Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

 


Από το 2004, οι μαθητές και μαθήτριες του 8ου Γυμνασίου και 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης βρίσκονται όμηροι των τοπικών, είτε οικονομικών είτε πολιτικών είτε ιδιοκτησιακών, διενέξεων και χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης ένθεν και ένθεν, λόγω της στέγασής τους σε ενοικιαζόμενο κτίριο. Έχουν απειληθεί δε, τουλάχιστον, έξι φορές ευθέως με διάλυση, κατάργηση, συγχώνευση, μείωση και έξωση, με την πιο πρόσφατη να λαμβάνει χώρα το 2023

Περίπου 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στον προσφυγικό δήμο της Νέας Σμύρνης και στο κτίριο που κατασκευάστηκε από τον  Αριστοτέλη Ωνάση επιχειρείται διωγμός μιας από τις ευγενέστερες χρήσεις γης, του δημόσιου σχολείου.

Για μια ακόμη φορά το 8ο Γυμνάσιο και το 7ο Λύκειο Νέας Σμύρνης βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της έξωσης από το κτίριο (Εστία) στο οποίο στεγάζονται περίπου μια εικοσαετία τώρα.

nea-smirni
Από παλιότερη διαμαρτυρία των μαθητών της Εστίας

 

Εν μέσω των σκληρών και χρόνιων αντιπαραθέσεων βρίσκονται τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς τους.  «Ελπίζουμε να είναι κατανοητό ότι όλα αυτά τα χρόνια, τα παιδιά έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο και την Εστία, ως μοχλός πίεσης στην μία ή στην άλλη κατεύθυνση, για αμιγώς κερδοσκοπικούς λόγους αφού το εν λόγω ακίνητο εδράζεται επί της Κεντρικής Πλατείας της Νέας Σμύρνης. Τα παιδιά, στα οποία και αφορά η εκμίσθωση, δεν εκπροσωπούνται με οποιονδήποτε τρόπο» είχε πεί πρόσφατα ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Λυκείου Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Το 8ο Γυμνάσιο και το 7ο Λύκειο συστεγάζονται σε κτίριο που παραχωρήθηκε δωρεάν, το 1952, από τον Δήμο Ν. Σμύρνης στο πολιτιστικό ίδρυμα ΕΣΤΙΑ για την ανέγερση Μεγάρου και Μέσης Σχολής Εμπορικού Ναυτικού. Τον Απρίλιο του 1998 συνάπτεται μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ της ιδιοκτήτριας ΕΣΤΙΑΣ και του τότε Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου, της Τεχνικής Σχολής και της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Το Γυμνάσιο εγκαταστάθηκε στο κτίριο το 2002, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2004, ιδρύθηκε και το 7ο Λύκειο. 

Κανείς δεν υπολογίζει τόσα χρόνια το κόστος των συνεχών επιχειρήσεων έξωσης στα ίδια τα παιδιά τα οποία βιώνουν συστηματική διασπαστική διαδικασία που εκτρέπει τον μαθησιακό τους στόχο, χρόνια ανασφάλεια, κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού που με τόσο κόπο, σήμερα, προσπαθούν ακόμα να αποκαταστήσουν μετά τις καραντίνες, εγκατάλειψη από τους φορείς που τους καθιστούν έρμαια των εκάστοτε τοπικών χειρισμών, αίσθηση ομηρίας, απογοήτευση για τους γονείς και τους καθηγητές τους που αδυνατούν να τους υπερασπιστούν, αισθήματα αγωνίας, άγχους και επιφυλακτικότητας.

Το δημόσιο σχολείο ανήκει στους μαθητές τους τωρινούς, προηγούμενους και επόμενους

  • Το κτίριο των σχολείων εδράζεται επί της κεντρικής πλατείας της Νέας Σμύρνης προσδίδοντας ζωντάνια και ετερογένεια, σε έναν κατά τα άλλα, εμπορικό δημόσιο χώρο. Πρόκειται για ισχυρή κατασκευή, βάσει αυτοψίας Πολεοδομίας, με επαρκείς, σε ποσότητα, ευάερες και ευήλιες αίθουσες και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή παρά την εγκατάλειψη σε επίπεδο εκσυγχρονισμού και επισκευών.
  • Η θέση του κτιρίου καλύπτει τις χωροταξικές ανάγκες του βορειοδυτικού τομέα του δήμου ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις αποστάσεων μετακίνησης μαθητών και γειτνιάζει, λειτουργώντας ως υποδοχέας, με τέσσερα δημοτικά σχολεία. Τα δε υπόλοιπα σχολικά συγκροτήματα του δήμου είναι πληθυσμιακά κορεσμένα και με πολυπληθή τμήματα.
  • Ο δήμος Νέας Σμύρνης δεν διαθέτει κατάλληλα δεσμευμένα οικόπεδα για ανέγερση νέων σχολείων και αντιμετωπίζει υπολογίσιμη αύξηση πληθυσμού αφού μόνον την τελευταία τριετία έχουν εκδοθεί περίπου 140 οικοδομικές άδειες πολυκατοικιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: