ΣΑΕΚ: Πώς θα γίνονται τα τηλεμαθήματα από τον Σεπτέμβριο - Ο 11λογος της εξ αποστάσεως κατάρτισης
Και με τηλεμαθήματα θα μπορούν να σπουδάζουν, από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος οι σπουδαστές των ΣΑΕΚ, τα οποία ουσιαστικά αντικατέστησαν τα ΤΕΙ στη βαθμίδα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, η οποία είχε μείνει κενή μετά από την «πανεπιστημιοποίηση» των τελευταίων.
Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ., όπως μετονομάστηκαν τα πρώην ΙΕΚ) είναι φορείς παροχής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της υφυπουργού Παιδείας κ.Ιω.Λυτρίβη, θα δύναται από το προσεχές έτος να παρέχουν εκτός από τη διά ζώσης κατάρτιση και εξ αποστάσεως κατάρτιση, εφόσον αυτό προβλέπεται από τον οδηγό κατάρτισης κάθε ειδικότητας στον οποίο περιλαμβάνεται η χρήση νέων τεχνολογιών, η μεθοδολογία, οι μέθοδοι αξιοποίησης αυτών, η διαδικασία διενέργειας εξετάσεων, συναφές και κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για την εξ αποστάσεως κατάρτιση.
Επίσης, στον οδηγό κατάρτισης καθορίζεται η κατανομή ανάμεσα στη διά ζώσης και στην εξ αποστάσεως κατάρτιση και ορίζονται τα μαθήματα που δύνανται να διενεργούνται με εξ αποστάσεως κατάρτιση, σύγχρονη ή ασύγχρονη. Ας δούμε τι αναμένεται από τον Σεπτέμβριο
Η διαδικασία εξ αποστάσεως κατάρτισης
1. Οι εκπαιδευτές, παρέχουν τη διδασκαλία του μαθήματος με τη χρήση ψηφιακών μέσων και σύμφωνα με τις οδηγίες που λαμβάνουν από τον/την Διευθυντή/ Διευθύντρια της Σ.Α.Ε.Κ.
2. Στην περίπτωση ασύγχρονης κατάρτισης, ο/η εκπαιδευτής/εκπαιδεύτρια καταγράφει την παρουσία των καταρτιζόμενων σε κάθε μάθημα με βάση την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων που τους έχουν ανατεθεί στο χρονικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με τον διδάσκοντα.
3. Ο/Η εκπαιδευτής/εκπαιδεύτρια φροντίζει:
α. Να ενημερώνει τους καταρτιζόμενους για τις προγραμματισμένες ημερομηνίες και ώρες στις οποίες αναρτάται νέο ασύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης, πραγματοποιούνται ενδιάμεσες αξιολογήσεις και υποβάλλονται εργασίες.
β. Να δημιουργεί σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στοχευμένα μαθησιακά αποτελέσματα για την ενεργή συμμετοχή των καταρτιζόμενων στο μάθημα και να παρακολουθεί την συμμετοχή των καταρτιζόμενων σε αυτές σε όλη τη διάρκεια του εξαμήνου.
γ. Να παρέχει άμεσες οδηγίες-κατευθύνσεις στους καταρτιζόμενους σχετικά με τη μελέτη και την εκπόνηση των εργασιών κατά τη διάρκεια των μαθημάτων με σύγχρονη κατάρτιση αλλά και με ασύγχρονα μέσα που είναι διαθέσιμα σε όλους τους καταρτιζόμενους, όπως ανακοινώσεις ή αναρτήσεις σε πίνακες συζητήσεων και φόρουμ της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης.
δ. Να αξιολογεί τις εργασίες που υποβάλλουν οι καταρτιζόμενοι και να παρέχει ουσιαστικές παρατηρήσεις και σχόλια σε αυτές
ε. Να δίνει πληροφορίες και να απαντάει σε ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος που τίθενται στη διάρκεια των μαθημάτων που διεξάγονται σύγχρονα ή ασύγχρονα.
Ο 11λογος της διαδικασίας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης - κατάρτισης
1. Ο/Η Υποδιευθυντής/Υποδιευθύντρια της Σ.Α.Ε.Κ. ορίζεται ως συντονιστής της εξ αποστάσεως κατάρτισης και αναλαμβάνει να συντονίσει την επικοινωνία των εκπαιδευτών με τους καταρτιζόμενους και γνωστοποιεί στους παραπάνω, τον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής τάξης κάθε μαθήματος.
2. Οι καταρτιζόμενοι ακολουθούν τον σύνδεσμο της εφαρμογής που προβλέπεται στην ψηφιακή πλατφόρμα του άρθρου 4 και ανακατευθύνονται στην πλατφόρμα της εξ αποστάσεως κατάρτισης και στην συγκεκριμένη ηλεκτρονική αίθουσα διδασκαλίας, ο σύνδεσμος της οποίας τους έχει κοινοποιηθεί κατά τα ανωτέρω.
3. Για τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική δραστηριότητα (διαδικτυακά μαθήματα, προφορικές ή γραπτές εξετάσεις, παρουσιάσεις εργασιών, κ.λπ.) κάθε καταρτιζόμενος/η θα πρέπει να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλο μέσο που να διαθέτει κάμερα, μικρόφωνο και ηχεία, με αδιάλειπτη σύνδεση στο διαδίκτυο και εγκατεστημένο το σύστημα τηλεδιασκέψεων που θα του έχει υποδείξει η Σ.Α.Ε.Κ. φοίτησης.
4. Στην εξ αποστάσεως κατάρτιση οι συμμετέχοντες εγγράφονται και συμμετέχουν με το πλήρες ονοματεπώνυμό τους. Εγγραφές με ψευδώνυμο θα διαγράφονται από τον συντονιστή της εξ αποστάσεως κατάρτισης.
5. Για τον έλεγχο πρόσβασης, οι τάξεις είναι κλειδωμένες και οι καταρτιζόμενοι αναμένουν να τους επιτραπεί η συμμετοχή από τον/την εκπαιδευτή.
6. Καθ’ όλη τη διάρκεια του διαδικτυακού μαθήματος, η εικόνα θα πρέπει να είναι ενεργή.
7. Δεν επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση ή άλλου είδους καταγραφή εκπαιδευτικής δραστηριότητας (διάλεξης, παρουσίασης, κ.λπ.) από κανέναν συμμετέχοντα (εκπαιδευτή/εκπαιδεύτρια, καταρτιζόμενο/η ή άλλο άτομο), σύμφωνα με όσα ορίζονται στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
8. Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού μαθήματος και των εξετάσεων καταγράφονται μόνο τα προσωπικά δεδομένα τα οποία είναι απαραίτητα για τη διασύνδεση στο δίκτυο, όπως το όνομα χρήστη, η IP διεύθυνση του υπολογιστή, η ημερομηνία και η ώρα της σύνδεσης.
9. Η Σ.Α.Ε.Κ. αποθηκεύει το ηλεκτρονικό αρχείο που εμπεριέχει το ηλεκτρονικό γραπτό των εξετάσεων του/της καταρτιζόμενου/ης για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας των Σ.Α.Ε.Κ.
10. Στην περίπτωση που καταρτιζόμενος/η δεν διαθέτει κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη σύνδεση και την παρακολούθηση του εξ αποστάσεως μαθήματος, λαμβάνει μέρος στο μάθημα προσερχόμενος στη Σ.Α.Ε.Κ. φοίτησης.
11. Για τα υπόλοιπα θέματα, ισχύει ο Κανονισμός Λειτουργίας δημοσίων Σ.Α.Ε.Κ. (Β’5837/2021), ο Κανονισμός Λειτουργίας Πειραματικών και Θεματικών Σ.Α.Ε.Κ. και πειραματικών τμημάτων ειδικοτήτων σε Σ.Α.Ε.Κ. (Β’ 20/2022), που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και ο Κανονισμός Λειτουργίας ιδιωτικών Σ.Α.Ε.Κ (Β’4264/2022) που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Η Ψηφιακή πλατφόρμα
Η εξ αποστάσεως κατάρτιση θα παρέχεται με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη εξ αποστάσεως κατάρτιση και πραγματοποιείται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης μάθησης της Σ.Α.Ε.Κ. H προς χρήση πλατφόρμα θα πρέπει να πληρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
I. Αυθεντικοποίηση και σύνδεση των εκπαιδευτών και των καταρτιζόμενων στην πλατφόρμα. II. Απενεργοποίηση της δυνατότητας καταγραφής/ αποθήκευσης από τους καταρτιζόμενους. III. Δημιουργία «κλειδωμένων» ψηφιακών αιθουσών, στις οποίες η Διοίκηση της Σ.Α.Ε.Κ. και ο/η εκπαιδευτής/ εκπαιδεύτρια έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο εισόδου.