Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

 

Όλα βαίνουν προς παράταση του lockdown - Καθυστερεί το άνοιγμα των σχολείων

Όλο και πιο μακρινό φαντάζει το σενάριο για άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες της υγείας και προκαλεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των αυστηρών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι έχει γίνει μονόδρομος η παράταση του lockdown με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Πάντως, είναι εμφανής ο διχασμός των απόψεων των επιστημόνων για το άνοιγμα των σχολείων.

Παυλάκης: «Όχι» στην επαναλειτουργία των σχολείων

Ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης τάχθηκε κατά της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Σχολίασε την ενδεχόμενη άρση του lockdown και  ξεκαθάρισε πως:

«Θα είναι τρέλα να ανοίξουν η αγορά και τα σχολεία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν. Μπορεί να είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή».

maska-mathites-sxoleia2.jpg

Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν όλα τα σχολεία

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκηςπροτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, ωστόσο παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η εισήγηση των ειδικών γι' αυτό το ζήτημα.

Επιπλέον, προτείνει άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 19:00 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.

Πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες.

«Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», είπε.

Δερμιτζάκης: Απαραίτητη η παράταση του lockdown

Την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτέλεσμά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα χίλια ημερησίως, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν.

Πανεπιστήμια: Τι θα γίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Προβληματισμός επικρατεί και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Έχει ληφθεί η απόφαση για το εαρινό εξάμηνο με τα ΑΕΙ να συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα στους φοιτητές μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ωστόσο, είναι έκδηλη η ανησυχία για την παραμονή σε αυτή την κατάσταση.

«Δεν νοείται πανεπιστήμιο χωρίς δια ζώσης εκπαίδευση» επισήμανε στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση για το κλείσιμο των πανεπιστημίων ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Ο υφυπουργός Παιδείας επικαλέστηκε τη δύσκολη κατάσταση από την πανδημία για να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης για τα κλειστά πανεπιστήμια.

«Είναι γεγονός ότι το εαρινό εξάμηνο αποφασίστηκε να γίνει με τηλεκπαίδευση. Θα δούμε τι θα γίνει ως προς την εξεταστική περίοδο, όταν θα έρθει η ώρα, ανάλογα με το ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα», είπε.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να ανοίξουμε τα πανεπιστήμια διά ζώσης» επισήμανε, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της διασποράς.

«Επειδή έκανα μαθήματα με τηλεκπαίδευση κατά το εαρινό εξάμηνο του 2020, πιστέψτε με, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις. Είναι σαν να μιλάς σε έναν τοίχο, σε μια οθόνη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Το κάνουμε εξ ανάγκης. Ούτε οι καθηγητές το θέλουν. Χάνεις τη ζωντάνια του μαθήματος, χάνεις τα πάντα. Είναι προφανές ότι γίνεται εξ ανάγκης. Ας αντιληφθούμε ότι η παρούσα κατάσταση είναι κάτι αντίστοιχο με συνθήκες παγκόσμιου πολέμου» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: