Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΤΡΙΤΗ, 29 Οκτωβρίου 2013
Το Ποντίκι Web
Δικαίωση από τον Συνήγορο του Πολίτη για τρανσέξουαλ μαθήτρια

Στο Συνήγορο του Πολίτη απευθύνθηκε τρανσέξουαλ μαθήτρια Εσπερινού Γυμνασίου προκειμένου να καταφέρει να γίνει αποδεκτή από τους μαθητές, τους καθηγητές και τη διεύθυνση του σχολείου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Συνήγορος «η µαθήτρια κατήγγειλε την ύπαρξη εκφοβιστικού και εχθρικού κλίματος στο εσπερινό γυμνάσιο στο οποίο φοιτούσε, το οποίο στην ακραία του μορφή έφτασε ακόμη και στην απειλή ή την άσκηση βίας. Στη διαμόρφωση  αυτού του κλίματος συνέβαλε καθοριστικά η στάση του σχολείου, όπως αυτή  εκδηλώθηκε µέσω της διαχείρισης του θέματος από τη διεύθυνσή του».

Αφού εξετάστηκε η υπόθεση και μετά από σειρά επαφών που είχαν ο Συνήγορος, η διεύθυνση του σχολείου και εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας αποφασίστηκε η μαθήτρια να γίνει δεκτή στο σχολεία και να μπορεί:

1ον Να χρησιμοποιεί ότι όνομα επιθυμεί στις σχέσεις της με τους συμμαθητές της και τους εκπαιδευτικούς

2ον Να ντύνεται σύμφωνα με τις προτιμήσεις της χωρίς να ξεπερνά τα όρια της ευπρέπειας που ισχύουν και για τις υπόλοιπες μαθήτριες.

3ον Να χρησιμοποιεί τις γυναικείες τουαλέτες.

Παράλληλα ο Συνήγορος κάλεσε «κάθε δημόσια Αρχή ή υπηρεσία, ιδίως μάλιστα εκείνων που μπορούν ευχερέστερα να έχουν και έναν διαπαιδαγωγικό ρόλο λόγω της αποστολής τους, όπως εν προκειμένω του σχολείου, να συμβάλουν ενεργά και με συνέπεια στην καταπολέμηση στιγματιστικών στερεοτύπων, που τροφοδοτούν συμπεριφορές που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία επιλογών του ατόμου».

Την αναφορά της μαθήτριας υποστήριξαν δύο οργανώσεις της ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσέξουαλ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: