Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΕΑΠ: Ενδοσχολικές εξετάσεις μαθητών θεωρητικά μπορούν να γίνουν και εξ αποστάσεως

“Υπάρχουν διάφορες λύσεις για "από μακριά εξετάσεις"
Δημοσίευση: 06/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Οι εξ αποστάσεως ενδοσχολικές εξετάσεις των μαθητών  , θεωρητικά είναι κάτι που μπορεί   να εφαρμοστούν , αλλά πρακτικά είναι νωρίς ακόμη για να το πούμε. Αυτή τη στιγμή, πρακτικά ενδεχομένως να προκύψουν πολλά προβλήματα, όπως η χωρητικότητα του δικτύου, το πλήθος των συμμετεχόντων ταυτόχρονα κλπ.
Την απάντηση  αυτή έδωσε ο πρόεδρος της  Διοικούσας  Επιτροπής του  Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Καθηγητής Οδ. Ζώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τουesos, στη σημερινή εξ αποστάσεων Συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: . Στο ΕΑΠ εδώ κι ένα μήνα, από την αρχή δηλαδή της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε, εξετάζει διάφορες προτάσεις και λύσεις για τις εξετάσεις μας, τόσο συμβατικές, όσο και εναλλακτικές. Με τη νέα αυτή συμφωνία για το εξειδικευμένο σύστημα από τις ΗΠΑ που ανακοινώσαμε, αποκτούμε για μας και τους φοιτητές μας μια ακόμη επιλογή και μάλιστα πολύ προχωρημένη! Η γενικότερη εξέλιξη της κατάστασης της χώρας, θα μας καλέσει εν καιρώ, να πάρουμε αποφάσεις”.
Σε άλλη ερώτηση μας εάν έχουν υπάρξει σχετικές συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας   ο κ. Ζώρας είπε πως  “σε αυτή τη φάση  θα πρέπει να το δούμε πρώτα εμείς στην πράξη και πως θα το προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας” και ότι  “δεν έχουμε κάνει περαιτέρω συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας”.
Στην ερώτηση επίσης του esos εάν το ΕΑΠ , αυτή την περίοδο, προτίθεται να ενεργοποιήσει το   Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ε.Κ.ΕΠ.Ε.)  σχετικά με την επιμόρφωση, ο πρόεδρος του ΕΑΠ απάντησε:  
  • Το ΕΚΕΠΕ είναι μια μονάδα του ΕΑΠ η οποία έχει μια δική της δομή και ΔΣ.
  •  Το ΕΑΠ θα αξιοποιήσει όλη την τεχνογνωσία του και το δυναμικό του ώστε να καλύψει τα θέματα επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και είμαστε σε στενή συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής γι αυτό.
Κληθείς  από το esos να σχολιάσει η Διοικούσα  την αντίδραση του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ   στην πρωτοβουλία   για εξ αποστάσεως εξετάσεις, ο κ. Ζώρας δήλωσε: “Είναι μια ατυχής προσέγγιση και αντίδραση η συγκεκριμένη του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ. Κατ' αρχάς θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν ανακοινώιθηκε κάτι από τη διοίκηση, αλλά συζητήθηκε και αποφασίστηκε (με συντριπτική πλειοψηφία) στη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος που είναι το ανώτατο όργανο του ΕΑΠ, η τεχνολογική αναβάθμιση του Ιδρύματος με νέες σύγχρονες πλατφόρμες τόσο για σύγχρονη όσο  και για ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ποιό ακριβώς είναι το ζητούμενο στην εποχή της ταχύτατης τεχνολογικής εξέλιξης; Η στασιμότητα σε τεχνολογίες ξεπερασμένες; Το ΕΑΠ έχει τεράστιες δυνατότητες και οφείλει να είναι στην πρωτοπορία της ανοιχτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με την εμπειρία του και την εγκατεστημένη κουλτούρα στο αντικείμενο. Τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν βοηθούν και δεν κάνουν καλό στο Ίδρυμα”.
Στην ενημέρωση συμμετείχαν από πλευράς ΕΑΠ, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Καθηγητής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, οι Αντιπρόεδροι, Καθηγητές Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Διονύσιος Μαντζαβίνος και Κωνσταντίνος Καραμάνης και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, Καθηγητής Κυριάκος Κουβελιώτης.
Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η θέληση της Διοίκησης, να αναπτύξει περαιτέρω το Πανεπιστήμιο, δίνοντας έμφαση σε νέα Προγράμματα Σπουδών, πλατφόρμες και τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η νέα δυνατότητα του ΕΑΠ να διεξάγει εξ αποστάσεως εξετάσεις.
Όπως σημειώθηκε, η εν λόγω λύση, θα δοθεί εφόσον οι εξελίξεις δεν επιτρέψουν παραδοσιακούς τρόπους διεξαγωγής των εξετάσεων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δυνατότητες των φοιτητών. Πρόθεση της Διοίκησης είναι να προχωρήσει εν καιρώ, σε ένα μοντέλο πλήρους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των εξετάσεων.
“Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας μπορεί να εφαρμόσει και να προσφέρει και στα υπόλοιπα ελληνικά Πανεπιστήμια εφόσον το θελήσουν το αποτέλεσμα της συμφωνίας του με το μεγαλύτερο οργανισμό στον κόσμο πιστοποίησης και ηλεκτρονικής επίβλεψης εξετάσεων από απόσταση” τόνισε ο πρόεδρος του ΕΑΠ και υπογράμμισε: “Η διαδικασία αυτή που ονομάζεται exam proctoring θα προσφερθεί από το ΕΑΠ για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί το κορυφαίο εργαλείο για την διεξαγωγή πανεπιστημιακών εξετάσεων. Το ΕΑΠ εξασφάλισε από τον Οργανισμό, που εδρεύει, όπως όλες οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρίες στον κόσμο στη Silicon Valley, την αποκλειστικότητα για τη χώρα μας της χρήσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών”.
Ο κ. Ζώρας ανακοίνωσε την χορήγηση εκπαιδευτικών υποτροφιών   από το ΕΑΠ για το επόμενο ακαδημαικό έτος. Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης των υποτροφιών τους θα ανακοινωθούν  τις επόμενες ημέρες.
Τα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, αναφέρθηκαν και στην προσπάθεια εξορθολογισμού των οικονομικών του Ιδρύματος, σημειώνοντας πως ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώθηκε δε, πως δεν νοείται για ένα αυτοχρηματοδοτούμενο Πανεπιστήμιο να είναι τα περισσότερα Προγράμματά του ζημιογόνα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί.
Επίσης τονίστηκε ότι ήδη κατατέθηκε ολοκληρωμένος φάκελος για την πιστοποίηση των Προγραμμάτων του ΕΑΠ, ενώ προωθείται η δημιουργία σειράς νέων Μεταπτυχιακών, μεταξύ των οποίων και αγγλόφωνα.
Τέλος, ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός για δημιουργία παραρτήματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Βερολίνο, αλλά και η διοργάνωση τον Οκτώβριο του 2021 του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανοικτών Πανεπιστημίων στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: