Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

 


Ένα πρωτότυπο ρομποτικό σύστημα από μαθητές δημοτικού

Το 11ο Δημοτικό σχολείο Καλαμαριάς, έλαβε το βραβείο καινοτομίας «Ιωάννης Παπαευσταθίου» για την εφαρμογή «Wedoguard», ένα ρομποτικό σύστημα φύλαξης ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων που παρουσιάστηκε στο περσινό Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής.

Στις 25 Απριλίου, πρώτη μέρα του 15ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής βραβεύτηκε επίσης και το Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή «Άλλος αέρας».

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα καθαρισμού του αέρα μέσα στις σχολικές τάξεις που λειτουργεί με μικροελεγκτές και αισθητήρες, όπως αναφέρει το thestival.gr

Κατά τη διάρκεια έναρξης του 15ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής στο ΝΟΗΣΙΣ ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης που έχει μπει στο «ραντάρ» μεγάλων εταιρειών πληροφορικής και καινοτομίας του εξωτερικού και στα πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να δρομολογήσουμε εξελίξεις στον νέο κόσμο που διαμορφώνεται.

Μιλώντας στη διάρκεια της έναρξης της πρώτης μέρας του Μαθητικού Συνεδρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελος Χαριστέας τόνισε ότι το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί με τα Πανεπιστήμια της πόλης το ΕΚΕΤΑ, τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης και το ΝΟΗΣΙΣ δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της μαθητικής καινοτομίας.

Η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκη Δανδόλου μίλησε για τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ όπως το έργο «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» και συμπλήρωσε ότι το νέο ΕΣΠΑ, το μεγαλύτερο σε ύψος χρηματοδοτήσεων των επόμενων ετών αφορά το «Ανθρώπινο Δυναμικό», στο οποίο επενδύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είναι γνωστό το 2023 είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισαν η Πρόεδρος του ΔΣ του ΝΟΗΣΙΣ Στέλλα Μπεζεργιάννη Διευθύντρια Ερευνών στο ΕΚΕΤΑ  και ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΝΟΗΣΙΣ Γιώργος Βλαχογιάννης Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού Νέων Τεχνολογιών και Πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας.

ρομποτικό σύστημα

Ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του ΝΟΗΣΙΣ Γιώργος Καραγιαννίδης, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί για 7 συνεχή έτη στον κατάλογο των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις νέες τεχνολογίες και τον τρόπο που αλλάζουν τη ζωή μας εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι η επιστήμη της Πληροφορικής έχει δύο άξονες: Την επεξεργασία της πληροφορίας αλλά και την επικοινωνία.

Χαιρετισμό έκανε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτετζίδης και ο Δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στους «Φίλους του ΝΟΗΣΙΣ» που ξεκίνησαν πριν από χρόνια τον θεσμό του Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής.

Την επίσημη έναρξη του μαθητικού συνεδρίου κήρυξε ο Θωμάς Μπαχαράκης, Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας καλώντας στο βήμα και τους συντελεστές του θεσμού πρώην περιφερειακούς διευθυντές Γιώργο Καρατάσιο και Παναγιώτη Ανανιάδη.

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών πληροφορικής χαιρέτησε η Γεωργία Αλεξούδα, ενώ προβλήθηκε και video με τη συνέντευξη του αείμνηστου Ιωάννη Παπαευσταθίου ,από τους ιδρυτές του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ο οποίος για 20 και πλέον έτη υπήρξε Γενικός Γραμματέας του ΝΟΗΣΙΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: