Γράφει ο Ηλίας Παπαχατζής,
Αγαπητοί συνάδελφοι, γονείς και φίλοι,
η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη δημόσια παιδεία, καθώς το επόμενο βήμα θα είναι η κατηγοριοποίηση - υποβάθμιση - κλείσιμο σχολείων, σύμφωνα με τις επιταγές του ΟΟΣΑ.
Πολλά σχολεία θα κλείσουν, μερικά απ' αυτά σε δυσπρόσιτες περιοχές (η βουλευτής Κυκλάδων ζητάει κέντρα τηλεκπαίδευσης στα νησιά) και αρκετά παιδιά θα δυσκολευτούν να ολοκληρώσουν τη Β/θμια εκπαίδευση. Πολλές θέσεις εκπαιδευτικών θα χαθούν και ο πόθος των συναδέλφων αναπληρωτών να διοριστούν κινδυνεύει να μείνει ανεκπλήρωτος.
Το να ζητιέται από ένα σχολείο ν' αξιολογήσει τον εαυτό του ειδικά τη φετινή χρονιά είναι μη ρεαλιστικό. Φέτος, που προσπαθούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και να μη χάσουν τα παιδιά την επαφή με το σχολείο, περιμένει κανείς κάποια άλλα χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως προβλέπονται από τους δείκτες του υπουργείου;
Αφήστε που από πουθενά δεν προκύπτει αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία κι επομένως μήπως, αν καταγράψουμε τις δυσκολίες ή τις αδυναμίες, σκάβουμε το λάκκο μας; Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο, καθώς θα υπάρξει και εξωτερική αξιολόγηση από το Συντονιστή, το ΠΕΚΕΣ, το ΙΕΠ και την ΑΔΙΠΠΔΕ και αυτά τα στοιχεία θα αναρτηθούν σε ειδική πλατφόρμα του ΙΕΠ.
Κι αφού φορτώσουν τα αδιέξοδα της δικής τους πολιτικής στα σχολεία στη συνέχεια (από Σεπτέμβριο λέει) θα λογοδοτήσουμε ο καθένας χωριστά γιατί δεν πήγαν καλά τα παιδιά στις εξετάσεις, γιατί δεν προχωράει η ύλη κλπ. Πώς να βγει η ύλη, αγαπητοί μου, όταν ακόμα υπάρχουν κενά στα σχολεία και πολλά μαθήματα δεν έχουν διδαχθεί παρά ελάχιστα; Τι ύλη να διδαχθεί εξ αποστάσεως και με ποια εφόδια, υποδομή; Πώς γίνονται τα εργαστήρια εξ αποστάσεως; Και πώς μπορεί να συμμετάσχει ένα παιδί από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο;
Όλα αυτά δεν απασχολούν το υπουργείο. Βρήκαν οι κύριοι την ευκαιρία τώρα με τον κορωνοϊό να νομοθετήσουν (για την υγεία του κόσμου "πέρα βρέχει") και να υποβαθμίσουν κι άλλο τη δημόσια εκπαίδευση αμφισβητώντας έμπρακτα το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Δε συμμετέχουμε στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Η ΟΛΜΕ με έγγραφο της 9/2 καθώς και με εξώδικο έχει κηρύξει απεργία - αποχή απ' αυτή τη διαδικασία.
Εμείς συμπληρώνουμε τη δήλωση που υπάρχει στο κάτω μέρος του κειμένου της ΟΛΜΕ της 10/2 με τίτλο: "Ενέργειες - Βηματα για την υλοποίηση...".Τη δήλωση αυτή, η οποία αναφέρεται στη μη συμμετοχή μας στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, την καταθέτουμε στο σχολείο, μαζί με τις αντίστοιχες των συναδέλφων (μπορούμε να υπογράψουμε κι όλοι μαζί) εφόσον το σχολείο λειτουργεί κανονικά. Αν συγκεντρωθούν πάνω από τις μισές δηλώσεις των μελών του συλλόγου διδασκόντων, συνεδρίαση για την αξιολόγηση δε μπορεί να συγκληθεί λόγω έλλειψης απαρτίας.
Στα σχολεία, που τα πάντα γίνονται εξ αποστάσεως καλό είναι να δηλώσουμε τη μη συμμετοχή μας στην αξιολόγηση στην αρχή της συνεδρίασης. Καλούμε και τους άλλους συναδέλφους να κάνουν το ίδιο. Αν έχουμε την πλειοψηφία, καλώς. Ο σύλλογος διακόπτεται. Αν είμαστε μειοψηφία, αποχωρούμε από τη συνεδρίαση και δε συμμετέχουμε σε ομάδες ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την αξιολόγηση.
Αν σε κάποια σχολεία ο Δ/ντης συμμετέχει στην απεργία - αποχή, τη συνεδρίαση συγκαλεί ο Υπ/δντης ή αυτή ματαιώνεται, όπως έχει ήδη γίνει σε αρκετές περιπτώσεις και ιδίως στην Α/θμια.
Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί. Δε θα αφήσουμε τη δουλειά μας στα χέρια αυτών που δεν υπολήπτονται το δημόσιο σχολείο. Το σχολείο δεν είναι επιχείρηση, για να χωρέσει στους δείκτες και τα κουτάκια τους.
Όπως πέρσι με τις κάμερες, όπως φέτος στην αρχή με τις "κάλπικες" εκλογές για τους αιρετούς, έτσι και τώρα, όλοι μαζί ενωμένοι να υποστηρίξουμε ξανά ενεργά την αξιοπρέπεια μας και το δημόσιο σχολείο.
ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΈΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Του Ηλία Παπαχατζή,
Πρώην μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ και νυν μέλους του ΔΣ της Α'-Γ'ΕΛΜΕ της Β 'Αθήνας εκ μέρους της Αγωνιστικής Παρέμβασης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου