Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

 

 
 

22/4/2009

 

SΟS για την παθολογική εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια 


Ενα στα 10 παιδιά στις ΗΠΑ έχει εθιστεί 


Σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα με ανησυχητικές διαστάσεις εξελίσσεται η παθολογική εξάρτηση των παιδιών από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, επισημαίνουν οι ειδικοί. Ενα στα δέκα παιδιά στις ΗΠΑ έχει εθιστεί, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Αϊόβα. 

Τα συνήθη συμπτώματα που εμφανίζουν οι εθισμένοι χρήστες νεαρής ηλικίας είναι να λένε ψέματα στους οικείους τους αναφορικά με τον χρόνο που δαπανούν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως μέσο φυγής από τα προβλήματά τους, ενώ τα γίνονται νευρικά και οξύθυμα όταν σταματούν να παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. 

Επιπλέον, βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα μαθήματά τους ή αφιερώνουν όλο τον χρόνο τους στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι επιδόσεις τους στο σχολείο είναι χαμηλές. 

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ντάγκλας Τζεντ, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου ΜΜΕ και Οικογένειας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα τονίζει ότι η παρούσα έρευνα καταδεικνύει ότι η παθολογική εξάρτηση των χρηστών από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, καθώς τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά απειλώντας σοβαρά την υγεία τους. 

Κάνοντας αναφορά στην πρώτη παγκοσμίως κλινική απεξάρτησης από το Διαδίκτυο, που εγκαινιάστηκε πέρυσι στην Κίνα, ο δρ Τζεντ υπογραμμίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νεαρών χρηστών, το 22%, ηλικίας από 8 έως 11 ετών, το 41%, ηλικίας 12 έως 14 ετών, και το 56%, ηλικίας 15 έως 18 ετών, συχνά αναπτύσσουν βίαιη συμπεριφορά. Χαρακτηριστικά, τα αγόρια είναι πιο ευεπίφορα από τα κορίτσια στην εξάρτηση από το Ιντερνετ. 

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Γουόλς, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου για τα ΜΜΕ και την Οικογένεια εκτιμά πως τα πορίσματα της έρευνας θα πρέπει να αφυπνίσουν τους γονείς αναφορικά με τον χρόνο που δαπανούν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: