Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Μπορώ να πάρω απολυτήριο Λυκείου χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις και πως

Δημοσίευση: 06/06/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 59 του Ν.3966 (ΦΕΚ118Α΄/24-5-2011), « Μαθητές της τελευταίας τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων από το σχολικό έτος 2010−2011, προκειμένου να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αποφοίτησής τους μπορούν μετά από αίτησή τους που κατατίθεται στο οικείο Λύκειο, να εξετάζονται γραπτώς σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου σε θέματα που ορίζονται από τον οικείο Σύλλογο Διδασκόντων. Για τη διαδικασία αξιολόγησης των ανωτέρω ενδοσχολικά εξεταζόμενων μαθημάτων εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις του Π.Δ. 60/2006 (Α΄ 65).
Στους αποφοίτους της παραγράφου αυτής χορηγείται απολυτήριο στο σώμα του οποίου αναγράφεται ότι χορηγήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας. Όσοι αποκτούν απολυτήριο Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου, μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον λάβουν μέρος στις γραπτές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο, οποιοδήποτε άλλο έτος εκτός από αυτό της αποφοίτησής τους. Οι διατάξεις της περίπτωσης ii του εδαφίου α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α΄ 188), όπως αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Ν.2909/2001 (ΦΕΚ Α΄90), οι οποίες αφορούν στη διαδικασία απόκτησης της βεβαίωσης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή.» Στην περίπτωση αυτή, η Βεβαίωση Πρόσβασης εκδίδεται με βάση μόνο τη γραπτή επίδοσή τους στις εξετάσεις αυτές.
Για την εφαρμογή των ανωτέρω, (κατόπιν της ενημέρωσης στην τάξη και αφού όλοι οι μαθητές θα έχουν υπογράψει στη σχετική κατάσταση), όσοι από τους μαθητές της Γ΄ τάξης ημερησίων ΓΕΛ, επιθυμούν να μην συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις στα 6 ή 7 μαθήματα και άρα να μην αποκτήσουν φέτος Βεβαίωση Πρόσβασης, αλλά να αποκτήσουν το απολυτήριό τους μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα, υποβάλλουν οπωσδήποτε το συνημμένο υπόδειγμα  χωρίς κανένα άλλο δικαιολογητικό. Η ΑΙΤΗΣΗ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στο Διευθυντή του Λυκείου φοίτησης σε δύο (2) αντίγραφα, τα οποία σφραγίζονται και υπογράφονται από τον υποψήφιο και το Δ/ντή. Το ένα το κρατά ο υποψήφιος και το δεύτερο παραμένει στο Λύκειο, οι δε μαθητές καταχωρίζονται στο πρόγραμμα ΝΕΣΤΩΡ στην κατηγορία «Υποψήφιος για λήψη απολυτηρίου με ενδοσχολικές εξετάσεις». Μετά την υποβολή της ανωτέρω στο ίδιο διάστημα 10 Φεβρουαρίου ως και 25 Φεβρουαρίου του 2014, οι μαθητές αυτοί θα συμμετάσχουν οριστικά και αμετάκλητα στις απολυτήριες εξετάσεις του Μαΐου-Ιουνίου σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας.
Οι μαθητές της Γ΄ ημερήσιων ΓΕΛ που έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67%, πιστοποιημένη από Υγειονομική Επιτροπή, και γι αυτό το λόγο επιθυμούν τη λήψη ενδοσχολικού απολυτηρίου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4β του άρθρου 36 του ΠΔ.60/2006, καταχωρίζονται στο πρόγραμμα ΝΕΣΤΩΡ στην κατηγορία «Υποψήφιος με αναπηρία ≥ 67%».

Δεν υπάρχουν σχόλια: