Αύριο/ Βουλή: Ποιοι φορείς κλήθηκαν για να μιλήσουν για το Σχέδιο Νόμου για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ,ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ και την Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημίων
Δέκα φορείς κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί του Σχεδίου Νόμου "Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις”, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη, στις 10 το πρωί.
Πρόκειται για τους εξής φορείς:
- η ΟΛΜΕ
- το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων,
- η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης,
- η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ(ΠΟΣΔΕΠ),
- η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ),
- η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας(ΠΟΑΞΙΑ),
- το Σωματείο Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής,
- η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος,
- η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ και
- η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης , ζήτησε να προσκληθούν και τα Συντονιστικά των μαθητών και φοιτητών , καθώς και η ΑΣΓΜΕ.
Ν. Φίλης(Εισηγητής της Μειοψηφίας): Έχετε προτείνει 3 εκπροσώπους φορέων αστυνομικών. Για ποιο λόγο; Απ’ ότι βλέπω, δεν έχετε στον κατάλογο κανένα μαθητή και φοιτητή, συλλόγους φοιτητικούς και μαθητικούς. Υπάρχει το συντονιστικό των φοιτητικών συλλόγων Αθήνας και υπάρχει και το συντονιστικό των μαθητών Αθήνας. Δεν έχετε, επίσης, αναφέρει, την ΑΣΓΜΕ, την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος. Προς τι αυτή η μονομέρεια; Βάλατε 3 αστυνομικές εκπροσωπήσεις, κανένας γονέας, κανένας μαθητής.
Β. Διγαλάκης(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Παπακώστα.
Αικ. Παπακώστα(Εισηγήτρια της ΝΔ): Όσον αφορά τους εκπροσώπους της αστυνομίας, πρόκειται για διακριτές διαφορετικές δυνάμεις, απ’ ότι ξέρετε, κύριε Φίλη. Κάποιοι, ενδεχομένως, έχουν διαφορετικές απόψεις και επειδή άμεσα συνδέεται το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου, με την φύλαξη και την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακουστούν όλες οι απόψεις.
Από εκεί και πέρα, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει να κάνει με πολύ συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια και επιλογές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θεωρούμε, ότι είναι πλήρης ο κατάλογος και μπορούμε να προχωρήσουμε.
Ν. Φίλης: Χωρίς τους γονείς που πληρώνουν αγόγγυστα και θα πληρώνουν περισσότερα φροντιστήρια τώρα; Χωρίς τα παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις; Αυτό είναι δημοκρατία; Δίνουμε εικόνα θετική του κοινοβουλίου στα νέα παιδιά;
Β. Διγαλάκης: Κύριε Φίλη, όσον αφορά τους φοιτητές και εγώ θα ήθελα να έχουμε εκπροσώπους των φοιτητών εδώ, αλλά γνωρίζετε τα θέματα που υπάρχουν με την ΕΦΕΕ, δεν υπάρχει θεσμικός ρόλος. Δεν είναι θεσμικοί οι φορείς τους οποίους έχετε προτείνει, γι’ αυτό τον λόγο δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των προτεινόμενων φορέων. Αν δεν έχει κάποιος άλλος εισηγητής από κάποιο άλλο κόμμα να προσθέσει κάτι, νομίζω ότι μπορούμε να αποφασίσουμε, ότι οι φορείς είναι αυτοί, τους οποίους διάβασα προηγουμένως. Σας υπενθυμίζω, ότι η ακρόαση είναι αύριο στις 10 το πρωί με τηλεδιάσκεψη στην αίθουσα Γερουσίας.
Μετά την ακρόαση των φορέων η συνεδρίαση την Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα συνεχιστεί στις 4 το απόγευμα, όπου θα γίνει συζήτηση επί των άρθρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου