Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή θα “σβήσει” τμήματα και ενδεχομένως Πανεπιστήμια από τον ακαδημαϊκό χάρτη εάν η Ν. Κεραμέως δεν υποχωρήσει στις “πιέσεις”
Την πρώτη “γεύση” , ποια τμήματα ή κι ενδεχομένως Πανεπιστήμια , θα “σβήσουν” από τον ακαδημαϊκό χάρτη θα τον πάρουμε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, όταν θα ανακοινωθούν οι βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων.
Ο αποκλεισμός πάνω από 26.000 υποψηφίων από τα ΓΕΛ και επιπλέον ενός αριθμού- που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί- από τα ΕΠΑΛ, θα αφήσει:
τμήματα χωρίς πρωτοετείς φοιτητές, το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ή και μετρημένους στα δάχτυλα.
Μετά από τα φετινά αποτελέσματα, τα τμήματα αυτά θα βρεθούν σε χειρότερη θέση του χρόνου, καθώς λογικό είναι οι υποψήφιοι να μην τα προτιμούν όταν θα έχουν στο μυαλό τους το ενδεχόμενο σε τέσσερα χρόνια να μη λειτουργούν.
Έτσι το υπουργείο Παιδείας με βάση αυτό το αποτέλεσμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής , εκ των πραγμάτων , θα “δρομολογήσει τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, αρχής γενομένης μετά από τέσσερα χρόνια, εκτός και αν υπάρχουν σκέψεις συγχωνεύσεων τμημάτων από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Ολα τα παραπάνω θα συμβούν εάν η υπουργός Νίκη Κεραμέως δεν ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται να περιοριστεί ο αριθμός των υποψηφίων που θα αποκλειστεί από τα ΑΕΙ.
Για να περιοριστεί ο αριθμός των περίπου 30.000, συνολικά, που θα αποκλειστούν από τα ΑΕΙ, η υπουργός Παιδείας έχει τις εξής εναλλακτικές επιλογές:
Πρώτη επιλογή
Α. Να μειώσει οριζόντια τον συντελεστεί 0,80 -1,20 που όρισαν οι Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων κατά 20%, και
Β. Να επιτρέψει στους 30.000 υποψηφίους που έχουν αποκλειστεί να συμπληρώσουν νέο Μηχανογραφικό τον Σεπτέμβριο μόνο για τις κενές θέσεις που θα μείνουν από τα αποτελέσματα του πρώτου Μηχανογραφικού.
Δεύτερη επιλογή
Να μειώσει οριζόντια τον συντελεστεί 0,80 -1,20 που όρισαν οι Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων κατά 20%, από το πρώτο Μηχανογραφικό, κάτι που δεν μπορεί να κάνει διότι ο χρόνος δεν το επιτρέπει. Ακόμη και αν υπήρχε αυτή η πρόθεση οι υποψήφιοι θα έπρεπε να το γνωρίζουν πριν συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό.
Οι προθέσεις της υπ. Παιδείας
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, στις προθέσεις της Ν. Κεραμέως είναι να μην υποκύψει σε πιέσεις και να μην εφαρμόσει καμία από τις παραπάνω δύο επιλογές.
Η υπουργός Παιδείας θεωρεί ότι με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, για πρώτη φορά εξορθολογίζεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία και τον φορολογούμενο πολίτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου