Όσο αναχρονιστικό και αν φαίνεται, με το Νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση εν μέσω πανδημίας και σε συνθήκες άρσης ατομικών ελευθεριών, έχουμε ένα πισωγύρισμα στα έτη 2013-2014 - Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων
Καταγγελία για το Νομοσχέδιο.
Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,
Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία «σταθερότητα» των εργασιακών σχέσεων στα Επαγγελματικά Λύκεια με την επιστροφή των συναδέλφων που είχαν μπει σε διαθεσιμότητα και φυσικά με την αύξηση του ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και με την σημαντική αύξηση στους μαθητές που φοιτούν στα Επαγγελματικά Λύκεια.
Δυστυχώς ,
το ΥΠΑΙΘ, στις 22/4/20, – μεσούσης της πανδημίας – έβγαλε προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».
Φυσικά δεν είναι τα μόνα άρθρα που φέρουν αναστάτωση στον Εκπαιδευτικό κόσμο: Άρθρο 13 – Ίδρυση και διασύνδεση Π.Σ και ΠΕΙ.Σ, Άρθρο 20 Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, Άρθρο 21 Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, Άρθρο 09 – Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας κ.ά.
Συγκεκριμένα στο Άρθρο 51 αναφέρεται ότι το «Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.» και
στο Άρθρο 52 αναφέρεται ότι «Στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. λειτουργούν οι Α’, Β’ και Γ’ τάξεις. Στην Α ́ τάξη εγγράφονται, χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου γυμνασίου ή ισότιμου τίτλου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Β’ τάξη εγγράφονται ή μετεγγράφονται αντιστοίχως οι προαγόμενοι από την Α’ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και οι μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Γ’ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β ́ τάξη του Ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου. Οι προαγόμενοι από την Α ́ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου δικαιούνται να μετεγγραφούν στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου.»
Αντίστοιχα στην Αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», τα πράγματα γίνονται κωμικοτραγικά με την αναφορά που γίνεται επί του άρθρου 51 που λέει:
1ον. “Με την προτεινόμενη τροποποίηση καθορίζεται μέγιστο ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων «ενδοσχολικής βίας» και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών” ,
και
2ον. “Παράλληλα, επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή.”
Με λίγα λόγια, με βάση τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, στερεί βασικά μορφωτικά δικαιώματα από τους μαθητές αφαιρώντας τη δυνατότητα να εγγράφονται α) στα Ημερήσια ΕΠΑΛ, απόφοιτοι των ΓΕΛ στη Β΄ τάξη για απόκτηση πτυχίου ΕΠΑΛ και β) απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για απόκτηση πτυχίου σε άλλο Τομέα από αυτόν που αποφοίτησαν.
Αυτό συνεπάγεται αυτόματα πτώση του μαθητικού δυναμικού των ημερήσιων ΕΠΑΛ, περίπου 12%.
Επίσης με τα παραπάνω επιχειρείται και η ταυτόχρονη συρρίκνωση των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., κάτι που δημιουργεί έντονους προβληματισμούς στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Λ. για το μέλλον των σχολείων τους αλλά και για τα εργασιακά τους.
Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,
δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν αυτά τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει το Υπουργείο και η Κυβέρνηση.
Καλούμε το Υπουργείο να αποσύρει όλα τα επίμαχα άρθρα που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση του Εκπαιδευτικού έργου.
ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Στέφανος Μιχάλης Κώστας Γκανιάτσας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου