Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Πρακτικές συμβουλές για να μείνεις ήρεμος, ενόψει πανελληνίων


Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 1 Ιούνιος, 2018 - 13:50 | Στην Κατηγορία: 
Της Σταυρούλας Κωνσταντάκου-Οικονόμου Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Υπεύθυνη του τμήματος συμβουλευτικής των Εκπαιδευτηρίων "ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ"
       Πανελλήνιες...
Οι Πανελλήνιες πλησιάζουν. Μια πολύ σπουδαία στιγμή για όσους μαθητές επένδυσαν κόπο και χρόνο για μια ολόκληρη χρονιά. Τελειώνει μια όμορφη και σημαντική περίοδος, η σχολική ζωή, και αρχίζει μία νέα, εξίσου όμορφη, η ζωή του φοιτητή ή του σπουδαστή. Ήδη εντείνεις το διάβασμά σου και κάνεις τις τελευταίες επαναλήψεις. Ωστόσο, το άγχος έχει αρχίσει να μεγαλώνει. Να λοιπόν ορισμένες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις ήρεμος-η πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τις εξετάσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • Προετοιμάσου
Όσο καλύτερα προετοιμασμένος-η είσαι για τις Πανελλήνιες, τόσο χαμηλότερο θα είναι το άγχος και τόσο μεγαλύτερη η αυτοπεποίθησή σου. 
  • Πες όχι στο διάβασμα της τελευταίας στιγμής
 Φαντάσου το σακίδιο σου γεμάτο με όλα τα βιβλία ταυτόχρονα. Θα χωρούσαν; Το μυαλό σου, ακριβώς όπως το σακίδιο, θα χειριστεί λίγες πληροφορίες πολύ καλύτερα από ό, τι πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα. Δεν είναι καλή ιδέα να προσπαθήσεις  να «χώνεις» μαθήματα εβδομάδων ολόκληρων στο κεφάλι σου την τελευταία νύχτα.
  • Κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου
Σκέψου μόνος-η σου τις ερωτήσεις και προσπάθησε να απαντήσεις. Ρώτα τον εαυτό σου τι είδους ερωτήσεις θα μπορούσαν να «πέσουν». Δες θέματα προηγουμένων ετών και προσπάθησε να τα απαντήσεις σα να έδινες εξετάσεις. Έτσι, θα είσαι εξοικειωμένος-η με την όλη διαδικασία πριν από την κρίσιμη ημέρα και δε θα αιφνιδιαστείς. 
  • Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι
Η επιτυχία στις Πανελλήνιες είναι σημαντική, αλλά δε θα καθορίσει την αξία του εαυτού μας ή την αυτοεκτίμησή μας . Είναι απλά και μόνο μια εξέταση και τίποτα παραπάνω. Άλλωστε, ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά, μπορείς να ξαναδώσεις όσες φορές επιθυμείς. Σταμάτα τον αρνητικό αυτό-διάλογο  (Π.Χ. «δεν μπορώ να το μάθω αυτό. Η ύλη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ποτέ δε θα μάθω όλες αυτές τις λεπτομέρειες»). Απόφυγε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο ανήσυχος-η και απογοητευμένος-η.
  • Αφιέρωσε χρόνο στον προγραμματισμό
 Εξέτασε αν ο τρόπος μου μελετάς αποδίδει. Συνέχισε να κάνεις ό, τι λειτουργεί καλύτερα και άρχισε να σκέφτεσαι τρόπους για να αλλάξεις ό, τι δε λειτουργεί. 
  • Απόκτησε λογικές προσδοκίες από τον εαυτό σου
 Όρισε πραγματοποιήσιμους στόχους. Εάν ορίσεις  στόχους που είναι δύσκολο να επιτευχθούν, αυτό θα οδηγήσει μόνο στην απογοήτευση, η οποία, με τη σειρά της, θα γίνει μια καλή δικαιολογία για να παραιτηθείς.
  • Φρόντισε για τις βασικές ανάγκες σου
Λάβε υπόψη ότι είσαι κάτι περισσότερο από ένας υποψήφιος των Πανελληνίων. Οι εξετάσεις αυτές είναι μόνο ένα από τα πολλά σημαντικά πράγματα στη ζωή. Θα πρέπει, επίσης, να φροντίζεις για τις βιολογικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές σου ανάγκες, ακόμη και κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων:
«Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Συνέχισε να ασκείσαι. Τρώγε υπεύθυνα. Πιθανόν να δεις μερικούς από τους φίλους σου να βγαίνουν έξω για πρόχειρο φαγητό και ανθυγιεινά ποτά. (Π.Χ. αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά). Μερικοί πιστεύουν ότι αυτά θα τους βοηθήσουν να μελετήσουν καλύτερα ή  περισσότερο. Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα είναι συχνά το αντίθετο. Ένας πόνος στο στομάχι θα χαλάσει τη συγκέντρωσή σου. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει πανικό, ζάλη ή πονοκέφαλο.
  • Ξεκουράσου το βράδυ πριν από την εξέταση
 Ασχολήσου με ευχάριστες δραστηριότητες. Παίξε ένα παιχνίδι μπάσκετ, χαλάρωσε, μίλησε με φίλους. Κοιμήσου αρκετά. Ένα καθαρό μυαλό θα σου επιτρέψει να κάνεις το καλύτερο. Ένα κουρασμένο μυαλό δεν θα λειτουργήσει καλά (αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μελέτη τη διάρκεια της νύχτας δεν αποδίδει συνήθως).
  • Τις μέρες της εξέτασης:
Να είσαι περήφανος-η για την προσπάθεια που έκανες όλο το χρόνο. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία δεν είναι οι βαθμοί που θα πάρεις, αλλά το γεγονός ότι έκανες αυτό που έπρεπε. Αυτό είναι ένα επίτευγμα από μόνο του!
Φάε ένα επαρκές πρωινό. Μη φας υπερβολικό ούτε πρόχειρο φαγητό πριν από τις εξετάσεις. Μερικοί υποψήφιοι χρησιμοποιούν το φαγητό ως έναν τρόπο για να μειώσουν το άγχος. Όμως, η υπερκατανάλωση τροφής την ημέρα της εξέτασης  δε θα σε αφήσει να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό και μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι ή αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της εξέτασης. 
Χαλάρωσε κατά τις ώρες πριν την εξέταση. Είναι αργά για να μάθεις ό, τι δεν έμαθες όλη τη χρονιά! Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής θα πάει χαμένο.
Απόφυγε ευγενικά συμμαθητές οι οποίοι, με αυτά που λένε, αυξάνουν το άγχος και επηρεάζουν τη διάθεσή σου. Μην τους αφήσεις να σε τρομάξουν ή να σε αναστατώσουν.
  • Κατά τη διάρκεια της εξέτασης:
Χαλάρωσε για να αντιμετωπίσεις την ένταση και το άγχος.  Η χαλάρωση αυξάνει τις πιθανότητές για μια πιο αποτελεσματική δουλειά. Κλείσε τα μάτια και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές.
Μερικές φορές οι υποψήφιοι ανησυχούν, αφού διαπιστώσουν ότι δεν ξέρουν την απάντηση στο πρώτο ή στο δεύτερο ερώτημα. Απάντησε, πρώτα από όλα, στις ερωτήσεις που ξέρεις. Έπειτα, στις ερωτήσεις για τις οποίες δεν είσαι πραγματικά βέβαιος-η  και, στο τέλος, στις ερωτήσεις που δε γνωρίζεις. Πριν ξεκινήσεις, διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες δύο φορές. Άρχισε με τις ευκολότερες ερωτήσεις.Ανάπτυξε μια σύντομη περίληψη των απαντήσεων για τις ερωτήσεις προς ανάπτυξη. Μην ξεχνάς ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τελευταία σελίδα του τετραδίου ως πρόχειρο. Αυτό θα σε βοηθήσει να οργανώσεις την απάντησή σου. Εάν δεν μπορείς να θυμηθείς έναν τεχνικό όρο, περίγραψέ τον με δικά σου λόγια.
Διάβασε όλες τις επιλογές των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Εξάλειψε το πιο προφανές. Αν δεν είσαι σίγουρος-η, βάλε επάνω στο ερώτημα αστερίσκο και προχώρησε στα επόμενα. Αν έχεις χρόνο, στο τέλος, γύρισε πίσω και επανεξέτασε αυτά που έχουν αστερίσκο.
Φόρα το ρολόι σου. Μη βιαστείς κατά την εξέταση. Ακολούθησε το δικό σου ρυθμό. Εάν ο χρόνος τελειώνει, επικεντρώσου σε εκείνες τις ερωτήσεις που μπορείς να απαντήσεις. Βεβαιώσου ότι ταιριάζει ο αριθμός της ερώτησης με τον αριθμό της απάντησης.
Μίλησε στον εαυτό σου. Πες του φράσεις όπως «θέλω να ανησυχήσω αργότερα, τώρα πρόκειται να συνεχίσω το γράψιμό μου". 
  • Μετά τις Πανελλήνιες
Επιβράβευσε τον εαυτό σου. Είτε πήγες καλά είτε όχι, αντάμειψε τον εαυτό σου που επιβίωσε από τέτοια δοκιμασία! Σου αξίζει!
Μη χάνεις το χρόνο σου για να ασχολείσαι με τα λάθη που έκανες στο ένα ή στο άλλο μάθημα. Ό,τι έγινε, έγινε! Άλλωστε, στις Πανελλήνιες δεν έχει σημασία μόνο τι έγραψες εσύ αλλά και τι έγραψαν οι άλλοι. Αν τα ίδια λάθη με εσένα τα έκαναν και πολλοί άλλοι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς!  Οι βάσεις ανεβαίνουν και κατεβαίνουν σαν ασανσέρ!
Και μην ξεχνάς…
Το άγχος λειτουργεί σαν το κοντάρι του ισορροπιστή στο τσίρκο. Μπορεί να τον κρατήσει στο σχοινί ή να τον ρίξει κάτω. Το λειτουργικό άγχος είναι απαραίτητος παράγοντας για την επιτυχία. Το έντονο, όμως, άγχος μειώνει την απόδοση και προκαλεί προβλήματα στη συναισθηματική σου ηρεμία!


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/panellinies/praktikes-symvoyles-gia-na-meineis-iremos-enopsei-panellinion#ixzz5HLCNISDV
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: