Σάββατο 30 Απριλίου 2022

 


«Η εγγραφή στα κολλέγια και τα προγράμματά τους δεν απαιτεί πανελλαδικές εξετάσεις, ούτε φυσικά βάση του 10, αφού σε αυτά "μιλάει" μόνο το χρήμα. Προσφέρουν "σπουδές" αμφιβόλου ποιότητας και εδώ και δεκαετίες δημοσιεύουν παραπλανητικές διαφημίσεις», καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Σαρώνουν κάθε έννοια δημόσιας εκπαίδευσης και αναγνωρίζουν τη συνάφεια κολλεγίων ειδικής αγωγής, όπως καταγγέλλει το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

«Η εγγραφή στα κολλέγια και τα προγράμματά τους δεν απαιτεί πανελλαδικές εξετάσεις, ούτε φυσικά βάση του 10, αφού σε αυτά "μιλάει" μόνο το χρήμα. Προσφέρουν "σπουδές" αμφιβόλου ποιότητας και εδώ και δεκαετίες δημοσιεύουν παραπλανητικές διαφημίσεις. Ακόμα και με το κριτήριο "αριστείας" της κυβέρνησης, στις διεθνείς κατατάξεις τόσο τα ίδια όσο και τα συνεργαζόμενα με αυτά πανεπιστήμια του εξωτερικού βρίσκονται συνήθως στον πάτο», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Για τα κολλέγια… Σαρώνουν κάθε έννοια δημόσιας εκπαίδευσης!

Τη στιγμή που

…δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί (πέρυσι 50.000) δουλεύουν συμβασιούχοι για κάποιους μήνες ή με τρίμηνες συμβάσεις αναπληρώνοντας τους εαυτούς τους σε κενές θέσεις από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη μην ξέροντας αν θα ξαναδουλέψουν του χρόνου και για πόσους μήνες, ενώ αντιμετωπίζουν την έκρηξη ακρίβειας σε όλα τα καθημερινά αγαθά…

…πολλές δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι δημόσιων Α.Ε.Ι. είναι ή θα είναι άνεργοι σε δύο μήνες, τη στιγμή που επιχειρείται η συγχώνευση των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης με αυτά των Νηπιαγωγών και των Γυμναστών…

…είμαστε σε αναμονή των προκηρύξεων  ειδικής αγωγής η κυβέρνηση έχει μια φούρια...

Βιάζεται να αναγνωρίσει τη συνάφεια κολλεγίων ειδικής αγωγής με τα δημόσια (στις 4 Απριλίου αναγνώρισε με το ΦΕΚ 1574 τη συνάφεια του μεταπτυχιακού από το AKMI METROPOLITAN COLLEGE) για να τα προσθέσει στο ΦΕΚ της προκήρυξης. 

Σαρώνουν κάθε έννοια δημόσιας εκπαίδευσης!

Η παιδεία αντιμετωπίζεται σαν μπίζνα και το εμπόριο χαρτιών, που ξεκίνησε με το προσοντολόγιο Γαβρόγλου, περιλαμβάνοντας ξένες γλώσσες, η/υ, σεμινάρια κλπ. ενισχύεται περαιτέρω. Το προσοντολόγιο Γαβρόγλου έβαλε κάθε εκπαιδευτικό για μια ολιγόμηνη επισφαλή θέση εργασίας (αυτή του αναπληρωτή/τριας) να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάρει ένα σωρό πανάκριβα χαρτιά προκειμένου να δουλέψει. Η αναγνώριση των κολλεγίων ξεκίνησε μάλιστα από τον ίδιο υπουργό Παιδείας, αφού στο ΦΕΚ1217/2019 αναγνωρίστηκε η συνάφεια κολλεγιακών τίτλων της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Το 2020 η Κεραμέως με τον ν.4653/2020 τελειοποίησε τη διαδικασία αναγνώρισης συνάφειας με την εξίσωση επαγγελματικής ισοδυναμίας και ισοτιμίας, μια απόφαση που παίρνεται στα γρήγορα από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. 

Πρόκειται για αποφάσεις που μας βρίσκουν κάθετα αντίθετες/ους και έρχονται ως επισφράγισμα της υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων, από τη πρωτοβάθμια έως και τη τριτοβάθμια. 

Θα είναι πρώτη φορά στην Ελλάδα που θα γίνουν δεκτά χαρτιά ιδιωτικών ΙΕΚ και κολλεγίων σε πίνακες αναπληρωτ(ρι)ών. Η Κεραμέως και η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας όσα έχουν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πρόθυμη να δώσει ζεστό χρήμα σε σχολάρχες και ιδιώτες, επιθυμεί την κατάλυση κάθε έννοιας δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ επιτίθεται στην νέα γενιά εργαζόμενων αλλά και στους/τις νέους/νέες μαθητ(ρι)ες.

Την ώρα που οι μαθητ(ρι)ες των σχολείων της χώρας θα αντιμετωπίζουν την καταρράκωση του μέλλοντός τους μέσα σε ένα σχολείο εξετασιοκεντρικό κάτεργο που διαλύει κάθε έννοια ολόπλευρης μόρφωσης με τις σκληρές εξετάσεις PISA, τις πανελλαδικές εξετάσεις με την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) έτοιμη να πετάξει χιλιάδες μαθητ(ρι)ες έξω από τα πανεπιστήμια, οι ιδιώτες των κολλεγίων θα περιμένουν να τα αρπάξουν από όσους/όσες θα μείνουν έξω από αυτό το σύστημα φτιαγμένο να φιλτράρει και να αποκλείει, να ανοίγει την ψαλίδα της ανισότητας και να πετάει έξω τους/τις μαθήτ(ρι)ές μας, ειδικά αυτούς από τα λαϊκά και πιο φτωχά στρώματα. 

Η εγγραφή στα κολλέγια και τα προγράμματά τους δεν απαιτεί πανελλαδικές εξετάσεις, ούτε φυσικά βάση του 10, αφού σε αυτά «μιλάει» μόνο το χρήμα. Προσφέρουν «σπουδές» αμφιβόλου ποιότητας και εδώ και δεκαετίες δημοσιεύουν παραπλανητικές διαφημίσεις. Ακόμα και με το κριτήριο "αριστείας" της κυβέρνησης, στις διεθνείς κατατάξεις τόσο τα ίδια όσο και τα συνεργαζόμενα με αυτά πανεπιστήμια του εξωτερικού βρίσκονται συνήθως στον πάτο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα κολλέγια βάζουν την ταφόπλακα στον βασικό τίτλο σπουδών, υποβαθμίζοντας όλο και περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο και αμφισβητούν ευθέως το άρθρο 16 του Συντάγματος. 

Την ίδια στιγμή μέλημα τους είναι, στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης κάθε κοινωνικού αγαθού, της αφαίμαξης του κόσμου με την ακρίβεια σε καθημερινά αγαθά και τους λογαριασμούς ενέργειας, να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως και την εκπαίδευση, ρίχνοντας τους νέους απόφοιτους στα δόντια των ιδιωτών. 

Να σταθούμε απέναντι! 

Το προσοντολόγιο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις επιταγές των οργανισμών ΕΕ και ΟΟΣΑ δεν είναι σύστημα μονιμοποιήσεων, ούτε σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών, αλλά σύστημα απολύσεων! Μάλιστα, όπως φαίνεται την τελευταία τριετία, με την επιβολή του προσοντολογίου, χιλιάδες συναδέλφισσες/οι υποψήφιοι αναπληρώτριες/τες πληρώνοντας από το υστέρημά τους έχουν προσπαθήσει να αποκτήσουν τα εφικτά για αυτούς μόρια, με αποτέλεσμα ενός είδους κορεσμού της «αγοράς προσόντων». Μην ξεχνάμε την αλλαγή και στα προσόντα των πινάκων ΕΕΠ (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές κ.ά.), στους οποίους ζητείται τώρα παιδαγωγική επάρκεια για να ενταχθούν στον κύριο πίνακα! Μόνος στόχος σε αυτό είναι ο ανταγωνισμός των αναπληρωτ(ρι)ών μεταξύ τους και η πελατεία σε σχολές και προγράμματα (ιδιωτικά κυρίως) για την απόκτησή της. Με τη συνεχή μεταβολή του τρόπου προσλήψεων, την αλλαγή της μοριοδότησης των προσόντων και των πτυχίων (δείτε κολλέγια και σεμινάρια) αλλά και γενικά με την εφαρμογή συστημάτων «προσοντολογίου» ως συστήματα «κινούμενη άμμος», η εκάστοτε Κυβέρνηση θα μπορεί να ξανανακατεύει την τράπουλα κατά το δοκούν και κατά τις ανάγκες της αγοράς. 

Δεν τους αρκούν τα «προσόντα». Επιτίθονται συνολικά στη συνείδηση του κόσμου, για αποδοχή του ευέλικτου-προσαρμοστικού εκπαιδευτικού, του σχολείου της “αριστείας” και της αξιολόγησης.

• Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες/όλους-Μαζικοί διορισμοί αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία
• Κατάργηση του προσοντολογίου Γαβρόγλου και του ν. Κεραμέως 4692/20. Ούτε ΑΣΕΠ, ούτε συνέντευξη!
• Όχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης/ Όχι στην εξίσωση δημόσιων πτυχίων και κολλεγίων 
• Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλες και όλους

Θα παλέψουμε για την κατάργηση της ελαστικής εργασίας

Δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια

 

Αντίστροφη μέτρηση για την λήξη της σχολικής χρονιάς -Πότε ξεκινούν ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Σχεδόν ένας μήνας απέμεινε για τη λήξη της σχολικής χρονιάς και την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων 2022.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα κλείσουν στις 15 Ιουνίου 2022.

Σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το σχολικό έτος 2021−2022 ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων ορίζεται :

α. των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων, Ειδικών Γυμνασίων, Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων και Γυμνασίων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η 30η Μαΐου 2022, ημέρα Δευτέρα.

β. των ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων, Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων και Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η 20η Μαΐου 2022, ημέρα Παρασκευή.

Πανελλαδικές εξετάσεις 

panelladikes (1).jpg

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκινούν, όπως κάθε χρόνο, οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες των Γενικών Λυκείων την Παρασκευή 3 Ιουνίου, ενώ την Πέμπτη 2 Ιουνίου των ΕΠΑΛ. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Ελληνική Pisa

Εκτός από τις ενδοσχολικές εξετάσεις που θα διεξαχθούν 1 έως 15 Ιουνίου στα Γυμνάσια και από 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου στα Λύκεια, στις 18 Μαΐου, 2022 ξεκινά η «ελληνική PISA» στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών για 6.000 μαθητές/τριες της ΣΤ' τάξης των Δημοτικών σχολείων και 6.000 της Γ' τάξης των Γυμνασίων.

 


«Θέλω να προτρέψω τους αρμόδιους που όπως αποδεικνύεται ο δρόμος, των περισσότερων, ήταν στρωμένος με "ροδοπέταλα" να αλλάξουν στάση και να κάνουν τα πάντα, για να "γλιτώσει το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ΕΛΠΊΔΑ...» - Μαθητής της Β' τάξης του ΓΕΛ Κισάμου μοιράζεται μέσω του alfavita.gr τις σκέψεις του για το εκπαιδευτικό σύστημα, τις πανελλαδικές, τους κόπους των παιδιών

Κάθε χρόνο χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές, σε ολόκληρη την Ελλάδα, αγωνίζονται για την εισαγωγή τους σε ένα ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Για την εκπλήρωση του ονείρου τους θυσιάζουν τα πάντα: τον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά και κάθε τι που σχετίζεται με αυτό το στάδιο της ζωής τους. Μαραζώνουν, κυριολεκτικά, μπροστά από τον λαμπτήρα του γραφείου και τις θεωρίες που πρέπει να αποστηθίσουν. Αυτοσκοπός αποτελεί η επιτυχία στις εξετάσεις.

Η ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας που οξύνονται, καθώς και των ανθρωπιστικών κρίσεων θεωρείται απαγορευμενη και χάσιμο χρόνου, αφού δεν έχει χειροπιαστό αποτέλεσμα. Απόρροια των προαναφερθέντων, είναι η δημιουργία πολιτών που δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά, παρουσιάζουν έλλειμμα παιδείας και θυσιάζουν τα πάντα για την εκπλήρωση των προσωπικών τους συμφερόντων.

Αντικρίζοντας η πολιτεία, την εικόνα αυτή, θα έπρεπε να προβεί στην λήψη μέτρων που στόχο θα έχουν την απόκτηση παιδείας και ουσιαστικής μόρφωσης, αλλά και την ελευθέρωση πραγματικού χρήσιμου χρόνου που θα αξιοποιούν οι μαθητές, για να έρθουν σε επαφή με τις πραγματικές ανάγκες τις ηλικίας τους, όπως είναι οι βόλτες με φίλους και τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα. Αντίθετα ,όμως, η σημερινή κυβέρνηση με "μπροσταρη" την υπουργού Παιδείας αυξάνει ύλες, θεσμοθετεί την τράπεζα θεμάτων και την Ε.Β.Ε, ενώ απαγορεύει με κάθε μέσω στους μαθητές να διαμαρτυρηθούν.

Έτσι, εκτός από τον τίτλο του "Ηρώδη", κερδίζουν επάξια τον τίτλο των "βασανιστών". Γιατί, βασανιστήριο είναι για τους γονείς να στερούν στα παιδιά τους το όνειρο των σπουδών, επειδή δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τα στείλουν στο φροντιστήριο. Βασανιστήριο είναι και για τους άλλους γονείς που μπορούν να στείλουν τα τέκνα τους σε εξωτερικούς εκπαιδευτικούς φορείς , προκειμένου, να ανταπεξέλθουν στα κελεύσματα των εξετάσεων, να θυσιάζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό στην παιδεία που υποτίθεται είναι "ΕΠΑΡΚΉΣ και ΔΩΡΕΆΝ".

Οι μαθητές οφείλουν να αντιδράσουν, επιβάλλεται να αγωνιστούν, για να εξασφαλίσουν τα αναφαίρετα δικαιώματα, που τους στερούνται αυθαίρετα.

Κλείνοντας, θέλω να προτρέψω τους αρμόδιους που όπως αποδεικνύεται ο δρόμος, των περισσότερων, ήταν στρωμένος με "ροδοπέταλα" να αλλάξουν στάση και να κάνουν τα πάντα, για να "γλιτώσει το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ΕΛΠΊΔΑ..."

 


Η αίτηση και τα δικαιολογητικά των αποφοίτων των Ι.Ε.Κ., καθώς και του Μεταλυκειακού έτους Τάξης Μαθητείας, που επιθυμούν να καταταγούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα υποβάλλονται στο Τμήμα υποδοχής από 1 έως 15 Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση, με την οποία ορίζεται η διαδικασία κατάταξης αποφοίτων των ΙΕΚ σε Τμήματα ΑΕΙ. Πιο αναλυτικά, η απόφαση ορίζει τα εξής:

  1. Οι απόφοιτοι των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), καθώς και του Μεταλυκειακού έτους Τάξης Μαθητείας, που ύστερα από επιτυχή εξέταση πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης κατέχουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή ισότιμο τίτλο, δύνανται να κατατάσσονται σε Τμήματα/Μονοτμηματικές Σχολές Α.Ε.Ι. συναφούς ειδικότητας με αυτήν του ανωτέρω διπλώματος.
  2. Οι ως άνω κάτοχοι Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, προ της εγγραφής τους στο Ι.Ε.Κ. πρέπει απαραιτήτως να είναι και κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου.
  3. Με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., της οποίας η έκδοση γίνεται ύστερα από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος/Μονοτμηματικής Σχολής, καθορίζονται: α) Τα Διπλώματα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τα οποία θεωρούνται συναφή με αυτά του προγράμματος σπουδών α' κύκλου του Τμήματος/Μονοτμηματικής Σχολής υποδοχής του Α.Ε.Ι. για την κατάταξη των αποφοίτων Ι.Ε.Κ., καθώς και του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 4763/2020 (Α ́ 254), β) ο ανώτατος αριθμός αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας, που μπορούν να καταταχθούν ανά πρόγραμμα σπουδών α' κύκλου των Τμημάτων/Μονοτμηματικών Σχολών υποδοχής των Α.Ε.Ι., ορίζεται σε ποσοστό επί του ετήσιου αριθμού των εισακτέων κάθε ακαδημαϊκού έτους σε κάθε Τμήμα Α.Ε.Ι., και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5%. Αν ο αριθμός που προκύπτει, έχει δεκαδικά ψηφία, στρογγυλοποιείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω προς την αμέσως πλησιέστερη ακέραιη μονάδα. Αν τα δεκαδικά ψηφία είναι ακριβώς το μισό της μονάδας, η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα πάνω προς την αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα.
  4. Επιμερισμός του παραπάνω ποσοστού ανάλογα με την προέλευση των υποψηφίων για κατάταξη ή ανακατανομή τυχόν εναπομένοντος ποσοστού σε άλλη κατηγορία κατατάξεων δεν επιτρέπεται. 5. Υπέρβαση του ποσοστού των κατατάξεων δεν επιτρέπεται.

Γενικά θέματα κατατάξεων

1. Η επιλογή των υποψήφιων για κατάταξη αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις, που διενεργούνται με την επιμέλεια του Α.Ε.Ι. κατά τον ίδιο χρόνο και τόπο με τις κατατακτήριες εξετάσεις του άρθρου 15 του ν. 3404/2005 (Α' 260) «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», όπως ισχύει, και αφορούν εξέταση με θέματα ανάπτυξης σε τρία (3) μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος/ Μονοτμηματικής Σχολής υποδοχής.

Στην επιλογή των υποψηφίων με εξετάσεις πρέπει να διασφαλίζονται η διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

2. Τα εξεταζόμενα μαθήματα και η ύλη τους ορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος/Μονοτμηματικής Σχολής υποδοχής του Α.Ε.Ι. το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους και αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος. Την ενημερωτική σελίδα των Κατατακτήριων Εξετάσεων μπορείτε να την δείτε εδώ.

Ειδικά για τις κατατακτήριες εξετάσεις, που θα διεξαχθούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, ως προθεσμία για την έκδοση της απόφασης της παρούσας ορίζεται η 31η Μαΐου 2022.

3. Απαλλαγή από μαθήματα. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος/Μονοτμηματικής Σχολής υποδοχής, οι κατατασσόμενοι, ύστερα από αίτησή τους, μπορούν να απαλλαγούν της υποχρέωσης παρακολούθησης της διδασκαλίας των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής, υποχρεωτικών και υποχρεωτικής ή ελεύθερης επιλογής, το περιεχόμενο των οποίων είχαν διδαχθεί πλήρως ή επαρκώς στην ειδικότητα του Ι.Ε.Κ. ή του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας προέλευσης, αλλά δεν επιτρέπεται να απαλλαγούν από την υποχρέωση εξέτασης σε αυτά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος υποδοχής.

Προς το σκοπό αυτό, μετά την έκδοση της απόφασης περί απαλλαγής του α ́ εδαφίου προβαίνουν σε δήλωση των μαθημάτων μόνο για το σκοπό της εξέταση σε αυτά. Από την υποχρέωση εξέτασης εξαιρούνται τα μαθήματα στα οποία εξετάσθηκαν για την κατάταξή τους.

4. Επιτροπή Κατατάξεων. Η κατάταξη πραγματοποιείται από την Επιτροπή Κατατάξεων η οποία είναι επταμελής, συγκροτείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του Α.Ε.Ι., και δύναται να είναι όμοια με την Επιτροπή του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Φ1/192329/Β3/13-12-2013 υπουργικής απόφασης «Διαδικασία κατάταξης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» (Β ́3185).

Η Επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο του Τμήματος του Α.Ε.Ι. και από έξι (6) καθηγητές, ως μέλη. Τα μέλη της Επιτροπής πρέπει να είναι του ιδίου Τμήματος και ανά δύο να διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο κάθε εξεταζόμενου μαθήματος ή συγγενές γνωστικό αντικείμενο. Σε περίπτωση έλλειψης μέλους ή μελών, είναι δυνα- τός ο ορισμός μέλους ή μελών της Επιτροπής από άλλο Τμήμα του ιδίου Α.Ε.Ι. που διδάσκουν το ίδιο ή συγγενές γνωστικό αντικείμενο ή σε περίπτωση που δεν επαρκούν, άλλου Ιδρύματος. Η Επιτροπή Κατατάξεων οφείλει να διασφαλίζει τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

5. Διαδικασία επιλογής εξεταστέων θεμάτων. Τα μέλη της Επιτροπής Κατατάξεων προσέρχονται δύο (2) ώρες πριν την έναρξη της εξέτασης κάθε εξεταζόμενου μαθήματος στο χώρο διενέργειας της εξέτασης. Τα δύο μέλη της Επιτροπής που διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο ή συγγενές γνωστικό αντικείμενο που εξετάζεται κάθε φορά προτείνουν από κοινού τουλάχιστον έξι (6) θέματα και η Επιτροπή επιλέγει τρία (3) από αυτά.

Στη συνέχεια ακολουθεί κλήρωση για την επιλογή ενός (1) θέματος για κάθε εξεταζόμενο μάθημα. Το θέμα που κληρώνεται καταγράφεται σε ηλεκτρονική μορφή, αναπαράγεται και διανέμεται στους εξεταζόμενους.

6. Τρόπος διεξαγωγής εξετάσεων.

α) Στις αίθουσες όπου θα διενεργηθούν οι κατατακτήριες εξετάσεις λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους. Στην είσοδο κάθε αίθουσας εξετάσεων αναρτάται ονομαστικός κατάλογος των υποψηφίων.

β) Για την εξακρίβωση της ταυτότητας κάθε υποψηφίου προσκομίζεται από αυτόν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο επίσημο δημόσιο έγγραφο πιστοποίησης της ταυτότητάς του.

γ) Κατά την πρώτη ημέρα των εξετάσεων οι υποψήφιοι υποχρεούνται να βρίσκονται στο χώρο των εξετάσεων μία (1) ώρα νωρίτερα. Τις υπόλοιπες ημέρες, υποχρεούνται να προσέρχονται μισή ώρα (30 λεπτά) νωρίτερα.

δ) Χρωματιστά μελάνια, εκτός του μπλε και του μαύρου, και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αναγνώρισης στο γραπτό δοκίμιο αποκλείουν το γραπτό από τη βαθμολόγηση.

ε) Κάθε υποψήφιος που εγκαταλείπει την αίθουσα παραδίδει το γραπτό του και δεν έχει δικαίωμα να επανέλθει για τη συνέχιση της εξέτασης. Κατ’ εξαίρεση, μόνο για λόγους υγείας επιτρέπεται ολιγόλεπτη εγκατάλειψη της αίθουσας και μόνο με τη συνοδεία επιτηρητή.

στ) Δεν επιτρέπεται να εισέλθει ο υποψήφιος στην αίθουσα των εξετάσεων έχοντας μαζί του βιβλία, τετράδια, σημειώματα ή άλλα αντικείμενα εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Κατατάξεων. Σε αυτόν που αρνείται να παραδώσει τα απαγορευμένα αντικείμενα, ο επιτηρητής που ελέγχει την προσέλευση των υποψηφίων απαγορεύει την είσοδο.

Ο εξεταζόμενος που έχει μαζί του σημειώσεις σχετικές με το εξεταζόμενο μάθημα ή αντικείμενο άλλο από αυτά που επιτρέπονται ή αντιγράφει ή αποπειράται να αντιγράψει ή χρησιμοποιεί κάθε είδους μέσο υποκλοπής ή συνεργεί στην τέλεση τέτοιων πράξεων αποκλείεται εντελώς από τις εξετάσεις του συγκεκριμένου μαθήματος.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος αναγράφει στο δοκίμιο απρεπείς εκφράσεις, το δοκίμιό του αποκλείεται από τη διαδικασία βαθμολόγησης. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται οι υποψήφιοι να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικές συσκευές οποιασδήποτε μορφής.

Ο υποψήφιος που δολιεύει με οποιοδήποτε τρόπο ή εμποδίζει με ανυπακοή ή αταξία την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αποκλείεται από την περαιτέρω εξέταση στο συγκεκριμένο μάθημα.

ζ) Στο γραπτό δοκίμιο, οι ενδείξεις με τα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου ελέγχονται από τους επιτηρητές και καλύπτονται από τον ίδιο τον υποψήφιο με την ευθύνη των επιτηρητών κατά τρόπο απόλυτο και αδιαφανή, την ώρα που παραδίδεται κάθε γραπτό δοκίμιο.

η) Οι επιτηρητές μεταφέρουν τα γραπτά δοκίμια των υποψηφίων και τα παραδίδουν στην Επιτροπή Κατατάξεων που είναι υπεύθυνη για την ασφάλειά τους.

Δεν επιτρέπεται να παραδοθούν τα δοκίμια στους δύο βαθμολογητές ταυτόχρονα ή στο δεύτερο βαθμολογητή πριν να έχει καλυφθεί ο βαθμός του πρώτου βαθμολογητή. Η κάλυψη του βαθμού γίνεται από υπάλληλο που θα οριστεί από την Επιτροπή Κατατάξεων.

θ) Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος, καθώς και τυχόν υλικό που πρέπει να έχει ο υποψήφιος για την εξέταση, καθορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του Α.Ε.Ι. για το οποίο διεξάγονται οι κατατακτήριες εξετάσεις και ανακοινώνονται τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν τη διεξαγωγή της εξέτασης.

ι) Επανεξέταση ή αναθεώρηση των γραπτών δοκιμίων των υποψηφίων δεν επιτρέπεται. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα γραπτά δοκίμιά τους το οποίο περιλαμβάνει και τη χορήγηση σε αυτούς των αιτηθέντων αντιγράφων τους.

Τα γραπτά δοκίμια των υποψηφίων φυλάσσονται στο αρχείο του Τμήματος για το οποίο διεξάγονται οι κατατακτήριες εξετάσεις για τουλάχιστον ένα (1) έτος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και κατόπιν με ευθύνη της Επιτροπής Κατατάξεων συντάσσεται σχετικό πρακτικό και καταστρέφονται.

ια) Η Επιτροπή Κατατάξεων του κάθε Α.Ε.Ι. ανακοινώνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τα αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

ιβ) Η Γραμματεία Τμήματος του κάθε Α.Ε.Ι., ανακοινώνει τις ημερομηνίες εγγραφής των κατατασσόμενων.

ιγ) Συνοπτική παρατήρηση για τον αποκλεισμό και η ένδειξη μηδέν (0) αντί βαθμού, αναγράφεται στα γραπτά δοκίμια όσων αποκλείστηκαν σε ένα ή περισσότερα μαθήματα. 7. Βαθμολογία - Σειρά επιτυχίας.

Η Συνέλευση του Τμήματος του Α.Ε.Ι. ορίζει δύο (2) βαθμολογητές και έναν (1) αναβαθμολογητή για κάθε εξεταζόμενο μάθημα, οι οποίοι είναι καθηγητές του ιδίου Τμήματος.

Από τους δύο βαθμολογητές θα πρέπει είτε και οι δύο να διδάσκουν το εξεταζόμενο μάθημα, είτε να το διδάσκει ο ένας εκ των δύο και ο άλλος να διδάσκει συγγενές μάθημα.

Ο αναβαθμολογητής πρέπει να διδάσκει το εξεταζόμενο μάθημα. Η κλίμακα βαθμολογίας ορίζεται από το μηδέν (0) μέχρι και το είκοσι (20) για κάθε βαθμολογητή. Βαθμός του κάθε μαθήματος είναι ο μέσος όρος του αθροίσματος της βαθμολογίας των δύο βαθμολογητών. Γραπτό δοκίμιο στο οποίο σημειώνεται διαφορά μεταξύ των βαθμών των δύο βαθμολογητών ίση ή μεγαλύτερη από έξι (6) μονάδες, αξιολογείται από τον αναβαθμολογητή.

Ως βαθμός του μαθήματος που αναβαθμολογείται ορίζεται ο μέσος όρος του αθροίσματος που προκύπτει από τη βαθμολογία του αναβαθμολογητή και του πλησιέστερου προς τη βαθμολογία αυτή βαθμού του πρώτου ή του δεύτερου βαθμολογητή.

Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από το άθροισμα της βαθμολογίας όλων των μαθημάτων που εξετάζονται. Στη σειρά αυτήν περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει δέκα (10) μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρία (3) μαθήματα. Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό.

8. Οι κατατακτήριες εξετάσεις για τους αποφοίτους Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας διέπονται αποκλειστικά από τις διατάξεις του παρόντος.

Διαδικασία εξέτασης υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες

Οι υποψήφιοι προς κατάταξη απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ., καθώς και του Μεταλυκειακού έτους Τάξης Μαθητείας, με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες εξετάζονται προφορικά ή γραπτά ανάλογα με τις δυνατότητές τους και συγκεκριμένα: Εξετάζονται προφορικά κατόπιν αιτήσεώς τους οι υποψήφιοι προς κατάταξη, οι οποίοι αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή:

α) Είναι τυφλοί, σύμφωνα με τον ν. 958/1979 (Α ́ 191), όπως εκάστοτε ισχύει, ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όραση τους τουλάχιστον 67%,

β) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα,

γ) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων,

δ) πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων, που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή,

ε) παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία.

Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στο Τμήμα υποδοχής, στο οποία επιθυμούν να καταταχθούν, συνοδευόμενη από σχετική γνωμάτευση σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας της οικείας υγειονομικής επιτροπής, από την οποία να προκύπτει ότι δεν είναι δυνατόν να εξεταστούν γραπτώς.

Δικαιολογητικά - Χρόνος διενέργειας εξετάσεων

1. Η αίτηση και τα δικαιολογητικά των αποφοίτων των Ι.Ε.Κ., καθώς και του Μεταλυκειακού έτους Τάξης Μαθητείας, που επιθυμούν να καταταγούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα υποβάλλονται στο Τμήμα υποδοχής από 1 έως 15 Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους.

2. Τα δικαιολογητικά αυτά είναι τα εξής: α) Αίτηση του ενδιαφερομένου. β) Αντίγραφο Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή ισότιμου τίτλου.

3. Οι κατατακτήριες εξετάσεις διενεργούνται κατά το διάστημα από 1 έως 20 Δεκεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Το πρόγραμμα εξετάσεων ανακοινώνεται από τη Γραμματεία του Τμήματος υποδοχής του Α.Ε.Ι. τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη εξέτασης του πρώτου μαθήματος. Σε περίπτωση που για λόγους ανωτέρας βίας δεν είναι δυνατή η διενέργεια των εξετάσεων κατά την ως άνω προθεσμία, αυτές διενεργούνται σε χρόνο που θα ορισθεί από τα αρμόδια όργανα των Α.Ε.Ι.

4. Κατ’ έτος η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης & Νεολαίας αποστέλλει στα Α.Ε.Ι. ενημερωμένο κατάλογο των Ι.Ε.Κ. και των ειδικοτήτων που λειτουργούν σε αυτά, καθώς και των Ειδικοτήτων του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας.

ΕΔΩ θα δείτε το έγγραφο της απόφασης.