Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

 


Ανάγκη από αιμοπετάλια έχει ο Δημήτρης Αφουξενίδης – Η διαδικασία

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Μαθητών με Προβλήματα Όρασης και Πολλαπλές Αναπηρίες και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝΕΛΕΑ) Δημήτρης Αφουξενίδης, νοσηλεύεται με σοβαρό πρόβλημα υγείας στην Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”.

Ο Δημήτρης Αφουξενίδης έχει άμεση ανάγκη από αιμοπετάλια και εξ αυτού του λόγου παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να κάνουν προσφορά αιμοπεταλίων, να προσέλθουν στο αιματολογικό τμήμα του “Ευαγγελισμού”.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6958838907 (Αφουξενίδης Στέφανος).

Οδηγίες

  • Αν κάποιος/α θέλει να κλείσει ραντεβού μπορεί να πάρει τηλέφωνο στα: 2132043960 – 2132043966
  • Με την προσέλευση, αρχικά θα συμπληρωθεί ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του δότη, αν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή κτλ.
  • Θα υπάρξουν και διευκρινίσεις για όποια απορία. Αν τηρούνται τα προαπαιτούμενα κριτήρια για τη λήψη ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ, θα ληφθεί αρχικά δείγμα, και κάποια άλλη μέρα θα πραγματοποιηθεί η λήψη ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ.
  • Για αιμοπετάλια προτιμώνται τα άτομα κάτω των 55 ετών.
  • Κατά την προσέλευση θα πρέπει να αναφερθεί η επιθυμία να δωθεί αίμα ή αιμοπετάλια για τον Αφουξενίδη Δημήτρη του Παναγιώτη (πρέπει να δώθεί πλήρες το όνομα και το πατρώνυμο του Δημήτρη) και να ειπωθεί ότι νοσηλεύεται στην Α΄ Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου.

Επισήμανση

Σχετικά με τη διαδικασία της αιμοδοσίας αιμοπεταλίων  πρέπει να τονίσουμε τα παρακάτω:

  • Η αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι μια ειδική διαδικασία αιμοδοσίας που επιτρέπει να προσφερθεί μόνο ένα στοιχείο του αίματος, τα αιμοπετάλια. Στο αίμα υπάρχει περίσσεια αιμοπεταλίων και πολλά από αυτά μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς καμία παρενέργεια στο δότη. Τα αφαιρεθέντα αιμοπετάλια αποκαθίστανται μέσα σε λίγες μέρες.
  • Η όλη διαδικασία είναι απλή, ασφαλής και μοιάζει πολύ με τη συνήθη διαδικασία της αιμοληψίας. Δεν είναι επώδυνη, όμως διαρκεί 1-2 ώρες, είναι ο απαιτητός χρόνος για να διαχωριστούν και να συλλεγούν τα αιμοπετάλια από τα άλλα στοιχεία του αίματος. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης, δεν πέφτει ο αιματοκρίτης, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος ζάλης ή λιποθυμίας ούτε κίνδυνος σιδηροπενίας.
  • Η λήψη γίνεται σχεδόν πάντα στο Νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο ασθενής, και κατά το δυνατό λίγες ώρες πριν χορηγηθούν. Τα αιμοπετάλια δεν συντηρούνται επί πολλές ημέρες, ούτε μεταφέρονται εύκολα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: