Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

 

Επιστολή της Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας

Επιστολή απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας η Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας για να θέσει συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων του εξωτερικού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί.

Η επιστολή

«Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας απευθύνεται σε εσάς προκειμένου να σας ενημερώσει για τα πάγια και διαρκή αιτήματα που αφορούν στη λειτουργία των ελληνικών Γυμνασίων και Λυκείων του εξωτερικού. Έχοντας ως στόχο την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων και την επαρκή και έγκαιρη στελέχωσή τους προτείνουμε τα εξής :

1. Ζητήματα αποσπάσεων και καθορισμού υπηρεσιακών αναγκών:

• Παροχή επιμισθίου για τουλάχιστον πέντε έτη προκειμένου:

Α. να αποφευχθεί η αναστάτωση που θα δημιουργήσει η λήξη της τετραετίας για μεγάλο αριθμό συναδέλφων στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλήθους κενών που δύσκολα θα καταστεί δυνατόν να καλυφθούν.

Β. να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους/τις εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Ελλάδα και να αποτραπεί το φαινόμενο των συνεχών ανακλήσεων.

Γ. να μειωθούν οι καθυστερήσεις που αφορούν στην πλήρωση των κενών στο ξεκίνημα του διδακτικού έτους.

• Αλλαγή του πλαισίου των αποσπάσεων και την άμεση απόσυρση της διάταξης που θέτει ως ανώτατο όριο απόσπασης τα τρία έτη με επιμίσθιο και τα έξι έτη συνολικά. Προτείνουμε, να δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους/όλες τις εκπαιδευτικούς -ανεξάρτητα από τον χρόνο προηγούμενης υπηρέτησης στα σχολεία του εξωτερικού- να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να αποσπαστούν, εντασσόμενοι σε έναν ενιαίο πίνακα από τον οποίο θα επιλέγονται όλοι οι προς απόσπαση εκπαιδευτικοί βάσει αντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων, ώστε να διασφαλίζεται η αρχή της αξιοκρατίας και της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους τους ενδιαφερόμενους/όλες τις ενδιαφερόμενες. Από τον ενιαίο αυτό πίνακα οι εκπαιδευτικοί θα αποσπώνται για έξι χρόνια με βάση τη σειρά κατάταξής τους, λαμβάνοντας επιμίσθιο αν προηγουμένως δεν το έχουν λάβει για τα χρόνια που προβλέπεται. Η λύση αυτή θα δώσει απάντηση στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών που επιθυμούν να αποσπαστούν στο εξωτερικό, ικανοποιώντας ταυτόχρονα όσους εκπαιδευτικούς θέλουν για προσωπικούς λόγους να παραμείνουν στο εξωτερικό ή να αποσπαστούν εκ νέου.

• Για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2022-2023 επιλέχθηκε ως λύση για την κάλυψη των κενών η προκήρυξη θέσεων για ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς αντί της συμπληρωματικής προκήρυξης για απόσπαση εκπαιδευτικών από την Ελλάδα. Θεωρούμε πως η πρόσληψη ωρομισθίων από τα κατά τόπους συντονιστικά γραφεία εκπαίδευσης πρέπει να αποτελεί λύση μόνο στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κάλυψη των κενών από εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αποσπαστούν μετά την προκήρυξη των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία πολλαπλών συμπληρωματικών αποσπάσεων (ν. 4415/2016 όπως αναθεωρήθηκε με τον 4692/2020 Κεφ.Γ, αρ. 29 παρ. 5 ).

• Επανασύσταση και επαναλειτουργία του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Β.Ρ.Β., δηλαδή των αντίστοιχων ΠΥΣΔΕ στην Ελλάδα, με την συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της λειτουργίας του οποίου θα ελέγχεται, μεταξύ άλλων, και η διαφάνεια των υπηρεσιακών διαδικασιών.

• Διεκδικούμε την εφαρμογή των όσων προβλέπονται από την Υπουργική Απόφαση 17681/Η2/17-02-2023 για τα Τμήματα
Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, όπου προβλέπεται η απόσπαση φιλολόγων (ΠΕ02) (ή μετά τη διαπίστωση αδυναμίας εύρεσης εκπαιδευτικών ΠΕ02, την ανάθεση της διδασκαλίας στους εκπαιδευτικούς που ορίζουν οι κανονιστικές διατάξεις της απόφασης) για τη διδασκαλία όσων μαθητών φοιτούν σε γυμνασιακές τάξεις.
 Προκειμένου μάλιστα να καταστεί πρακτικά εφαρμόσιμη και ξεκάθαρη η Υπουργική απόφαση, προτείνουμε να προβλεφθεί η διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης από εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας για τα επίπεδα Β1 έως Γ2.

2. Οικονομικά αιτήματα:

• Θεσμοθέτηση πρόβλεψης για παροχή του συνόλου του ποσού του εισιτηρίου πρώτης μετάβασης και οριστικής επιστροφής, και απόσυρση της απαράδεκτης και προσβλητικής για τους/τις εκπαιδευτικούς πρόβλεψης για αποζημίωση μόνο για το ποσό που αφορά σε εισιτήριο χωρίς αποσκευή!

• Ρύθμιση για έγκαιρη καταβολή των οδοιπορικών μετακίνησης για τη συμπλήρωση ωραρίου μεταξύ των σχολείων. Πρόβλεψη μάλιστα ώστε να γίνεται η μετακίνηση του εκπαιδευτικού μόνο εφόσον έχει γίνει ήδη η\ δέσμευση του ποσού από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Άμεση πληρωμή των εκκρεμών απαιτήσεων εκπαιδευτικών για πληρωμή οδοιπορικών.»

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την επιστολή

Δεν υπάρχουν σχόλια: