Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

 

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την απαγόρευση εισόδου στα σχολεία των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών εάν δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου

“ΝΑΙ στην τροπολογία ψήφισε η ΝΔ “ΠΑΡΩΝ” ο ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσίευση: 29/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας , η οποία προβλέπει την   απαγόρευση της εισόδου  στα σχολεία των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών   εάν δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.  

“ΝΑΙ στην τροπολογία ψήφισε η ΝΔ, “ΠΑΡΩΝ”  ο  ΣΥΡΙΖΑ , “ΟΧΙ” το  ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 , ενώ το  ΚΙΝΑΛ δεν ψήφισε.


Ειδικότερα  h τροπολογίας προβλέπει τα εξής:

Στην περίπτωση εκείνη που μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1, τότε δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην σχολικές μονάδες, στις οποίες υπηρετούν και επέρχονται οι εξής συνέπειες:

α) Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ,  με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολή καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά το χρόνο αναστολή καθηκόντων, ο οποίος δε λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές. Με όμοια απόφαση αίρεται η αναστολή, εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1.

β) Οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, καθώς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, οι οποίοι κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας δεν προσκομίζουν στο Διευθυντή/Προϊστάμενο της οικίας σχολικής μονάδας, στον Προϊστάμενο των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), στον Προϊστάμενο των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ), στον Διευθυντή Εκπαίδευσης ή στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευση, πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ.1, δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Με απόφαση του yπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων δύναται να καθορίζονται περαιτέρω συνέπειες στην περίπτωση επανειλημμένης παράβασης της παρούσας περίπτωσης.

Τι είπε η υπουργός Παιδείας στη Βουλή

Η υπουργός Ν. Κεραμέως, μιλώντας σήμερα στη Βουλή για την τροπολογία είπε τα εξής:  

  • Nομίζω όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν διά ζώσης, κανονικά, το Σεπτέμβριο και επίσης όλοι μας θέλουμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, όλοι να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο της μέγιστης δυνατής ασφάλειας.
  • Επίσης, όλοι θέλω να πιστεύω ότι θεωρούμε το εμβόλιο το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε κατά αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Και θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα ότι πάνω από 75% των εκπαιδευτικών μας έχουν ήδη εμβολιαστεί και θα ήθελα δημοσίως να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ γι’ αυτό.
  • Όμως, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε και άλλους και χρειαζόμαστε και άλλους, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια που χρειάζεται ακριβώς το σχολείο μας για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Η τροπολογία λοιπόν που έχουμε καταθέσει, προβλέπει το αυτονόητο. Προβλέπει ένα πλαίσιο ασφαλούς επιστροφής για την εκπαιδευτική κοινότητα. Προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί μας μπορούν να προσέρχονται στο σχολείο είτε πλήρως εμβολιασμένοι και αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακά τεστ –το τονίζω, εργαστηριακά τεστ-, προκειμένου να μπορούν να προσέρχονται και να πετύχουμε αυτό το οποίο θέλουμε όλοι, που είναι αυτό το ασφαλές περιβάλλον.
  •  Προβλέπει, επίσης, ένα πλαίσιο πολύ πιο γρήγορων προσλήψεων, σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει και χρειαστεί να απουσιάσει, μία έξτρα διαδικασία –άμα θέλετε- από πίνακες ήδη καταρτισμένους, προκειμένου ακριβώς πολύ γρήγορα, με γρήγορες διαδικασίες να αναπληρώνονται τυχόν κενά. Αυτά σχετικά με τη διαδικασία που προβλέπει για τα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: