Πέμπτη 28 Απριλίου 2022


Donald Tong /Pexels
Ποιο έχει 5ετές πρόγραμμα – Πού είναι προαιρετική η πτυχιακή εργασία - Τα εργαστήρια

«Η αφετηρία και η βάση του θεάτρου, όπως και κάθε μορφής τέχνης, είναι η ποίηση και η μαγεία. Αν λείψουν αυτά, δεν υπάρχει θέατρο» έλεγε ο Ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.

Ποίηση και μαγεία έχουν και οι Θεατρικές Σπουδές και αν κάποιος σκέφτεται να τις ακολουθήσει καλό είναι να γνωρίζει τα Τμήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και μπορούν να του τις προσφέρουν. 

Το θέατρο περιλαμβάνεται στις τέχνες του θεάματος και μαζί με τη μουσική και τον χορό αποτελούν τις πρωτεύουσες μορφές τέχνης.
Το θέατρο αποτελεί την βάση όλων των τεχνών του θεάματος, αφού εμπεριέχει δυνητικά όλες τις άλλες τέχνες: την Λογοτεχνία, την Ποίηση, τη Ζωγραφική, τη Γλυπτική, το Χορό, τον Κινηματογράφο, το Τραγούδι. 

Άλλωστε όπως πολύ όμορφα είχε πει ο Γερμανός ποιητής, μυθιστοριογράφος, και δραματουργός Γκαίτε: «όταν οι τέχνες έχουν γιορτή, τότε γίνεται θέατρο».

Τα 4 Τμήματα Θεατρικών Σπουδών

Τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών που μπορεί να σπουδάσει κάποιος μετά την ολοκλήρωση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι τα εξής:

-    Θεατρικών σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

-    Θεατρικών σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών

-    Θεατρικών σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Ναύπλιο)

-    Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

1. Θεατρικών σπουδών ΕΚΠΑ

Προπτυχιακό πρόγραμμα: διάρκεια 4 ακαδημαϊκά έτη

Το Τμήμα Θεατρικών σπουδών ΕΚΠΑ προσφέρει σπουδές υψηλού επιπέδου στην επιστήμη του θεάτρου. 

Το Πρόγραμμα οδηγεί́ στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τρεις ειδικεύσεις:

α) Δραματουργία και Παράσταση
β) Διδακτική του Θεάτρου 
γ) Θεατρική μετάφραση και δημιουργική γραφή

Στο Τμήμα επίσης λειτουργούν τα εξής εργαστήρια:

- Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας
- Εργαστήριο Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Νεοελληνικού Θεάτρου
- Εργαστήριο «Θέατρο, Φιλοσοφία και Εκπαίδευση»
- Εργαστήριο «Ιστορία του Βιβλίου»

Πτυχιακή εργασία και πρακτική

Όσον αφορά στην Πτυχιακή Εργασία το Σεμινάριο, στο πλαίσιο του οποίου οι φοιτητές αναλαμβάνουν την εκπόνησή της, τοποθετείται υποχρεωτικά στο 4ο  έτος. Για τους εισακτέους του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 και εξής, η πτυχιακή εργασία εκπονείται εφόσον έχουν οι φοιτητές έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη φοίτησή τους σε όλα τα μαθήματα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου.

Τονίζεται ότι η Πρακτική Άσκηση είναι υποχρεωτική για τη λήψη του πτυχίου σε αυτό το Τμήμα. Από το μάθημα της Πρακτικής Άσκησης, απαλλάσσονται: 

-    Όσοι φοιτητές έχουν κάνει ήδη Πρακτική Άσκηση, ασχέτως από τον χρόνο εγγραφής τους στο Τμήμα (οπότε δεν μπορούν να το κατοχυρώσουν ως μάθημα).

-    Όσοι φοιτητές έχουν κάνει εγγραφή στο Τμήμα πριν από το ακαδ. έτος 2003-2004 (δεν υποχρεούνται να το πάρουν ως μάθημα, αλλά μπορούν βέβαια να το επιλέξουν, εάν θέλουν).

2. Θεατρικών σπουδών  Πανεπιστήμιο Πατρών

Προπτυχιακό πρόγραμμα: διάρκεια 4 ακαδημαϊκά έτη

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ιδρύθηκε το 1989 και δέχθηκε φοιτητές για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 1992 -1993. Ήταν από τα πρώτα Τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το πτυχίο Τμήματος Θεατρικών Σπουδών είναι θεωρητικής κατεύθυνσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην σπουδή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

Σκοπός του Τμήματος είναι: 

α) Να καλλιεργεί και να προάγει την επιστήμη του θεάτρου με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία, έρευνα και αναζήτηση.
β) Να παρέχει στους φοιτητές του τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
γ) Να συμβάλει στην ανάπτυξη της θεατρικής αγωγής και αντίληψης του κοινωνικού συνόλου και στη συνειδητοποίηση για το ρόλο και τη σημασία του θεάτρου στη ζωή.
δ) Να συμβάλει ποικιλότροπα στην ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου του τόπου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου

Επίσης στο Τμήμα υπάρχει και το «Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου» (Ε.Σ.Π.Λο) το οποίο δημιουργήθηκε για να συνδέσει τη θεωρητική γνώση που προσφέρεται στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και τη σκηνική πράξη  με σκοπό την βαθύτερη κατανόηση του θεατρικού φαινομένου. Μέσα από πλευρές του εφαρμοσμένου θεάτρου, της  θεατρικής αγωγής  καθώς και άλλων μορφών έντεχνων βιωματικών δραστηριοτήτων, ερευνά και  εμπλουτίζει το εκπαιδευτικό έργο. Κατά συνέπεια είναι μια πρόταση για την εργαστηριακή προσέγγιση ζητημάτων θεατρικής παιδείας, έκφρασης, λόγου, κίνησης κ.ά.

Δεδομένου ότι οι θεατρικές σπουδές είναι πολύμορφες και το επιστημονικό και πρακτικό πεδίο που καλύπτουν είναι ευρύτατο, οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας που συνδυάζουν διαλεκτικά και δημιουργικά την θεωρία με την πράξη είναι πλέον αναγκαιότητα.

Το «Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών, με κατεξοχήν βιωματικό και ερευνητικό χαρακτήρα απαντά στην ανάγκη για την ανάπτυξη εμπειρίας και πρακτικής στα πεδία έρευνας και διδασκαλίας της έκφρασης, της κίνησης, της μουσικής, του προφορικού και του γραπτού λόγου, της μετάφρασης, της σκηνοθεσίας παράστασης, της παραγωγής.

3. Θεατρικών σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Ναύπλιο)

Προπτυχιακό πρόγραμμα: διάρκεια 4 ακαδημαϊκά έτη

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε το 2003 και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004. Εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα την πόλη του Ναυπλίου.

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών έχει ως αποστολή:

α)Να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση της τέχνης και της επιστήμης της θεατρολογίας, να συνδυάζει δηλαδή την πρακτική του θεάτρου με τη θεωρητική σκέψη, τη φιλολογική ανάλυση και την επιστημονική μεθοδολογία.

β) Να παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία.

γ) Να οργανώνει μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν στην κατάρτιση επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

δ) Να συμβάλλει στη μελέτη του θεάτρου σε διεθνές επίπεδο.

Το Τμήμα έχει δύο κατευθύνσεις, συγκεκριμένα:

1. Κατεύθυνση Θεατρολογίας
2. Κατεύθυνση Θεατρικής Πρακτικής

Πρακτική άσκηση και πτυχιακή

Για την απονομή του πτυχίου στις Θεατρικές Σπουδές οι φοιτητές/τριες του Τμήματος οφείλουν να υλοποιήσουν την Πρακτική Άσκηση, η οποία είναι υποχρεωτική στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών του τμήματος. Ως Πρακτική Άσκηση αναγνωρίζεται και εκείνη που έχει εκπονηθεί μέσω Erasmus.

Ωστόσο η πτυχιακή εργασία είναι προαιρετική για τους φοιτητές όλων των κατευθύνσεων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών για τη λήψη του πτυχίου και αντικαθιστά 4 μαθήματα επιλογής.

4. Τμήμα  Θεάτρου ΑΠΘ

Προπτυχιακό πρόγραμμα: διάρκεια 5 ακαδημαϊκά έτη

Το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1984, αλλά δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του το φθινόπωρο του 1992 και ανήκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προσφέρει συστηματικές σπουδές τόσο στη θεωρία όσο και στην πρακτική του θεάτρου.

Εκτός από τη βασική κατάρτιση στη Θεατρολογία, που αποτελεί τον κορμό του Προγράμματος Σπουδών, το Τμήμα προσφέρει πλήρως ανεπτυγμένες ειδικεύσεις καθώς και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μαθημάτων για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Το Τμήμα έχει 4 Κατευθύνσεις, συγκεκριμένα:

1. Δραματολογία - Παραστασιολογία
2. Σκηνογραφία - Ενδυματολογία
3. Υποκριτική
4. Σκηνοθεσία

Επαγγελματικές προοπτικές των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών

Οι απόφοιτοι Θεατρικών Σπουδών μπορούν να διορίζονται στην μέση εκπαίδευση για την συστηματική διδασκαλία μαθημάτων θεατρικής παιδείας. Το 2009 απόφοιτοι Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών της χώρας συμμετείχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και προσελήφθησαν οι πρώτοι θεατρολόγοι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Επίσης οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν:

α) Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως θεατρολόγοι στα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία (ωρομίσθιοι).

β) Σε θεατρικούς οργανισμούς ως δραματολόγοι, υπεύθυνοι καλλιτεχνικού προγραμματισμού, μεταφραστές, επιμελητές προγραμμάτων.

γ) Στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο ως επιστημονικοί σύμβουλοι και υπεύθυνοι για θεατρικές εκπομπές.

δ) Στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και σε εκδοτικούς οίκους ως κριτικοί, ειδικευμένοι στο θέατρο συντάκτες, υπεύθυνοι εκδόσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με το θέατρο.

ε) Σε υπουργεία, νομαρχίες και στην Tοπική Aυτοδιοίκηση ως υπεύθυνοι θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στ) Σε δραματικές σχολές ως καθηγητές.

ζ) Εφόσον συνεχίσουν μεταπτυχιακές σπουδές και αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα, στα Πανεπιστημιακά Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και στα Τμήματα των Φιλοσοφικών Σχολών ως ακαδημαϊκοί διδάσκοντες.

η) Σε ερευνητικά κέντρα ως μελετητές της ιστορίας και της θεωρίας του θεάτρου.

θ) Εφόσον σπουδάσουν σε δραματική σχολή, μπορούν να σταδιοδρομήσουν στο θέατρο ως σκηνοθέτες ή ηθοποιοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: