Όταν τα σχολεία αντιμετωπίζονται ως “μπαταχτσήδες” - Χωρίς ρεύμα νηπιαγωγεία και δημοτικά
Η αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση των σχολικών μονάδων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, για να συνεχίζεται ανεμπόδιστα η διδασκαλία μέσα στις σχολικές αίθουσες. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, τα σχολεία αντιμετωπίζονται ως «μπαταχτσήδες» και «κακοπληρωτές» και σε αυτές τις περιπτώσεις η ΔΕΔΔΗΕ δρα αποφασιστικά και.. κατεβάζει διακόπτες.
Παρόλο που οι ενέργειες αυτές, αντιβαίνουν στη συμφωνία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με τη ΔΕΗ, τα περιστατικά διαδέχονται το ένα το άλλο, δίχως ουσιαστικές κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης.
Το πιο πρόσφατο περιστατικο που καταγράφηκε είναι αυτό στο νηπιαγωγείο της Νέας Σμύρνης. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 5 Απριλίου, στο 3ο και 13ο Δημοτικό σχολείο διακόπηκε για μια ώρα η ηλεκτροδότηση, ενώ την Πέμπτη 6 Απριλίου διακόπηκε για δυόμισι ώρες το ρεύμα στο 5ο Νηπιαγωγείο. Παρά τις συναντήσεις που ακολούθησαν μετά το συμβάν, μεταξύ δήμου και γονέων, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε άλλα τρία σχολεία της πόλης και συγκεκριμένα στο 6ο και στο 8ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.
Το τρομακτικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως το σχολείο, κατά τη διάρκεια διακοπής, δεν διαθέτει ούτε τηλέφωνο για έκτακτες ανάγκες. Γεγονός που σημαίνει πως ούτε οι γονείς μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους, αλλά ούτε και το αντίστροφο.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νέας Σμύρνης, «Ο Χρυστόστομος Σμύρνης», καλεί τους Συλλόγους να καταγγείλουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα αμέλειας του Δήμου που αφορά την ασφάλεια των παιδιών, όπως πχ η διακοπή ρεύματος που αφήνει τα σχολεία χωρίς δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας.
«Γαϊτανάκι οι διακοπές ρεύματος στα σχολεία»
Η εχθρική αντιμετώπιση των σχολείων από τη ΔΕΗ αποτελεί πλέον μόνιμο φαινόμενο αφού τα σχολεία καθημερινά δέχονται "απειλές" μέσω ειδοποιητηρίων, πως αν δεν εξοφληθούν οι λογαριασμοί η παροχή ρεύματος θα διακοπεί.
Τον Ιανουάριο του 2023 ο ΔΕΔΔΗΕ κατέβασε διακόπτες σε Δημοτικό Σχολείο της Άρτας εν ώρα λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αρταίων, ένα από τα μεγαλύτερα της πόλης με 300 μαθητές, στο μέσο του σχολικού ωραρίου, έμεινε.. χωρίς ρεύμα. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε μετά από ένα τρίωρο και αφού στο ενδιάμεσο υπήρξε πληρωμή των οφειλών.
Τον ίδιο μήνα, νηπιαγωγείο των Γρεβενών δέχτηκε «επίσκεψη» από συνεργείο εργολάβων του ΔΕΔΔΗΕ, για οφειλή 7.000 ευρώ. Την ώρα που έφτασε το συνεργείο στο νηπιαγωγείο, βρισκόταν εκεί μονάχα η καθαρίστρια, η οποία έκπληκτη ρώτησε εάν θα κοβόταν το ρεύμα και το συνεργείο απάντησε πως αν δεν προχωρήσει σε ρύθμιση η αρμόδια σχολική επιτροπή του δήμου, θα υπάρξει διακοπή.
Σημειώνεται πως το περασμένο καλοκαίρι, έγινε διακοπή και στο 1ο Νηπιαγωγείο Γρεβενών.
Με διακοπή ρεύματος απειλούνται σχολεία του Πειραιά
«Απειλές» από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, δέχονταν και τα σχολεία του Πειραιά στην αρχή της χρονιάς και λίγο πριν την άφιξη του χειμώνα.
Όπως ανέφερε η ΕΛΜΕ Πειραιά, τα συνεργεία πηγαίνουν στα σχολεία που δεν έχουν καταφέρει να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους και ζητούν συναντήσεις με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, όπου "ενημερώνουν" για το χρέος και την πρόθεση ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα, αν το χρέος δεν αποπληρωθεί!
Από την άλλη, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος είχε καταγγείλει με ανάρτησή του ότι «καταφθάνουν συνεχώς ειδοποιητήρια διακοπών ηλεκτροδότησης για ανεξόφλητους λογαριασμούς σε σπίτια και επιχειρήσεις. Τώρα όμως προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Έβαλαν στο στόχαστρο και τα σχολικά κτίρια.
Έχουμε στα χέρια μας δύο ειδοποιητήρια διακοπών ρεύματος για σχολεία της πόλης».
Όπως τονίζει, με την αύξηση του λογαριασμό με την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, δαπανήθηκε από Ιανουάριο 2020 έως Μάρτιο 2022 το 75% των εσόδων του σχολείου, μόνο για τη ΔΕΗ (από 35% περίπου πρις τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα)!
Μάλιστα, με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παππάς Νικόλαος Ζαχαριάδης Κώστας, Μουζάλας Γιάννης, Μπαλάφας Γιάννης, Φωτίου Θεανώ, Χρηστίδου Ραλλία, τονίζουν πως οι διακοπές ρεύματος προκαλούν αναστάτωση τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο διοικητικό έργο των σχολικών μονάδων, καθώς διακόπτεται ταυτόχρονα η τηλεφωνία και οι υπηρεσίες διαδικτύου και ταυτόχρονα δημιουργούνται επισφαλείς συνθήκες για μαθητές, νήπια και εκπαιδευτικούς.
Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και Μάκη Βορίδη, ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της διακοπής ηλεκτροδότησης σχολικών μονάδων στην επικράτεια;
Σημειώνεται πως οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση προς τους δήμους για τα σχολεία, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, καθώς οι οφειλές σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 80.000 ευρώ. Παράλληλα, ραγδαία πτώση σημειώθηκε στις χρηματοδοτήσεις των σχολικών επιτροπών έχουν μειωθεί περίπου 50% σε επίπεδο δεκαετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου