Κυριακή 26 Απριλίου 2009

26/4/2009

 
Τσάντες γεμάτες με βία

 

Της ΑΥΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 

 

Σημαντική αύξηση μέσα σε λίγα χρόνια παρουσιάζει η μαθητική βία στην Ελλάδα όπως δείχνουν τα διαχρονικά στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ): Το 2006, σε σύγκριση με το 2002 και το 1998, είχε διπλασιαστεί ο αριθμός των εφήβων που είχαν εμπλακεί ως θύτες ή θύματα σε περιστατικά εκφοβισμού, με αποτέλεσμα 2 στους 10 μαθητές μέχρι 15 ετών να διαθέτουν σήμερα ανάλογη εμπειρία. 

 

*Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από διεθνή έρευνα, η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης από τους εφήβους έχει την ίδια συμμετοχή, ως παράγοντας κινδύνου στην άσκηση βίας, με τη συχνή κατανάλωση οινοπνευματωδών! 

 

*Επίσης η μεγάλη κοινωνικότητα, όπως υποδηλώνεται από τον μεγάλο αριθμό στενών φίλων (τουλάχιστον 3) και τις συχνές βραδινές εξόδους με την παρέα αυξάνει, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, την πιθανότητα συμμετοχής των εφήβων σε εκδηλώσεις εκφοβισμού. 

 

*Τον κίνδυνο θυματοποίησης αυξάνει η κακή σχολική επίδοση, το κακό κλίμα στην τάξη, η απογοήτευση του παιδιού από την εξωτερική του εμφάνιση, η χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή του και κατά παράδοξο τρόπο οι καλές σχέσεις του παιδιού με την οικογένειά του. 

 

*Το κάπνισμα φαίνεται ότι δρα... αποτρεπτικά στη βία των άλλων! Οι μαθητές που καπνίζουν συστηματικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα επιθετικών διαθέσεων και πειραγμάτων. 

 

*Από στοιχεία έρευνας την οποία για την Ελλάδα διενήργησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) υπό την επιστημονική ευθύνη της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ψυχιατρικής Αννας Κοκκέβη, προκύπτει ότι οι έφηβοι που αναφέρουν συχνή κατανάλωση οινοπνευματωδών ή μέθη ή κάνουν συχνές αδικαιολόγητες απουσίες από το σχολείο και έχουν συμμετάσχει σε καβγάδες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα συμμετοχής στην άσκηση βίας. 

 

«Η συνύπαρξη επιθετικής συμπεριφοράς με άλλες προβληματικές συμπεριφορές ενδεχομένως αντανακλά μια γενικότερη προδιάθεση του εφήβου προς την αντικοινωνικότητα. Θα μπορούσε, όμως, να αποτελεί και μια μορφή αντίδρασης στο βίωμα της απόρριψης από τους ομότιμους», επισημαίνουν οι αναλυτές. 

 

*Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι είναι πιθανότερο να ασκήσουν εκφοβισμό οι έλληνες μαθητές σε σύγκριση με τους συνομιλήκους τους αλλοδαπής εθνικότητας. Στις ΗΠΑ τα ευρήματα που καταγράφονται στο ίδιο ερευνητικό πρόγραμμα δείχνουν ότι ο εκφοβισμός είναι χαρακτηριστικό περισσότερο των λευκών αμερικανών εφήβων από ό,τι αλλοεθνών. 

 

*Τα νεότερα δεδομένα του ΕΠΙΨΥ, στο πλαίσιο του ίδιου ερευνητικού προγράμματος σε 41 χώρες, επιβεβαιώνουν ότι τα αγόρια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα συγκριτικά με τα κορίτσια να συμμετάσχουν σε εκφοβισμό και σε ενοχλητικά πειράγματα κατά συνομιλήκων. 

 

*Το φαινόμενο παίρνει διαφορετικές μορφές στα αγόρια και στα κορίτσια: Στα αγόρια εκδηλώνεται με σωματική βία, κραυγές και κινήσεις κυριαρχίας. Αντίθετα, στα κορίτσια εμφανίζεται με έμμεση βία, όπως με τη διάδοση φημών στο πλαίσιο των κοινωνικών σχέσεων, το κουτσομπολιό, τη μεθόδευση αποκλεισμού κ.ά. 

 

*«Από τη μελέτη μας προκύπτει ότι το σχολείο που ενδιαφέρεται πραγματικά να μειώσει τα φαινόμενα προβληματικής συμπεριφοράς των μαθητών οφείλει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο πώς οι έφηβοι-μαθητές του αντιλαμβάνονται τη σχολική τους εμπειρία. Οφείλει επίσης να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που καθορίζουν τη ζωή των μαθητών και ιδίως στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Απαραίτητος είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προγραμμάτων που ευνοούν την ανάπτυξη ενός θετικού σχολικού περιβάλλοντος με ενέργειες που αποσκοπούν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών», επισημαίνει η Αννα Κοκκέβη.

 

 

 

[Περιεχόμενα Τύπου]

Δεν υπάρχουν σχόλια: