Να λειτουργήσουν όλες οι αναγκαίες εκπαιδευτικές δομές που χρειάζονται, ώστε κανένα παιδί να μη μένει εκτός σχολείου και να εντάσσονται ουσιαστικά σε αυτό, ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων - Να αρθούν τα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση για το πολιτικό άσυλο
Αναλυτικά το ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων:
«Το ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων εκφράζει την αλληλεγγύη του στα προσφυγόπουλα! Στα παιδιά που βιώνουν τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, απόρροια των επεμβάσεων και των πολέμων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, για την αρπαγή του φυσικού πλούτου, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς.
Θεωρούμε θετική την απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης η οποία τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στο νησί, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στο αίτημα να αναλάβει και η Κρήτη το μέρος που της αναλογεί, σε ότι αφορά τη φιλοξενία ανηλίκων ασυνόδευτων προσφύγων. Σχετικά με τον αριθμό, ο αρχικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τα όσα είχαν συζητήσει οι δήμαρχοι είναι 400 παιδιά στο νησί.
Δυναμώνουμε την πάλη και τη διεκδίκηση για το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των προσφυγόπουλων μέσα από το Δημόσιο σχολείο. Τα σχολεία μας είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για κάθε παιδική ψυχή που τραυματίζεται από τον ξεριζωμό.
Με το νόμο 4636/19 για το πολιτικό άσυλο, η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τις δυσκολίες εγγραφής των προσφυγόπουλων και κάνει την ευθύνη του κράτους ατομική υπόθεση, επιβάλλοντας κυρώσεις στην οικογένεια για όποια προβλήματα παρουσιάζονται στις εγγραφές και στην παρακολούθηση.
Είναι ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης η ένταξη όλων των παιδιών στο δημόσιο σύστημα Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής με κατάλληλο προσωπικό και υποδομές. Είναι απαράδεκτο ακόμη να μην έχουν στελεχωθεί οι Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) και οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ).
Να γίνει με ευθύνη του κράτους επιστημονική αποτίμηση των σύνθετων αναγκών των μαθητών που έχουν βιώσει τραυματικές καταστάσεις, που έχουν ποικιλία στο μορφωτικό υπόβαθρο και στη γνώση της μητρικής τους γλώσσας και της γλώσσας της χώρας υποδοχής. Να λειτουργήσουν όλες οι αναγκαίες εκπαιδευτικές δομές που χρειάζονται, ώστε κανένα παιδί να μη μένει εκτός σχολείου και να εντάσσονται ουσιαστικά σε αυτό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου