Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ρέθυμνο : Ενημέρωση από την πορεία της 6 Δεκέμβρη
από mpalothia 18:06, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013
θεματικές: Εξέγερση Δεκέμβρης 2008
Ρέθυμνο : Ενημέρωση από την πορεία της 6 Δεκέμβρη

Image scaled down
Παρότι υπήρχε κάλεσμα μόνο από φοιτητικούς συλλόγους και μεμονωμένα άτομα και όχι από συλλογικότητες, έγινε συγκέντρωση και πορεία στο Ρέθυμνο για την 5η επέτειο από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη ’08. 
Ως συνήθως το κάλεσμα ήταν για συγκέντρωση στο Δημαρχείο της πόλης στις 18:00. Με κάποια καθυστέρηση ξεκίνησε να φτάνει και ο κόσμος ειδικά μετά τις 18:30 μέχρι που όταν ξεκίνησε η πορεία λίγο μετά τις 19:00, οι διαδηλωτές να ήταν περίπου 200. Υπήρχαν μπλοκ από φοιτητικούς συλλόγους, από τον α/α χώρο, τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και αρκετοί ανένταχτοι και μαθητές  που ακολούθησαν το μπλοκ του α/α χώρου. 
Με πολλά αντιμπατσικά και αντιφασιστικά συνθήματα η πορεία κατευθύνθηκε στο αστυνομικό τμήμα της πόλης μέσα από τους κεντρικούς δρόμους. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν σχετικά διακριτική (μόνο ρύθμιση της κυκλοφορίας και μερικοί ασφαλίτες περιμετρικά της πορείας) και ερχόταν σε αντίθεση με την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της πόλης που προσπαθεί να κρύψει κάτω από αυτήν τα σημάδια της κρίσης. 
Υπήρχε πολύ δυναμική και παλμός ενώ οι κορυφώσεις, ήταν όταν πέρασε μπροστά από τα δικαστήρια και όταν έφτασε στο αστυνομικό τμήμα που είχαν παραταχθεί περίπου 25 αστυνομικοί με στολή (πιθανόν ΟΠΚΕ). Εκεί έγινε μια στάση και φωνάχθηκαν ακόμα περισσότερα αντιμπατσικά συνθήματα όπως : “Μπάτσοι το Γκύζη, κάτι σας θυμίζει”, “1-3 Χρήτσος Τσουτσουβής”, ενώ χαρακτηριστικές κινήσεις έκαναν κάποιοι από αυτούς, προσπαθώντας ταυτόχρονα να σταμπάρουν κόσμο έγιναν όταν ακουγόταν “Αυτό είναι σωστό, ριπές από Καλάσνικοφ να βάλετε μυαλό”. Αλλά οι προκλήσεις σταμάτησαν εκεί και η πορεία συνεχίστηκε μέσα από την παλιά πόλη. Καθώς μένουν πολλοί μετανάστες μέσα στα παλιά και πολλές φορές άθλια και υγρά σπίτια, φωνάχτηκαν πολλά συνθήματα αλληλεγγύης προς αυτούς και αντιφασιστικά ειδικά στα σημεία που έχουν σταμπαριστεί ότι συχνάζουν ή δουλεύουν φασίστες και φίλοι τους. 
Η πορεία τελείωσε στο Δημαρχείο, που πάλι παρέμειναν μπάτσοι μέχρι να διαλυθεί το α/α μπλοκ. 

 

1504991
Attachment
από mpalothia 18:06, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Image scaled down

 
1504992
Attachment
από mpalothia 18:06, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Image scaled down

 































Δεν υπάρχουν σχόλια: