Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Το 13.9% των σχολείων τελούν υπό κατάληψη για το Μακεδονικό

Τι ισχύει για την αναπλήρωση για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών -Καταργήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Δημοσίευση: 29/11/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, το ποσοστό των καταλήψεων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια  για το Μακεδονικό, ανήλθε σε 13,9%, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.
Ο μεγαλύτερος όγκος των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη  βρίσκονται στην Μακεδονία.
Τι ισχύει για την αναπλήρωση για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών
Α. Σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωση τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους:
α) αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων,
β) περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και
γ) περικοπή περιπάτων και εκδρομών. Με την παύση της λειτουργίας του σχολείου και μέχρι να εξομαλυνθεί η λειτουργία του, ο/η Διευθυντής/ντρια συγκαλεί ανά εβδομάδα, τουλάχιστον, το Σχολικό Συμβούλιο, με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Β. Μόλις εξομαλυνθεί η λειτουργία του σχολείου, ο/η Διευθυντής/ ντρια συγκαλεί αμέσως το Σχολικό Συμβούλιο, το οποίο εισηγείται στον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών τον τρόπο αναπλήρωσης των απολεσθεισών ωρών και ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης, και ο Σύλλογος αποφασίζει σχετικά. Η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών υποβάλλεται στον/στη Διευθυντή/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ενημέρωση.
Γ. Αν τα σχολεία δεν λειτουργήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, το διδακτικό έτος μπορεί να παραταθεί για αντίστοιχο ή μικρότερο χρονικό διάστημα με απόφαση του Υπουρ- γού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετά από εισήγηση του/της Περιφερειακού/ής Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Καταργήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 
Καταργήθηκε από τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη   με το νόμο 4386/16 που ψηφίστηκε από τη Βουλή , η Πράξη  Νομοθετικού Περιεχομένου , ο νόμος 2811/2000  που  προέβλεπε:
Αρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η από 4 Δεκεμβρίου 1999 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τον τίτλο «Ομαλή λειτουργία δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 4η Δεκεμβρίου 1999, Τεύχος 272 Α', της οποίας το κείμενο έχει ως εξής:
«ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
"Ομαλή λειτουργία δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης"
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1.Τη διάταξη του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος.
2.Την εξαιρετικώς επείγουσα ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά τα δημόσια σχολεία, των οποίων η λειτουργία παρεμποδίζεται παράνομα λάγω απρόβλεπτων καταλήψεων σχολικών κτιρίων.
Με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου Αποφασίζουμε
Αρθρο μόνο
Όποιος καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως.
Η παρούσα πράξη να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 1999
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΏΑΝΝΟΥ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΖΩΗ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΜΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟίΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: