Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

 

Το ύψος αποζημίωσης των μαθητευομένων των Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών (Π.ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας

Δημοσίευση: 20/04/2022
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση , με την οποία καθορίζεται η   αποζημίωση  των μαθητευομένων των Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών (Π.ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής:

1. Η αποζημίωση των μαθητευομένων των Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών (Π.ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της Δ.ΥΠ.Α. στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας ορίζεται σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ισχύει κάθε φορά.

2. Η αποζημίωση  καταβάλλεται για κάθε ημέρα πραγματοποίησης του «προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο», που υλοποιείται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

3. Ο μαθητευόμενος υπάγεται ασφαλιστικά στον e-ΕΦΚΑ για το διάστημα του προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο στην επιχείρηση στον κλάδο παροχών ασθενείας σε είδος και σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισης του μαθητευομένου είναι συντάξιμος. Για τις ασφαλιστικές εισφορές εφαρμόζεται αναλογικά η περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2335/1995 (Α’ 185), κατά την οποία οι εισφορές υπολογίζονται με βάση το ήμισυ των πράγματι καταβαλλόμενων εισφορών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11, του ν. 4763/2020.

4. Το σύνολο της αποζημίωσης των μαθητευομένων, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, καλύπτεται από την επιχείρηση, στην οποία πραγματοποιείται το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: