ΠΕΔΙΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ Η ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο διάστημα 10-14.09.2012, δείχνει ότι ετησίως καταβάλλονται ως δίδακτρα στα κέντρα ξένων γλωσσών ποσά που επιβαρύνουν καθοριστικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το 48% των γονέων δαπανούν από 700 έως 1.500 ευρώ, ένα σημαντικό ποσοστό 16% πληρώνει από 1.500 έως 2.200 ευρώ, το 8% των γονέων δίνουν από 2.000 έως 3.000 ευρώ το χρόνο, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι μικρή μερίδα γονέων 3% καταβάλει έως και 4.000 ευρώ.
Το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, στην ετήσια έκθεσή του για την εκπαίδευση του έτους 2011, υπολογίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών για την αγορά υπηρεσιών ξένων γλωσσών για το έτος 2008 στο ποσό των 858,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 16.4% των συνολικών δαπανών για αγαθά και υπηρεσίες εκπαίδευσης. Από το 2004 έως το 2008 οι δαπάνες για τις ξένες γλώσσες παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση κατά 27%.
Σωρεία παρανομιών
Οκτώ βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κατέθεσαν ερώτηση στην βουλή (1967/21-9-2012) καταγγέλλοντας ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-EUROPALSO, συνάπτοντας τοπική κλαδική «συλλογική» σύμβαση με το «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Αττικής» που ίδρυσε με στενά συγγενικά πρόσωπα εργοδοτών, έχει αναλάβει το έργο της απόλυτης εξαθλίωσης και φτωχοποίησης των καθηγητών. Μετατρέποντας τα κατώτερα της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ σε καθολικά, καθορίζεται μικτό εξευτελιστικό ωρομίσθιο 3,52 ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, για να αποφύγει την πασιφανή εμπλοκή της κυβέρνησης, αναγκάζεται να ομολογήσει σωρεία παραβιάσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα κέντρα ξένων γλωσσών. Σύμφωνα με το διαβιβασθέν στη Βουλή έγγραφο (449/15-9-2012) και τα μέχρι τότε επεξεργασμένα στοιχεία του 2012, προκύπτουν 432 έλεγχοι. Για τις διαπιστωμένες παραβάσεις υποβλήθηκαν 57 μηνύσεις, συντάχθηκαν 32 μηνυτήριες αναφορές και επιβλήθηκαν 44 διοικητικά πρόστιμα ύψους 92.977 ευρώ. Επίσης, σημειώθηκαν 204 εργατικές διαφορές από τις οποίες επιλύθηκαν επιτυχώς οι 81 και καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους 121.632 ευρώ, ενώ 65 παραπέμφθηκαν στα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια. Ωστόσο, ο αριθμός των ελέγχων φαντάζει ικανοποιητικός μόνο στα μάτια όσων αγνοούν το τεράστιο σύνολο των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τις ληστρικές για την εργασία συνθήκες. Η εργοδοτική αυθαιρεσία, που βρίσκει πιστή έκφραση στην διαλυτική νομοθεσία των μνημονιακών κυβερνήσεων του κεφαλαίου εμφανίζεται πλέον συχνά.
Το καρτέλ των υψηλών διδάκτρων
Ως μνημεία αντεργατικής συμπεριφορά αναφέρονται οι περιπτώσεις της εταιρεία Franchise AXON A.E. που όχι μόνο μήνυσε εκφοβιστικά εργαζομένούς της επειδή διεκδικήσαν τα δικαιώματά τους και κατήγγειλαν καθεστώς μαύρης, όπως αποδείχθηκε, εργασίας, αλλά και δεν υπακούει σε τελεσίδικη δικαστική απόφαση για καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Παράδειγμα εργοδοτικής φρικαλεότητας αποτελεί και ο Όμιλος Interlingua που για πολλούς μήνες δεν κατέβαλε δεδουλευμένες αποδοχές έως ότου οι υπεύθυνοι να «εξαφανιστούν».
Η πρόσφατη επικαιροποιημένη απόφαση της Ε.Α. (554/2012), σύμφωνα με την οποία για πάνω από μια δεκαετία ιδιοκτήτες και εργοδοτικές ενώσεις ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών εφάρμοζαν πρακτικές καρτέλ με κρυφές συμφωνίες για υψηλές τιμές στα δίδακτρα, ρήτρες περί συμμετοχής ή μη σπουδαστών σε συγκεκριμένες εξετάσεις γλωσσομάθειας ή ακόμα και περιορισμούς στις διαφημιστικές δραστηριότητες των μελών τους, προκάλεσε το δικαιολογημένο ενδιαφέρον του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, χωρίς ωστόσο να αναδειχθεί και το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς.
Σύμφωνα με την απόφαση και αναλόγως της σοβαρότητας και της διάρκειας των παραβάσεων καθώς και του συνολικού κύκλου εργασιών επιβάλλεται σε 5 συλλόγους ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών διαφόρων νομών και περιφερειών [Βόρειας Ελλάδος (205 μέλη) και των νομών Ηρακλείου (168 μέλη), Σερρών (73 μέλη), Xανίων (118 μέλη) και Κιλκίς (33 μέλη)] το συνολικό πρόστιμο των 835.356 ευρώ. Επιπλέον, η Ε.Α. αποφάσισε να απευθύνει σύσταση στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-«EUROPALSO» που τα 1.240 μέλη του δραστηριοποιούνται κατ’ εξοχήν στην Αττική (63% του συνόλου των κέντρων του νομού) ως προς τη διαπιστωθείσα παράβαση περί απαγορευμένων συμπράξεων σχετικά με την προστασία του ελευθέρου ανταγωνισμού. Επιπροσθέτως, η παραπάνω απόφαση αναφέρει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών- «PALSO» (με μέλη εργοδοτικές ενώσεις που εκπροσωπούν 2.577 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα) σε επικαιροποιημένη δέσμευσή της προς παύση πιθανολογούμενης παράβασης, που αφορά περιορισμούς και συμμετοχή μαθητών σε ανταγωνιστικές εξετάσεις και έκδοση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, μπορεί να επιφέρει επιβολή προστίμου.
Το «καρτέλ» του χαμηλού κόστους εργασίας
Οι εναρμονισμένες πρακτικές των εργοδοτικών ενώσεων βρίσκουν εφαρμογή και σε φαινόμενα «κίτρινου» συνδικαλισμού, ώστε να υποτιμηθεί «νομότυπα» η εργασία των καθηγητών και να παραδοθεί ο κλάδος στο καθεστώς των ατομικών ή των εργοδοτικών συμβάσεων εργασίας που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα. Σε έναν κλάδο, όπου επικρατούν αποκλειστικά συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υψηλή ανεργία και μερική απασχόληση, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-EUROPALSO, προκειμένου να παρακάμψει την εκπροσώπηση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρωνας» και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), σύναψε, όπως άλλωστε και οι εργοδοτικές ενώσεις των φροντιστηρίων ΟΜΗΡΟΣ, «σύμβαση» εργασίας (9/2012) με το αυθεντικό εργοδοτικό «σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών νομού Αττικής».
Η «κίτρινη» συμφωνία [να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας το 2012-2013 λειτούργησαν 6.619 επιχειρήσεις (1.799 στην Αττική) με 20.019 καθηγητές (8.157 στην Αττική)] καταργεί το μηνιαίο μισθό, εφόσον απαλείφετε η πλήρης εβδομαδιαία απασχόληση των 18 ωρών και καθορίζει δύο βασικά (;) ωρομίσθια: 3,52 ευρώ και 6,60 μικτά για όσους έχουν πολλά χρόνια εργασίας στις πλάτες τους. Καταργεί όλες οι θεσμικές κατακτήσεις του κλάδου, από τις αργίες των εκπαιδευτικών διακοπών των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και τα επιδόματα που σχετίζονται με την φύση του επαγγέλματος, έως τις ρυθμίσεις που στοιχειωδώς προστάτευαν την μητρότητα και την εγκυμοσύνη. Οι καθηγητές καταδικάζονται να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με την συνολική μείωση των αποδοχών τους να φτάνει το 90% έναντι της Διαιτητικής Απόφασης 5/2011.
Παρά τη θύελλα των αντιδράσεων εργαζομένων, εργατικών συνδικάτων, επιστημονικών ενώσεων και πολιτικών φορέων η εργοδοσία επέκτεινε για δύο ακόμα χρόνια τη «σύμβαση» -μνημείο εργασιακού μεσαίωνα- από 1/9/2013 έως 31/8/2015, που έγινε και πάλι αποδεκτή, πρωτοκολλήθηκε και αναρτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας.
Η κυβέρνηση, αφού πρώτα κατάργησε ολόκληρο το εργατικό δίκαιο, τώρα θεσμοθετεί τον «κίτρινο» συνδικαλισμό και τις «νέου τύπου» συμφωνίες που οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία στην απόλυτη εξαθλίωση. Στις 5/11/2013 ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου «εποίησε την νήσσα» στη Βουλή, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στη «νέα» εργοδοτική συμφωνία με αφορμή επίκαιρη ερώτησή του για την εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας που μεταφέρει την εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Εργασίας και επιφέρει δυσβάστακτες συνέπειες για τους εκπαιδευτικούς, αν κριθεί συνταγματική από το ΣτΕ.
Οι οφειλόμενες αποδοχές
Είναι απότοκο της κυβερνητικής παρακμής το γεγονός ότι από την μια μεριά η Ε.Α. θεωρεί ότι «Η διοίκηση ενός φροντιστηρίου οφείλει να προσφέρει ικανοποιητικές αμοιβές ανά ώρα διδασκαλίας (20-25 ευρώ/ώρα περίπου), καθώς και να εξασφαλίζει εβδομαδιαίο πρόγραμμα που να αποτελείται από 20 κατά μέσο όρο ώρες, σε συνεχόμενα τμήματα, ώστε να μην δημιουργούνται κενά» και από την άλλη οι δημόσιες αρχές με τους ξεσαλωμένους ιδιοκτήτες να «επιβραβεύουν» τους καθηγητές με 3,5 ευρώ την ώρα και χωρίς κανένα ωράριο εργασίας.
Συμπεράσματα
Η ξενόγλωσση εκπαίδευση στη χώρα μας αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο αδηφάγων και αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων, με κάθε λογής παράπλευρες διαφημιστικές και εμπορικές δραστηριότητες και άσκησης αντεργατικής μνημονιακής πολιτικής. Η αλματώδης αύξηση του αριθμού των κέντρων με την επιχειρούμενη «αφομοίωσή» τους από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ο τεράστιος αριθμός σπουδαστών/πελατών καταδεικνύει την αδυναμία της δημόσιας εκπαίδευσης να καλύψει την ανάγκη εκμάθησης ξένων γλωσσών.
Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, που προωθούνται συστηματικά η αποσπασματική και εργαλειακή γνώση για τις ανάγκες της ασύδοτης αγοράς, η ανεξέλεγκτη λειτουργία κάθε είδους ιδιωτικής εκπαιδευτικής επιχείρησης, ο οικονομικός παρασιτισμός και η φτωχοποίηση της πλειοψηφείς του λαού, το αίτημα για αποκλειστικά δωρεάν δημόσια και υψηλού επιπέδου ξενόγλωσσης εκπαίδευσης γίνεται επιτακτικό και επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Η μόρφωση ως κοινωνικό και δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να παρέχεται παρά μόνο δωρεάν και χωρίς διακρίσεις. Είναι πλέον καιρός οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης ν’ αρχίζουν να συζητάνε μεταξύ τους για αυτήν την άθλια κατάσταση, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να την αλλάξουν, γιατί το ζήτημα της εκπαίδευσης αφορά το μέλλον της ίδιας της κοινωνίας.
Πέτρος Λυμπερόπουλος
petroslibero@gmail.com
Το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, στην ετήσια έκθεσή του για την εκπαίδευση του έτους 2011, υπολογίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών για την αγορά υπηρεσιών ξένων γλωσσών για το έτος 2008 στο ποσό των 858,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 16.4% των συνολικών δαπανών για αγαθά και υπηρεσίες εκπαίδευσης. Από το 2004 έως το 2008 οι δαπάνες για τις ξένες γλώσσες παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση κατά 27%.
Σωρεία παρανομιών
Οκτώ βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κατέθεσαν ερώτηση στην βουλή (1967/21-9-2012) καταγγέλλοντας ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-EUROPALSO, συνάπτοντας τοπική κλαδική «συλλογική» σύμβαση με το «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Αττικής» που ίδρυσε με στενά συγγενικά πρόσωπα εργοδοτών, έχει αναλάβει το έργο της απόλυτης εξαθλίωσης και φτωχοποίησης των καθηγητών. Μετατρέποντας τα κατώτερα της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ σε καθολικά, καθορίζεται μικτό εξευτελιστικό ωρομίσθιο 3,52 ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, για να αποφύγει την πασιφανή εμπλοκή της κυβέρνησης, αναγκάζεται να ομολογήσει σωρεία παραβιάσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα κέντρα ξένων γλωσσών. Σύμφωνα με το διαβιβασθέν στη Βουλή έγγραφο (449/15-9-2012) και τα μέχρι τότε επεξεργασμένα στοιχεία του 2012, προκύπτουν 432 έλεγχοι. Για τις διαπιστωμένες παραβάσεις υποβλήθηκαν 57 μηνύσεις, συντάχθηκαν 32 μηνυτήριες αναφορές και επιβλήθηκαν 44 διοικητικά πρόστιμα ύψους 92.977 ευρώ. Επίσης, σημειώθηκαν 204 εργατικές διαφορές από τις οποίες επιλύθηκαν επιτυχώς οι 81 και καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους 121.632 ευρώ, ενώ 65 παραπέμφθηκαν στα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια. Ωστόσο, ο αριθμός των ελέγχων φαντάζει ικανοποιητικός μόνο στα μάτια όσων αγνοούν το τεράστιο σύνολο των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τις ληστρικές για την εργασία συνθήκες. Η εργοδοτική αυθαιρεσία, που βρίσκει πιστή έκφραση στην διαλυτική νομοθεσία των μνημονιακών κυβερνήσεων του κεφαλαίου εμφανίζεται πλέον συχνά.
Το καρτέλ των υψηλών διδάκτρων
Ως μνημεία αντεργατικής συμπεριφορά αναφέρονται οι περιπτώσεις της εταιρεία Franchise AXON A.E. που όχι μόνο μήνυσε εκφοβιστικά εργαζομένούς της επειδή διεκδικήσαν τα δικαιώματά τους και κατήγγειλαν καθεστώς μαύρης, όπως αποδείχθηκε, εργασίας, αλλά και δεν υπακούει σε τελεσίδικη δικαστική απόφαση για καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Παράδειγμα εργοδοτικής φρικαλεότητας αποτελεί και ο Όμιλος Interlingua που για πολλούς μήνες δεν κατέβαλε δεδουλευμένες αποδοχές έως ότου οι υπεύθυνοι να «εξαφανιστούν».
Η πρόσφατη επικαιροποιημένη απόφαση της Ε.Α. (554/2012), σύμφωνα με την οποία για πάνω από μια δεκαετία ιδιοκτήτες και εργοδοτικές ενώσεις ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών εφάρμοζαν πρακτικές καρτέλ με κρυφές συμφωνίες για υψηλές τιμές στα δίδακτρα, ρήτρες περί συμμετοχής ή μη σπουδαστών σε συγκεκριμένες εξετάσεις γλωσσομάθειας ή ακόμα και περιορισμούς στις διαφημιστικές δραστηριότητες των μελών τους, προκάλεσε το δικαιολογημένο ενδιαφέρον του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, χωρίς ωστόσο να αναδειχθεί και το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς.
Σύμφωνα με την απόφαση και αναλόγως της σοβαρότητας και της διάρκειας των παραβάσεων καθώς και του συνολικού κύκλου εργασιών επιβάλλεται σε 5 συλλόγους ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών διαφόρων νομών και περιφερειών [Βόρειας Ελλάδος (205 μέλη) και των νομών Ηρακλείου (168 μέλη), Σερρών (73 μέλη), Xανίων (118 μέλη) και Κιλκίς (33 μέλη)] το συνολικό πρόστιμο των 835.356 ευρώ. Επιπλέον, η Ε.Α. αποφάσισε να απευθύνει σύσταση στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-«EUROPALSO» που τα 1.240 μέλη του δραστηριοποιούνται κατ’ εξοχήν στην Αττική (63% του συνόλου των κέντρων του νομού) ως προς τη διαπιστωθείσα παράβαση περί απαγορευμένων συμπράξεων σχετικά με την προστασία του ελευθέρου ανταγωνισμού. Επιπροσθέτως, η παραπάνω απόφαση αναφέρει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών- «PALSO» (με μέλη εργοδοτικές ενώσεις που εκπροσωπούν 2.577 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα) σε επικαιροποιημένη δέσμευσή της προς παύση πιθανολογούμενης παράβασης, που αφορά περιορισμούς και συμμετοχή μαθητών σε ανταγωνιστικές εξετάσεις και έκδοση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, μπορεί να επιφέρει επιβολή προστίμου.
Το «καρτέλ» του χαμηλού κόστους εργασίας
Οι εναρμονισμένες πρακτικές των εργοδοτικών ενώσεων βρίσκουν εφαρμογή και σε φαινόμενα «κίτρινου» συνδικαλισμού, ώστε να υποτιμηθεί «νομότυπα» η εργασία των καθηγητών και να παραδοθεί ο κλάδος στο καθεστώς των ατομικών ή των εργοδοτικών συμβάσεων εργασίας που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα. Σε έναν κλάδο, όπου επικρατούν αποκλειστικά συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υψηλή ανεργία και μερική απασχόληση, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-EUROPALSO, προκειμένου να παρακάμψει την εκπροσώπηση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρωνας» και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), σύναψε, όπως άλλωστε και οι εργοδοτικές ενώσεις των φροντιστηρίων ΟΜΗΡΟΣ, «σύμβαση» εργασίας (9/2012) με το αυθεντικό εργοδοτικό «σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών νομού Αττικής».
Η «κίτρινη» συμφωνία [να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας το 2012-2013 λειτούργησαν 6.619 επιχειρήσεις (1.799 στην Αττική) με 20.019 καθηγητές (8.157 στην Αττική)] καταργεί το μηνιαίο μισθό, εφόσον απαλείφετε η πλήρης εβδομαδιαία απασχόληση των 18 ωρών και καθορίζει δύο βασικά (;) ωρομίσθια: 3,52 ευρώ και 6,60 μικτά για όσους έχουν πολλά χρόνια εργασίας στις πλάτες τους. Καταργεί όλες οι θεσμικές κατακτήσεις του κλάδου, από τις αργίες των εκπαιδευτικών διακοπών των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και τα επιδόματα που σχετίζονται με την φύση του επαγγέλματος, έως τις ρυθμίσεις που στοιχειωδώς προστάτευαν την μητρότητα και την εγκυμοσύνη. Οι καθηγητές καταδικάζονται να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με την συνολική μείωση των αποδοχών τους να φτάνει το 90% έναντι της Διαιτητικής Απόφασης 5/2011.
Παρά τη θύελλα των αντιδράσεων εργαζομένων, εργατικών συνδικάτων, επιστημονικών ενώσεων και πολιτικών φορέων η εργοδοσία επέκτεινε για δύο ακόμα χρόνια τη «σύμβαση» -μνημείο εργασιακού μεσαίωνα- από 1/9/2013 έως 31/8/2015, που έγινε και πάλι αποδεκτή, πρωτοκολλήθηκε και αναρτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας.
Η κυβέρνηση, αφού πρώτα κατάργησε ολόκληρο το εργατικό δίκαιο, τώρα θεσμοθετεί τον «κίτρινο» συνδικαλισμό και τις «νέου τύπου» συμφωνίες που οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία στην απόλυτη εξαθλίωση. Στις 5/11/2013 ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου «εποίησε την νήσσα» στη Βουλή, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στη «νέα» εργοδοτική συμφωνία με αφορμή επίκαιρη ερώτησή του για την εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας που μεταφέρει την εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Εργασίας και επιφέρει δυσβάστακτες συνέπειες για τους εκπαιδευτικούς, αν κριθεί συνταγματική από το ΣτΕ.
Οι οφειλόμενες αποδοχές
Είναι απότοκο της κυβερνητικής παρακμής το γεγονός ότι από την μια μεριά η Ε.Α. θεωρεί ότι «Η διοίκηση ενός φροντιστηρίου οφείλει να προσφέρει ικανοποιητικές αμοιβές ανά ώρα διδασκαλίας (20-25 ευρώ/ώρα περίπου), καθώς και να εξασφαλίζει εβδομαδιαίο πρόγραμμα που να αποτελείται από 20 κατά μέσο όρο ώρες, σε συνεχόμενα τμήματα, ώστε να μην δημιουργούνται κενά» και από την άλλη οι δημόσιες αρχές με τους ξεσαλωμένους ιδιοκτήτες να «επιβραβεύουν» τους καθηγητές με 3,5 ευρώ την ώρα και χωρίς κανένα ωράριο εργασίας.
Συμπεράσματα
Η ξενόγλωσση εκπαίδευση στη χώρα μας αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο αδηφάγων και αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων, με κάθε λογής παράπλευρες διαφημιστικές και εμπορικές δραστηριότητες και άσκησης αντεργατικής μνημονιακής πολιτικής. Η αλματώδης αύξηση του αριθμού των κέντρων με την επιχειρούμενη «αφομοίωσή» τους από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ο τεράστιος αριθμός σπουδαστών/πελατών καταδεικνύει την αδυναμία της δημόσιας εκπαίδευσης να καλύψει την ανάγκη εκμάθησης ξένων γλωσσών.
Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, που προωθούνται συστηματικά η αποσπασματική και εργαλειακή γνώση για τις ανάγκες της ασύδοτης αγοράς, η ανεξέλεγκτη λειτουργία κάθε είδους ιδιωτικής εκπαιδευτικής επιχείρησης, ο οικονομικός παρασιτισμός και η φτωχοποίηση της πλειοψηφείς του λαού, το αίτημα για αποκλειστικά δωρεάν δημόσια και υψηλού επιπέδου ξενόγλωσσης εκπαίδευσης γίνεται επιτακτικό και επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Η μόρφωση ως κοινωνικό και δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να παρέχεται παρά μόνο δωρεάν και χωρίς διακρίσεις. Είναι πλέον καιρός οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης ν’ αρχίζουν να συζητάνε μεταξύ τους για αυτήν την άθλια κατάσταση, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να την αλλάξουν, γιατί το ζήτημα της εκπαίδευσης αφορά το μέλλον της ίδιας της κοινωνίας.
Πέτρος Λυμπερόπουλος
petroslibero@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου