Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

 


9/4/2009

 
Οι έφηβοι πίνουν πολύ, μεθάνε λίγοι

 
Τα ελληνόπουλα στην 6η θέση συχνότητας χρήσης αλκοόλ σε 34 ευρωπαϊκές χώρες

 

 

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το αλκοόλ στους εφήβους: Εφτά στους δέκα πίνουν ως και 3 φορές την εβδομάδα, με… σαφή προτίμηση στα λεγόμενα «σκληρά» ποτά όπως το ουίσκι ή η βότκα, σε αντίθεση με τους περισσότερους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους που προτιμούν την μπίρα.Μάλιστα, περίπου 4 στους δέκα δηλώνουν ότι μπορεί να φτάσουν και τα πέντε ποτά σε κάθε έξοδό τους. Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα μας κατακτά την 6η θέση ανάμεσα σε 34 ευρωπαϊκές χώρες, σε συχνότητα χρήσης αλκοόλ από τα παιδιά. Ωστόσο, οι Ελληνες έφηβοι παραμένουν αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα περιστατικά μέθης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την πανευρωπαϊκή έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό, η οποία παρουσιάστηκε χθες από το διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά καθηγητή Κ.Στεφανή και την επικεφαλής της ελληνικής έρευνας, Α. Κοκκέβη.

Οπως εξήγησε η κ. Κοκκέβη, πάνω από τα μισά Ελληνόπουλα συνδέουν το αλκοόλ με ευχάριστες καταστάσεις, ενώ πολύ λιγότερα είναι τα παιδιά που αναφέρουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 63,8% ανέφεραν ότι πίνουν για να διασκεδάσουν ενώ πάνω από 50% δήλωσε ότι το ποτό τούς βοηθά να «ενσωματωθούν» καλύτερα στις παρέες και να χαλαρώσουν.

«Στη χώρα μας η χρήση αλκοόλ εξακολουθεί να μη θεωρείται επικίνδυνη για τα παιδιά ενώ και η πρόσβαση στα αλκοολούχα ποτά είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με άλλες χώρες», είπε η κ.Κοκκέβη. Πάντως, από τον ερχόμενο Ιούλιο οι ανήλικοι θα απαγορεύεται να αγοράζουν αλκοόλ ενώ θα τους απαγορεύεται και η είσοδος σε μπαρ ή κλαμπ.

Ενας στους πέντε Ελληνες εφήβους αναφέρει ότι καπνίζει καθημερινά. Κι ενώ το συνολικό αυτό ποσοστό φέρνει την Ελλάδα σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αρκετοί είναι εκείνοι που καπνίζουν… μανιωδώς, δηλαδή πάνω από 10 τσιγάρα καθημερινά.

Η έρευνα κατέγραψε ένα ποσοστό 12% μαθητών που δήλωσαν ότι έχουν δοκιμάσει ναρκωτικά έστω και μια φορά στη ζωή τους. Από αυτούς, οι μισοί περίπου επανέλαβαν τη χρήση. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ακόμη ότι οι μαθητές που κάνουν χρήση ουσιών (παράνομων ή νόμιμων) εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης, αυτοκτονικές συμπεριφορές ή τάσεις φυγής από το σπίτι.

Τσιγάρο

Στη διαχρονική ανάλυση των ευρημάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεαροί καπνιστές τείνουν να μειωθούν σε σχέση με τη δεκαετία του 1980. Παράλληλα, αυξάνεται και η ηλικία πρώτης δοκιμής του τσιγάρου. Αντίθετα, αρκετή αύξηση καταγράφεται στα αγόρια που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ. Αντίστοιχα, από το 1984 μέχρι σήμερα έχει διπλασιαστεί το ποσοστό χρήσης ναρκωτικών ουσιών στα αγόρια. 



ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: