Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Χημικά και προσαγωγές στην πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

tvxs.gr/node/144601

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FosPhotos
Περίπου 30 περίπου προσαγωγές, χρήση χημικών και εξακριβώσεις στοιχείων μαθητών από την αστυνομία, έλαβαν χώρα την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στα Προπύλαια στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ πριν από πέντε χρόνια από τον ειδικό φρουρό Επ. Κορκονέα. Οι διαδηλώσεις κορυφώνονται απόψε με δεύτερη συγκέντρωση στις 18:00 στα Προπύλαια και πορείες φοιτητών, αντιεξουσιαστικών κινήσεων και οργανώσεων της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Πάτρα και άλλες πόλεις. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός.
Οι 30 περίπου προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια για εξακρίβωση στοιχείων.
Αστυνομικές δυνάμεις, στα Προπύλαια, πέταξαν δακρυγόνα και περικύκλωσαν εκατοντάδες μαθητές στο περιθώριο της πορείας. Φωτογραφίες με μαθητές πεσμένους στο οδόστρωμα, δεμένους πισθάγκωνα και αστυνομικούς από πάνω τους να τους κρατάνε στο δρόμο κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. 
Οι μαθητές, που είχαν εκγλωβιστεί από άνδρες των ΜΑΤ στα Προπύλαια, αποχώρησαν σταδιακά με παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και μελών της ΟΛΜΕ. Μάλιστα, αποχωρούσαν ανά ομάδες με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους ελέγχουν (σακίδια κλπ). Η μαθητική διαδήλωσε έληξε λίγο πρις τις 16:00.
Νωρίτερα, κατά τη ρίψη χημικών τα ΜΑΤ εμπόδισαν μαθήτριες που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα να αποχωρήσουν. Τελικά, επέτρεψαν σε περίπου 20 μαθήτριες να φύγουν.
«Λεφτά για την Παιδεία, όχι στους τραπεζίτες», «Ζούμε για το σήμερα, παλεύουμε για το αύριο», «Το χέρι τους είναι ακόμη οπλισμένο, η απάντηση στους μαζικούς αγώνες», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι χιλιάδες μαθητές που πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Σημειώνεται πως η πορεία πραγματοποιήθηκε υπό ασφυγκτικό αστυνομικό κλοίο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν παραπλεύρως της πορείας σε όλη τη διάρκεια. Για τις 18:00 έχει προγραμματιστεί στα Προπύλαια συγκέντρωση μνήμης στον Αλέξη Γρηγορόπουλο και πορεία. Καίρια σημεία, και κυρίως γύρω από τη Βουλή όπου θα καταλήξουν οι πορείες, θα φυλάσσονται από ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ.
* Φωτογραφία από το Twitter
* Φωτογραφία: Νίκος Παλαιολόγος / Fosphotos


Στη Θεσσαλονίκη...

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και στη Θεσσαλονίκη, καθώς λαμβάνουν χώρα συγκεντρώσεις και πορείες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το μαθητικό συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα από όπου ξεκίνησαν την πορεία τους, η οποία πέρασε και από τον εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπουκηδευόταν την ίδια ώρα η 13χρονη Σάρα που έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού. Η μαθητική πορεία κατέληξε στην Αριστοτέλους, όπου και ολοκληρώθηκε. 
Για τις 18:00 το δεύτερο κάλεσμα για συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, και κινήσεις του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Διαδηλώσεις, πρωί και απόγευμα, πραγματοποιούνται την Παρασκευή και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στο Βόλο, στην Πάτρα, στο Αγρίνο, στη Καρδίτσα, στο Ηράκλειο, στα Γιάννενα κ.α. 
Στην Κρήτη πορεία μαθητών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα Χανιά, στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις. Μία ακόμη συγκέντρωση φορέων της εκπαίδευσης έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα επίσης στην πλατεία της δημοτικής αγοράς. Στο Ηράκλειο, η πορεία των μαθητών ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση στην πλατεία των Λιονταριών.
Στην Πάτρα, οι μαθητές επέστρεψαν στο χώρο του «Παραρτήματος», ενώ πραγματοποιήθηκε και δεύτερη πορεία από φοιτητές και μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων.
Στο Αγρίνιο, νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Δημάδη, ενώ ακολούθησε πορεία μαθητών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι οποίοι φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα. Αρκετά σχολεία της πόλης προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη.
Στην Καρδίτσα διοργανώνεται συγκέντρωση στις 7 μμ στην κεντρική πλατεία από το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας ενώ την ίδια ώρα κάλεσμα απευθύνει η Αντιφασιστική Συσπείρωση Άρτας στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Στον Βόλο πραγματοποιείται πορεία από το θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ανακοινώσεις - κάλεσμα για συμμετοχή έχουν εκδώσει το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και το Εργατικό Επαναστατικό κόμμα.

Κλειστοί σταθμοί του μετρό 

Κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός», με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, από τις 10 το πρωί, και μέχρι νεωτέρας. Τροποποιήσεις αναμένεται να υπάρξουν στα δρομολόγια των λεωφορείων, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πορεία προς τη Βουλή, αναμένεται να κλείσουν αρκετοί ακόμη σταθμοί του μετρό. Επιπλέον από τις 5 τα ξημερώματα δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων στους εξής δρόμους: Εθν. Αμύνης (από Αγ. Δημητρίου μέχρι πλατεία Λευκού Πύργου), Αγ. Δημητρίου (από Εθν. Αμύνης μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Φ. Δραγούμη), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι Γρ. Λαμπράκη), Αρμενοπούλου (από Δημ. Γούναρη μέχρι Εθν. Αμύνης), Βασ. Ηρακλείου (από πλατεία Αριστοτέλους μέχρι Καρόλου Ντηλ), Καρόλου Ντηλ (από Τσιμισκή μέχρι Βασ. Ηρακλείου), Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Κ. Καραμανλή (από Γ. Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτατζόγλου) καθώς και όπου αλλού απαιτηθεί
.TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: