Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Συνεντεύξεις Η μαθήτρια του σχολείου και η μητέρα της, μιλούν στο Κόκκινο, για το αδιέξοδο που βρίσκονται οι μαθητές, την αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας, την άρνηση του διευθυντή να υπογράψει τις μετεγγραφές σε άλλα σχολεία. Ρεπορτάζ της Χρύσας Βαϊνανίδη.   «Είμαστε σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχουν καθηγητές για δέκα ολόκληρα μαθήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ούτε απολυτήριο να πάρουμε στο τέλος της χρονιάς. Η απάντηση που έδωσαν από το Υπουργείο Παιδείας είναι ότι όλες οι προσλήψεις έχουν παγώσει και να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας», δηλώνει μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ της Νέας Ιωνίας.
 
Μετά την ανακοίνωση για την κατάργηση τριών ειδικοτήτων από το ΕΠΑΛ (βοηθοί ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, βοηθοί βρεφονηπιοκόμων και βοηθοί νοσηλευτών) οι ιθύνοντες είχαν διαβεβαιώσει ότι κανένα σχολείο δεν θα μείνει χωρίς καθηγητές και ότι όλα θα δουλέψουν ρολόι.
 
Σήμερα, πέντε μήνες μετά και με τα σχολεία να είναι ήδη ανοιχτά από αρχές Σεπτεμβρίου, καθηγητές, μαθητές και γίνονται έρμαιο της σκληρής πολιτικής του μνημονίου: σχολεία κλείνουν ή συγχωνεύονται, καθηγητές τίθενται σε διαθεσιμότητα, ειδικότητες καταργούνται, διαλύονται επί της ουσίας τα ολοήμερα και τα τμήματα ένταξης επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο γονείς και μαθητές, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, μέχρι σήμερα παρουσιάζονται 927 ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε σχολεία ανά την Ελλάδα.
 
«Είμαι εξοργισμένη με το κράτος. Δεν γίνεται ένα παιδί 16χρονών να παρακαλάει για να έχει καθηγητή στο σχολείο του. Είναι ευθύνη του κράτους να παρέχει εκπαιδευτικούς». Στην προσπάθεια τους να βρεθεί μια λύση, γονείς και μαθητές απευθύνθηκαν τόσο στο Υπουργείο, όσο και στα γραφεία της Β’ θμιας εκπαίδευσης. Οι απαντήσεις που έχουν λάβει μέχρι τώρα είναι απογοητευτικές: πρέπει να κινηθείτε προσωπικά, δεν υπάρχουν κονδύλια για νέες προσλήψεις.
 
Η μητέρα της μαθήτριας μοιάζει και εκείνη απογοητευμένη: «πολύ φοβάμαι ότι πλέον η εκπαίδευση θα είναι μόνο για τους έχοντες. Θα σωθούν μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν». 
© stokokkino.gr | 21 Οκτωβρίου 2013 - 

Δεν υπάρχουν σχόλια: