Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

 


Υφ. Εξωτερικών: Σημαντική μείωση το αριθμού των Ελλήνων μαθητών στην Κωνσταντινούπολη

Δημοσίευση: 25/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και την Τένεδο αποτελεί διεθνή υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης (1923).

Αυτό τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης σε γραπτή απάντηση στη Βουλή , ύστερα από σχετική ερώτηση  του Βουλευτή Αντ. Μυλωνάκη, ενώ υπογραμμίζει τα εξής:

  • Ειδικότερα, η παροχή μειονοτικής εκπαίδευσης προβλέπεται ρητά από τα άρθρα 40 και 41 της εν λόγω Συνθήκης (όπως αυτά συμπληρώθηκαν από τη Μορφωτική Συμφωνία του 1951 και το Μορφωτικό Πρωτόκολλο του 1968 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας).
  • Παρά ταύτα, οι Τουρκικές Αρχές προέβαλλαν και συνεχίζουν να προβάλλουν, συστηματικά, προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία των μειονοτικών σχολείων. Οι διαχρονικές και μεθοδευμένες τουρκικές τακτικές έναντι της ελληνικής μειονότητας είχαν αναπόδραστα επίπτωση και στον μαθητικό μειονοτικό πληθυσμό με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωσή του, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ιστορικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, και στην παύση λειτουργίας πολλών σχολείων.
  • Το Υπουργείο Εξωτερικών, ως είναι αυτονόητο, προβαίνει διαχρονικά σε όλες τις δέουσες ενέργειες, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νομικά και διπλωματικά εργαλεία, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να υπερασπισθεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας που διαβιοί στην τουρκική επικράτεια.
  • Περαιτέρω, υπογραμμίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η αποτελεσματική προστασία των μειονοτήτων αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Τουρκίας αλλά και υποχρέωση έναντι των ίδιων των πολιτών της. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία οφείλει και ως κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στο έδαφός της, σύμφωνα προς τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Αυτό, άλλωστε, καταγράφεται και στην τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: