναπόσπαστο στοιχείο της πρότασης αποτελούν τα παρακάτω δικαιολογητικά/έγγραφα, τα οποία συνοδεύουν το Τεχνικό Δελτίο Πράξης:

  • Τεχνικό Δελτίο Πράξης
  • Στοιχεία που τεκμηριώνουν την αρμοδιότητα του δικαιούχου
  • Απόφαση Αρμόδιου Συλλογικού Οργάνου για την υποβολή της πρότασης, εφόσον απαιτείται
  • Κανονιστικό πλαίσιο ορισμού του φορέα λειτουργίας και συντήρησης της πράξης
  • Τυποποιημένα χρονοδιαγράμματα για την εκτίμηση της ρεαλιστικότητας του χρονοδιαγράμματος
  • Αποτελέσματα έρευνας αγοράς και σχετική τεκμηρίωση για υποέργα προμηθειών: τεχνικές προδιαγραφές, προϋπολογισμός, αναλυτικά τεύχη προκήρυξης και οι απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις
  • Πίνακες για την εξέταση της συμμόρφωσης με τις κατευθύνσεις της ΚΥΑ ΣΜΠΕ του ΕΠ: (Πίνακας 1)
  • Εκθεση τεκμηρίωσης εξασφάλισης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία
  • Φάκελος Κρατικής Ενίσχυσης για έργα που ενέχουν στοιχεία ενίσχυσης: για δράσεις που δεν ενέχουν στοιχεία κρατικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την έννοια της κρατικής ενίσχυσης (2016/C262/01) θα υποβληθεί προς αξιολόγηση Λίστα ελέγχου συμπληρωμένη σύμφωνα με το υπ' αριθ. 115150/ΕΥΚΕ 40233/2-11-2016 έγγραφο της ΕΥΚ
  • Μελέτη σκοπιμότητας ή σχετική τεκμηρίωση για εξέταση της αναγκαιότητας υλοποίησης της Πράξης: Πίνακας Δ3
  • Πίνακας αποτύπωσης των αναγκαίων, τεχνικών υποστηρικτικών μελετών και της ωρίμανσης Πράξης: Πίνακας Δ1
  • Πίνακας αποτύπωσης των αδειών και εγκρίσεων του συνόλου της πράξης και του βαθμού προόδου αυτής: Πίνακας Δ2
  • Δελτίο Ενεργειών Ωρίμανσης και Υποχρεώσεων Πράξης: στο ΟΠΣ
  • Διοικητική Ικανότητα / Οργανωτική Δομή και Διαδικασίες
  • Διοικητική Ικανότητα / Διαδικασίες διαχείρισης και υλοποίησης έργων
  • Επιχειρησιακή ικανότητα / Ομάδα Εργου & Υοποίηση συναφών Έργων
  • Επιχειρησιακή ικανότητα / Εμπειρία στην υλοποίηση συναφών έργων
  • Λοιπά έγγραφα: χαρτογράφηση των αναγκών εξοπλισμού δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης της Περιφέρειας με σαφή χωροθέτηση αυτού.
     

Τα συνοδευτικά δικαιολογητικά/ έγγραφα, υποβάλλονται σε μορφή αρχείου τύπου pdf, ως συνημμένα στο ΤΔΠ. Η ανάλυση για τον υπολογισμό των καθαρών εσόδων υποβάλλεται σε μορφή αρχείου Excel.

Προϋπολογισμός

€ 11.500.000

Δείτε ΕΔΩ το έγγραφο

 


«Για το νέο στέλεχος του κορονοϊού οι Βρετανοί λένε ότι μεταδόθηκε μέσα στα σχολεία» είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Τις επιφυλάξεις του διατηρεί για το πρόωρο άνοιγμα των σχολείων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ειδικά για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

«Υπάρχουν περιοχές που είναι επιβαρυμένες, και εδώ τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Για το νέο στέλεχος του κορονοϊού οι Βρετανοί λένε ότι μεταδόθηκε μέσα στα σχολεία, δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ. 

Όπως εξήγησε, υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες για το ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού στα σχολεία. 

Τραγωδία θα σημάνει η αύξηση διασωληνωμένων

«Οποιαδήποτε αύξηση διασωληνωμένων θα σημάνει τραγωδία που δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί, θέλουμε να μειώσουμε τους ανθρώπους που καθημερινά χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. 

«Έχουμε φτάσει σε αριθμό νεκρών που έχει μας δημιουργήσει έναν περίεργο εθισμό αυτή τη στιγμή, μετά βίας καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό αυτό... Με την προσπάθεια όλων των Ελλήνων μειώσαμε τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε επίπεδο πτώσης λεωφορείου σε γκρεμό καθημερινά. Είχαμε αριθμό νεκρών σαν να πέφτει αεροπλάνο καθημερινά» πρόσθεσε. 

Στη συνέχεια, υποστήριξε πως «αν έχουμε την οδηγία ότι αυτό δεν μας ενδιαφέρει, ή δε μας ενδιαφέρει ότι ενδεχομένως αύριο θα βρεθούμε στις ΜΕΘ και θα πούμε πχ ότι θα μπαίνει μόνο όποιος είναι κάτω των 50 - 55 ετών, αν αντέχουμε ως κοινωνία μια τέτοια απόφαση επειδή δεν αντέχουμε τον εγκλεισμό μας θα είναι απόφαση της κοινωνίας, όχι των γιατρών». 

«Αν έχω κάταγμα στο δεξί χέρι και δεν μπορώ να δουλέψω, δε θα μου κάνει χάρη ο συνάδελφος ορθοπεδικός αν μου βγάλει το νάρθηκα 2 – 3 εβδομάδες ή ένα μήνα νωρίτερα χωρίς να επουλωθεί το κάταγμα… Κανείς δεν έχει διάθεση να έχει άνθρωπο έκτος εκπαιδεύσεως ή εκτός εργασίας. Αν ως κοινωνία αποδεχτούμε το τίμημα της μη τήρησης των μέτρων επειδή έχουμε κουραστεί, είναι απόφαση της κοινωνίας, εμείς ως γιατροί δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ασφαλής απόφαση, ούτε παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις ποιος θα κλείσει για ποσό, λέμε τι είναι και τι δεν είναι ασφαλές» τόνισε.  

nosokomeio-750x406.jpg

Η εποχή ευνοεί τις λοιμώξεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσοι εισηγούμασταν αυστηρότερα μετρά ήμασταν εξαιρετικά αντιδημοφιλείς στους πάντες, αλλά θα πρέπει να πούμε με αντιδημοφιλείς πρακτικές στην πρώτη φάση είχαμε αποτελέσματα που είναι καλύτερα από τα σημερινά». 

 «Η εποχή ευνοεί τις λοιμώξεις πολύ περισσότερο, οι περιορισμοί δεν είναι τόσο αυστηροί όσο του Μαρτίου και τους εφαρμόσαμε όταν είχαμε ήδη μεγάλη κυκλοφορία θα έχουμε αργή πτώση» κατέληξε.

Άνοιγμα σχολείων: Δεν είμαστε έτοιμοι

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε στο Mega πως δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

«Κατανοούμε την αναγκαιότητα», ανέφερε ο Α. Εξαδάκτυλος, αλλά υποστήριξε ότι «δεν είμαστε σε μια ήρεμη κατάσταση».