Μηχανογραφικό 2024: Οι 130 σχολές που οδηγούν σε περιζήτητα επαγγέλματα
Ενώ η ελάχιστη βάση εισαγωγής που ανακοινώθηκε θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιλογή των σχολών που θα κάνουν οι υποψήφιοι στο Μηχανογραφικό τους, σας παραθέτουμε 130 τμήματα ΑΕΙ που έχουν μεγάλη εργασιακή απορρόφηση ή αλλιώς οδηγούν σε επαγγέλματα υψηλής ζήτησης.
Πρόσφατα, μια μελέτη από την ΕΥ Ελλάδος, το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Endeavor Greece, με τίτλο «Εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα και απασχόληση: Ζητείται προσέγγιση», αποκάλυψε τη ζήτηση της αγοράς εργασίας μέσω των αγγελιών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πολλά πανεπιστημιακά τμήματα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς, ενώ άλλα προσφέρουν σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές. Παραθέτουμε βασικά στοιχεία της μελέτης με επιπλέον πληροφορίςς από το δημοσίευμα του Ελεύθερου τύπου καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις για τις περιζήτητες σχολές
Ο Κλάδος της Πληροφορικής
Ο τομέας της Πληροφορικής είναι ο πιο περιζήτητος στην αγορά εργασίας, καλύπτοντας το 32,5% των αγγελιών. Μαζί με τους κλάδους του ξενοδοχειακού τομέα και των επαγγελματικών υπηρεσιών, καλύπτουν το 56,7% των θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα, λειτουργούν τουλάχιστον 19 τμήματα Πληροφορικής σε διάφορες περιφέρειες, με βάσεις εισαγωγής από 9.000 έως 17.000 μόρια. Η πρόσβαση γίνεται από το 4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) και το 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών).
Οι πιο περιζήτητες ειδικότητες στον τομέα της Πληροφορικής είναι η Ανάπτυξη Λογισμικού, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και η Μηχανική, καταλαμβάνοντας το 59,7% των θέσεων εργασίας. Ακολουθούν η Εξυπηρέτηση Πελατών και οι Πωλήσεις.
Ο Ξενοδοχειακός Τομέας
Η ζήτηση στον ξενοδοχειακό τομέα αυξήθηκε σημαντικά το 2023 με 2.654 αγγελίες, υπερδιπλάσιες από τις 1.267 του 2022. Τα πανεπιστήμια προσφέρουν τουλάχιστον επτά τμήματα που συνδυάζουν τον Τουρισμό με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, με βάσεις εισαγωγής από 8.800 έως 15.300 μόρια. Η εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί πρόκληση για τις εταιρείες, με την ειδικότητα της Εξυπηρέτησης Πελατών να καλύπτει το 57,7% των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Ακολουθούν οι ειδικότητες της Στρατηγικής και Διοίκησης (10,5%) και των Ανθρώπινων Πόρων (7,5%).
Επαγγελματικές Υπηρεσίες
Στις επαγγελματικές υπηρεσίες, η Ανάπτυξη Λογισμικού και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής είναι οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες με ποσοστό 25,2%. Ακολουθούν οι ειδικότητες των Χρηματοοικονομικών και της Λογιστικής (12%) και της Εξυπηρέτησης Πελατών (10,1%). Υπάρχουν τουλάχιστον 11 πανεπιστημιακά τμήματα στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, με βάσεις εισαγωγής από 8.000 έως 16.200 μόρια.
Μηχανογραφικό Δελτίο: Ανάγκες της Αγοράς
Οι ανάγκες της αγοράς είναι μεγαλύτερες από τις θέσεις που ανακοινώνονται στις αγγελίες. Οι κυριότερες ελλείψεις εντοπίζονται σε μηχανικούς πληροφορικής, πολιτικούς μηχανικούς, υπεύθυνους Social Media και Digital, νοσηλευτές, πωλητές σε καταστήματα, ασφαλιστές, οδηγούς και εργάτες αποθήκης. Αν και κάποιες από αυτές τις θέσεις δεν απαιτούν πτυχίο ή η εξειδίκευση προέρχεται από σεμινάρια ή μεταπτυχιακά, υπάρχουν τμήματα που οδηγούν απευθείας σε αυτά τα επαγγέλματα.
Τα οκτώ τμήματα πολιτικών μηχανικών στην Ελλάδα έχουν βάσεις από 9.000 έως 17.400 μόρια, ενώ τα εννέα τμήματα νοσηλευτικής για τους υποψηφίους του 3ου επιστημονικού πεδίου έχουν βάσεις από 10.000 έως 15.000 μόρια.
Επικέντρωση στις Ανάγκες της Οικονομίας
Από τα 430 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας, μόνο τα 219 (51%) είναι προσανατολισμένα στην παραγωγική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η απόκτηση του πτυχίου τους προσφέρει άμεση προοπτική απασχόλησης στην ιδιωτική οικονομία, ενώ τα υπόλοιπα 211 τμήματα παρέχουν περιορισμένες επαγγελματικές επιλογές. Επιπλέον, 42 τμήματα έχουν ως κύρια ή μοναδική επαγγελματική αποκατάσταση μια θέση στο Δημόσιο.
Οι Διοικητικές και Οικονομικές Επιστήμες έχουν τα περισσότερα τμήματα (76), ακολουθούμενες από τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (72) και τις Επιστήμες Υγείας (53). Στον κλάδο της Πληροφορικής, υπάρχουν 36 τμήματα, με 6.000 αποφοίτους κάθε χρόνο από τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Μόνο στα προπτυχιακά προγράμματα αποφοιτούν 4.500, ενώ η αγορά μπορεί να απορροφήσει τους διπλάσιους.
Η αναντιστοιχία εντοπίζεται και στα μεταπτυχιακά προγράμματα, όπου υπάρχει υπερσυγκέντρωση στις Επιστήμες Υγείας και τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, που αντιπροσωπεύουν το 19,6% και 14,9% του συνόλου αντίστοιχα.
Φοβερή ζήτηση για Παιδαγωγικά
Το 2020 γίνονται οι πρώτοι, μετά από μια δεκαετία, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ακολουθούν άλλοι το 2021, άλλοι το 2022, άλλοι το 2023. Έτσι καθόλου τυχαία, τα Παιδαγωγικά Τμήματα ξαναβγαίνουν σταδιακά από τα "αζήτητα" στην επιφάνεια και το 2023 το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης ξεπερνάει σε πρώτες προτιμήσεις την Ιατρική Αθήνας, τη Νομική Αθήνας, την Ψυχολογία Αθήνας, τη σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ που μάζευαν μέχρι τότε τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των νέων.
Δημόσια ΙΕΚ
Οι απόφοιτοι Λυκείου μπορούν να διεκδικήσουν μία από τις 22.000 θέσεις στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού. Οι δημοφιλείς ειδικότητες περιλαμβάνουν το Στέλεχος Εμπορίας και Διαφήμισης, τη Διοίκηση και Οικονομία στον Τομέα του Τουρισμού, και τον Τεχνικό Εφαρμογών Πληροφορικής. Οι μαθητές που συμπληρώνουν το παράλληλο μηχανογραφικό εξασφαλίζουν μια θέση στο ΙΕΚ και την ειδικότητα της επιλογής τους. Τα δημόσια ΙΕΚ προσφέρουν περίπου 27.000 θέσεις και εκατοντάδες ειδικότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου