Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ : ¨ Πρόταση για δημιουργία Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. στο Νομό Χίου ¨
Η ψήφιση του Νόμου 4186/17-9-2013 από τη Βουλή των Ελλήνων είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση μιας σχολικής μονάδας της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον Νομό Χίου και συγκεκριμένα της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑ.Σ.) Χίου.
Συνεκτιμώντας τους παρακάτω λόγους:
-  Την μεγάλη προσφορά της ΕΠΑ.Σ.  Χίου στην τοπική αλλά και ευρύτερη κοινωνία (με όλη την ιστορική της διαδρομή ως Κ.Ε.Τ.Ε., Τ.Ε.Σ., Τ.Ε.Ε., ΕΠΑ.Σ.) που αποδεικνύεται αφενός από την παράδοση στην κοινωνία της Χίου ολοκληρωμένων πολιτών-τεχνικών και αφετέρου από τις επιτυχημένες παρεχόμενες υπηρεσίες τους στην τοπική κοινωνία της Χίου,
- Το γεγονός ότι ο μαθητής εργαζόμενος, πρέπει να βρίσκει καταφύγιο σε ένα σχολείο που η Παιδαγωγική διάσταση της εκπαίδευσης θα είναι ανάλογη με την ηλικία του ενώ, παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα να αφομοιώσει Επαγγελματικές αλλά και Γενικές γνώσεις[1] και δεξιότητες,
- Το γεγονός ότι απαιτείται να υπάρχει στο Νομό Χίου ένα σχολείο το οποίο ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία θα εξυπηρετεί κυρίως παιδιά οικογενειών οικονομικά αδύναμων, παρέχοντας αφενός τη δυνατότητα να μπορούν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αφετέρου να εισέλθουν άμεσα στην αγορά εργασίας εργαζόμενοι σε πρωινή βάρδια βοηθώντας πιθανόν οικονομικά και τις οικογένειές τους, ενώ ταυτόχρονα, ως πτυχιούχοι, θα διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλά επαγγελματικά προσόντα επιπέδου 4 (EQF 4).
-  Τη δυνατότητα της ταυτόχρονης βίωσης των ρόλων του μαθητή και εργαζόμενου  η οποία αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα να ασκηθεί και μάλιστα επιτυχώς το επάγγελμα που έχει επιλεγεί με τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται, δηλαδή της προσφοράς ποιοτικής εργασίας για την κοινωνία.
- Το γεγονός ότι η Χίος διέθετε διαχρονικά ένα σχολείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ενταγμένο στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης και σε απογευματινό ωράριο λειτουργίας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησής του και από εργαζόμενους μαθητές.
-  Το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλος Νομός της νησιωτικής Ελλάδας παρά μόνον ο Νομός Χίου που δεν διαθέτει ένα Επαγγελματικό  Σχολείο με ωράριο εσπερινό. Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου λειτουργούν ήδη Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, στο Βαθύ της Σάμου, στη Μυτιλήνη αλλά και στην Μύρινα της Λήμνου.
-  Σε σχέση με το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν θα υπάρχει ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση, αφού ήδη υπάρχει το προσωπικό αυτό σε ότι αφορά τα μαθήματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αλλά και τα Γενικά μαθήματα.
-  Η υπάρχουσα κτιριακή υποδομή που χρησιμοποιείται σήμερα από την ΕΠΑ.Σ. Χίου είναι επαρκής.
-  Ο εξοπλισμός των εργαστηρίων που θα απαιτηθούν υπάρχει στο Εργαστηριακό Κέντρο της Χίου, είναι πρόσφατα αναβαθμισμένος και πανάκριβος και ως εκ τούτου δεν απαιτείται νέος που θα επιβάρυνε οικονομικά το κράτος, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθεί πλήρως και με τον καλύτερο τρόπο.
Εκτός των παραπάνω υπάρχει ήδη εκφρασμένη άποψη μέσα από:
- Την πάγια θέση της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών για μετατροπή όλων των σχολικών μονάδων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε Επαγγελματικά Λύκεια.
-  Το ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων της ΕΠΑ.Σ. Χίου.
-  Την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Χίου.
-  Την απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Παραρτήματος Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών.
Συμπερασματικά, μετά τα ανωτέρω προτείνουμε:
Tην ίδρυση στο Νομό Χίου ενός Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου.
Ευελπιστώντας σε μια άψογη συνεργασία μαζί σας, ζητούμε την υποστήριξη του αιτήματός μας με δικές σας ενέργειες.
Με τιμή
Ο Υπεύθυνος του Περιφερειακού Τμήματος Β.Α. της Ε.Τ.Ε.
Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ART DESIGN AND TECHNOLOGY IN THE UNIVERSITY OF MIDDLESEX

alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια: