Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Αν και αρχικά προβλεπόταν να παρακολουθήσουν την ημερίδα 800 μαθητές, οι δηλώσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 850
Η κοινωνία είναι αυτή που καθηλώνει τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) ή με προβλήματα κινητικότητας. Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί και τα κέντρα αποκατάστασης βοηθούν τα άτομα με αναπηρία να βοηθήσουν τους εαυτούς τους, οι άνθρωποι αυτοί, βγαίνοντας από τα κέντρα αποκατάστασης, διαπιστώνουν ότι χρειάζονται συνεχώς κάποιον δίπλα τους όταν θελήσουν να βγουν για μια βόλτα ή για να πάνε σε μία δημόσια υπηρεσία. Πεζοδρόμια και ράμπες κατειλημμένες από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μη προσβάσιμα κτίρια και συγκοινωνίες αναγκάζουν τους ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι τους.
Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα ΑμεΑ και τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας στοχεύει η ημερίδα που συνδιοργανώνουν στις 4 Δεκεμβρίου ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Η εκδήλωση αυτή,την οποία θα παρακολουθήσουν 800 μαθητές, θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης (9:00-14:00) και εντάσσεται στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ζωής του ΙΣΘ. Θα συμμετέχουν γιατροί και άτομα με αναπηρία που θα μιλήσουν για τα βιώματά τους ενώ θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, θα απαντηθούν ερωτήματα και θα υποβληθούν προτάσεις. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την πρώτη προβολή της ταινίας “Μέχρι τη θάλασσα” του Μάκρο Γκαστίν, η οποία γυρίστηκε στο ΚΑΤ με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους που νοσηλεύονταν λόγω σοβαρών ατυχημάτων.
“Θεωρούμε ότι η κοινωνία σήμερα εμποδίζει τα άτομα με αναπηρία τα οποία δίνουν το δικό τους αγώνα να ξεπεράσουν ένα πρόβλημα που προέκυψε μετά από ένα ατύχημα και όταν μετά βγουν στην κοινωνία δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν δεν μπορούν να επισκεφτούν δημόσιες υπηρεσίες και δημόσια κτίρια. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση από όλους μας και πρώτα από τη νεολαία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και γι αυτό και ξεκινούμε από αυτή την προσπάθεια” ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης ,επισήμανε ότι το ενδιαφέρον των μαθητών για την παρακολούθηση της ημερίδας ήταν μεγάλο και ότι ενώ ο σκοπός ήταν να την παρακολουθήσουν περίπου 800 μαθητές, ήδη από την πρώτη ημέρα δήλωσαν συμμετοχή 850. “Αγωνιζόμαστε για ένα ενταξιακό συμπεριληπτικό σχολείο, που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους μαθητές και θα δίνει ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης σε όλους χωρίς διακρίσεις” τόνισε ο κ.Κόπτσης αναφέροντας ότι φέτος στα γενικά σχολεία έχουν εγκριθεί από τη Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας 1100 θέσεις παράλληλης στήριξης και περίπου 750 τμήματα ένταξης λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ από το υπουργείο Παιδείας έχουν γίνει 2.000 προσλήψεις για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.
Ο πρώην διευθυντής του ΚΑΤ, φυσίατρος Λευτέρης Μπάκας, επισήμανε ότι στην Ευρώπη η μόνη προβάσιμη πόλη για ΑμεΑ είναι το Μονπελιέ. Τόνισε ακόμη ότι οι πόλεις στη χώρα μας δεν είναι προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρίες.“Κατά τις δεκαετίεςου ΄80 και του ΄90 λέγαμε ότι κανένα χειρουργείο δεν είναι αποτελεσματικό αν ο ασθενής δεν μπορεί να ενταχθεί στην κοινωνία. Σήμερα λέμε ότι η κοινωνία είναι αυτή που περιορίζει την επανένταξη” πρόσθεσε ο κ.Μπάκας.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας “Μέχρι τη Θάλασσα”,Μάρκο Γκαστίν,σε παρέμβασή του μέσω skype ανέφερε ότι και ο ίδιος αντιμετώπισε την απειλή της αναπηρίας όντας νοσηλευόμενος για δύο μήνες στο ΚΑΤ και ότι σκοπός της ταινίας είναι η ευαισθητοποίηση των θεατών και μέσω αυτών της κοινωνίας για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: