Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

 08.07.2024 - 10:27

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης»

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΣΕΠΕ Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης» ζητώντας να μην γίνει καμιά λειτουργική υποβάθμιση των σχολείων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

«Με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, υποβαθμίζονται λειτουργικά μια σειρά δημοτικά σχολεία της Λήμνου, όπως είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας από 10/θέσιο σε 8/θέσιο, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας από 13/θέσιο που λειτούργησε την απερχόμενη σχολική χρονιά σε 12/θέσιο, το Δημοτικό Σχολείο Κοντοπουλίου από 6/θέσιο σε 5/θέσιο», ενημερώνει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση

«Όπως πληροφορούμαστε, με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, υποβαθμίζονται λειτουργικά μια σειρά δημοτικά σχολεία της Λήμνου, όπως είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας από 10/θέσιο σε 8/θέσιο, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας από 13/θέσιο που λειτούργησε την απερχόμενη σχολική χρονιά σε 12/θέσιο, το Δημοτικό Σχολείο Κοντοπουλίου από 6/θέσιο σε 5/θέσιο.

Παράλληλα, διατηρείται η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Κοντιά από 6/θέσιο σε 5/θέσιο και υπάρχουν αμφιβολίες για τη λειτουργία του ολοήμερου τμήματος στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Ευστρατίου.

Όλα τα παραπάνω δρομολογούνται σε αγαστή συνεργασία κυβέρνησης, Υπουργείου Παιδείας και Διευθύνσεων, με τη δικαιολογία του μικρού αριθμού μαθητών, σε συνδυασμό με την αντιεκπαιδευτική νομοθεσία της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στους 25 που οδήγησε σε χιλιάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων σχολείων, με απώλεια χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών θέσεων εκπαιδευτικών.

Βλέπουν τα παιδιά σαν αριθμούς στη ζυγαριά του κόστους-οφέλους της επένδυσης στην εκπαίδευση και όχι σαν ξεχωριστές προσωπικότητες που, ιδίως σε ακριτικές περιοχές όπως είναι η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος, δικαιούνται περισσότερο ουσιαστική και ποιοτική δωρεάν δημόσια παιδεία και μόρφωση.

Αξίζει να αναφέρουμε χαρακτηριστικά, ότι τα τμήματα που συγχωνεύονται στα δημοτικά σχολεία της Μύρινας, έχουν μαθητές με ιδιαίτερες ανάγκες που χρειάζονται παράλληλη στήριξη, η οποία όταν παρέχεται, δεν παρέχεται για κάθε μαθητή ξεχωριστά, ενώ τα δημοτικά σχολεία του Κοντοπουλίου και του Κοντιά δέχονται μαθητές από παραπλήσια χωριά των οποίων οι γονείς δέχθηκαν να κλείσει το σχολείο του χωριού τους για να φοιτούν τα παιδιά τους σε 6/θέσια σχολεία και όχι σε 5/θέσια με συνδιδασκαλία διαφορετικών τάξεων που αποβαίνει σε βάρος της μόρφωσης των μαθητών.

Απαντούμε σ΄ αυτούς που προβάλλουν την υπογεννητικότητα ως αιτία για τις λειτουργικές υποβαθμίσεις των σχολείων, ότι είναι οι κυβερνήσεις που δημιουργούν αντικίνητρα για την παραμονή των νέων στα νησιά μας και τη δημιουργία νέων οικογενειών, με τις ελάχιστες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, με την εκτίναξη της ακρίβειας και τον υψηλό ΦΠΑ, με το υποστελεχωμένο νοσοκομείο και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τα πανάκριβα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με τις ανεπαρκείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες τους περισσότερους μήνες του έτους.

Ας μην υποβαθμίζουν λοιπόν και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση των νησιών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Kαμιά λειτουργική υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου – να ανακληθούν οι λειτουργικές υποβαθμίσεις που έγιναν - να λειτουργήσουν όλα τα Ολοήμερα Τμήματα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.
  • Ένας δάσκαλος Παράλληλης Στήριξης για κάθε μαθητή που το έχει ανάγκη – δημιουργία οργανικών θέσεων Παράλληλης Στήριξης.
  • Κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το αντικείμενο ειδικότητας που έχει σπουδάσει – δημιουργία οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών Θεατρικής Αγωγής και επιπλέον οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών Εικαστικών και Μουσικής για τα σχολεία της Λήμνου.
  • Σχολικοί νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και Τμήματα Ένταξης με αποκλειστικά μόνιμο προσωπικό σε κάθε σχολείο – αποκλειστικά μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για το Ειδικό Σχολείο και για το ΚΕΔΑΣΥ Λήμνου.
  • Τμήματα με 15 νήπια το ανώτερο για τα νηπιαγωγεία, την Α΄και Β΄τάξη του δημοτικού και 20 μαθητές το ανώτερο για τις Γ΄, Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄τάξεις του δημοτικού.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
  • Καμιά κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών.

Καλούμε τους Συλλόγους γονέων να διεκδικήσουν μαζικά τα αιτήματα που αφορούν την ποιοτική δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση των παιδιών τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: