Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Αναπάντητες οι 321 από από τις 399 ερωτήσεις Βουλευτών για θέματα παιδείας-Αναλυτικοί πίνακες ανά πολιτικό κόμμα

Τι λένε οι τομεάρχες παιδείας των κομμάτων στο esos
Δημοσίευση: 27/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Αναπάντητες  παραμένουν , από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στη Βουλή ,οι 321 από από τις 399  ερωτήσεις και αναφορές των Βουλευτών για θέματα παιδείας.
Αντίθετα οι επίκαιρες ερωτήσεις, σχεδόν όλες έχουν απαντηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής.
Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο της Βουλής συγκεντρωτικά από 17-1-19 έως και 27-11 19 κατατέθηκαν 399 ερωτήσεις και αναφορές, εκ των οποίων απαντήθηκαν οι 78.
Oι υπoυργoί, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής οφείλουν να απαντoύν γραπτώς στις ερωτήσεις μέσα σε είκoσι πέντε ημέρες από την κατάθεσή τoυς, διαφoρετικά, oι απαντήσεις θεωρoύνται εκπρόθεσμες.
Μ. Τζούφη: Πολιτική και θεσμική δυσλειτουργία
Το σχόλιο  της Αναπλ. Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη στο Esos.gr:
"Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια δυσλειτουργία στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας. Από την αρχή της διακυβέρνησης μέχρι σήμερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει:79 ερωτήσεις, αναφορές και επίκαιρες ερωτήσεις.
Από αυτές έχουν απαντηθεί 15, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 34% ή για να το θέσω απλά, τους τελευταίους 4 μήνες το υπουργείο Παιδείας απαντά σε 1 από τις 3 ερωτήσεις που κατατίθενται στη Βουλή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι συμμετρικό.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν καταθέσει: 75 ερωτήσεις, αναφορές και επίκαιρες ερωτήσεις.
Από αυτές έχουν απαντηθεί 15, δηλαδή 2 στις 10.
Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ έχουν καταθέσει: 53.
Από αυτές έχουν απαντηθεί 16, δηλαδή 3 στις 10.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ έχουν καταθέσει: 95.
Από αυτές έχουν απαντηθεί 33, δηλαδή ποσοστό 34%.
Οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης έχουν καταθέσει: 107.
Από αυτές έχουν απαντηθεί 29, δηλαδή ποσοστό 27%.
Τέλος, οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 έχουν καταθέσει: 9.
Από αυτές έχουν απαντηθεί 6, κάπως καλύτερα δηλαδή (45%).
Συνολικά, το υπουργείο Παιδείας από τον Ιούλιο και μετά, έχει δεχθεί 418 ερωτήσεις όλων των τύπων. Έχει απαντήσει σε 109, δηλαδή σε ποσοστό 26% ή 1 απάντηση στις 4 ερωτήσεις.
Γνωρίζεται πολύ καλά πως τα θέματα Παιδείας είναι συνήθως κρίσιμα και επείγοντα, αφορούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μαθητές και οικογένειες, ενώ διακρίνονται από μεγάλη γεωγραφική διασπορά. Ο μεγάλος αριθμός των ερωτήσεων αντανακλά ακριβώς αυτή τη διαπίστωση και φανερώνει πως υπάρχουν αρκετά και σοβαρά ζητήματα προς επίλυση από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Ενδεικτικά αναφέρω πως η πλειοψηφία των ερωτήσεων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αφορά σε θέματα κάλυψης εκπαιδευτικών κενών ανά τη χώρα, διευκρινίσεις για την αναστολή λειτουργίας των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, τις ελλείψεις στην ειδική αγωγή, τις δυσλειτουργίες στην επαγγελματική εκπαίδευση και τους μόνιμους διορισμούς των εκπαιδευτικών στην ειδική και γενική εκπαίδευση.
Ένας από τους ρόλους των βουλευτών – ανεξαρτήτως της κομματικής προέλευσης – είναι να απευθύνουν ερωτήματα προς τα κυβερνητικά στελέχη, να αναδεικνύουν προβλήματα, δυσλειτουργίες και ελλείψεις, να ζητούν στοιχεία και να μεταφέρουν αιτήματα των πολιτών.
Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία έχει υποχρέωση να απαντά τεκμηριωμένα και έγκαιρα, τόσο για να ενημερώνει τα μέλη του κοινοβουλίου, αλλά κυρίως τους πολίτες. Το υπουργείο Παιδείας, αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Το ποσοστό απάντησης της τάξης του 26% στις ερωτήσεις που του κατατίθενται φανερώνει μια πολιτική και θεσμική δυσλειτουργία που πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Χ. Κεφαλίδου: Η σημερινή Κυβέρνηση υιοθέτησε την τακτική των προκατόχων της
Το σχόλιο της   Τομεάρχη Παιδείας  του Κινήματος Αλλαγής  Χαράς Κεφαλίδου  στο esos.gr  
«Η σημερινή Κυβέρνηση ξεκίνησε με ηχηρές εξαγγελίες για επιστροφή στην κανονικότητα και πιστή τήρηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «φρόντισε» με κάθε τρόπο να περιφρονήσει, να παραβιάσει και τελικά να υπονομεύσει. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για τις αναγκαίες συναινέσεις που απαιτούνται στο εθνικό θέμα της Παιδείας είναι η ανταπόκριση στον κοινοβουλευτικό διάλογο και τον έλεγχο.
Πέντε μήνες μετά όμως φαίνεται ότι και η σημερινή Κυβέρνηση υιοθέτησε την τακτική των προκατόχων της. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς τη «δυστοκία» του Υπουργείου Παιδείας να απαντήσει σε ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου;
Ως Κίνημα αλλαγής έχουμε καταθέσει από την αρχή της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου 40 ερωτήσεις στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την κ. Κεραμέως. Δεν έχει απαντηθεί ούτε το 1/3.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντήσουν γραπτώς στις ερωτήσεις (των βουλευτών) μέσα σε 25 ημέρες από την κατάθεσή τους» (άρθρο 16 Κανονισμού Βουλής). Κάντο όπως ο κ. Γαβρόγλου!».
Γ. Δελής: "Μετεξεταστέα η Ν. Κεραμέως"
Το σχόλιο της   Τομεάρχη Παιδείας  του ΚΚΕ Γιάννη Δελή στο  esos.gr
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει απαντήσει στο 1/3 περίπου των γραπτών ερωτήσεων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για ζητήματα του Υπουργείου Παιδείας. Άρα μπορούμε μπορούμε να πούμε ότι κόβεται στο μάθημα αυτό και μένει μετεξεταστέα".
Σε κάθε περίπτωση, υποχρεούται η κυβέρνηση της ΝΔ να απαντά στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, έναν κανονισμό που και η ίδια ψήφισε και
συχνά επικαλείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: