Για βασανισμό παιδιών κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία τις αρχές του Μπαχρέιν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα παιδιά συνελήφθησαν στις ταραχές που ταλανίζουν τη χώρα από το 2011. Πολλά έχουν ξυλοκοπηθεί και ορισμένα απειλήθηκαν με βιασμό.
«Δεκάδες παιδιά ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν ενώ τελούσαν υπό κράτηση τα δύο τελευταία χρόνια», τονίζει η με ανακοίνωσή της η οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ορισμένα παιδιά απειλήθηκαν με βιασμό προκειμένου να ομολογήσουν.
«Συλλαμβάνοντας και προφυλακίζοντας ανήλικους ύποπτους, οι αρχές του Μπαχρέιν περιφρονούν κατάφωρα τις διεθνείς τους υποχρεώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογραμμίζει ο Σαΐντ Μπουμεντούχα, υποδιευθυντής της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Όλα τα παιδιά μικρότερα των 18 ετών τα οποία δεν διέπραξαν καμιά αποδεδειγμένη παράβαση του νόμου πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα», συμπληρώνει ο Μπουμεντούχα, καλώντας τις αρχές στη Μανάμα να διενεργήσουν έρευνα για όλες τις καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχειρίσεις.
Τουλάχιστον 1110 παιδιά ηλικίας 16 έως 18 ετών προφυλακίστηκαν στο Ντράι Ντοκ, φυλακή ενηλίκων, κατά την ανάκριση ή τη δίκη τους για συμμετοχή σε διαδηλώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.
Τα μικρότερα από 15 ετών παιδιά που έχουν καταδικαστεί και κρατούνται σε σωφρονιστήριο ανηλίκων έχουν υποστεί κακομεταχείριση τη νύχτα, όταν οι κοινωνικοί λειτουργοί τελειώνουν την εργασία τους και τα παραδίδουν στην αστυνομία, επισημαίνει επίσης η μη κυβερνητική οργάνωση.
Το Μπαχρέιν τροποποίησε τον Αύγουστο τον νόμο για τα δικαιώματα των ανηλίκων, προβλέποντας ποινή φυλάκισης ή επιβολή προστίμου για τον πατέρα του παιδιού που μετέχει σε διαδηλώσεις. Η χώρα κλονίζεται από τον Φεβρουάριο του 2011 από ένα κίνημα διαμαρτυρίας στο οποίο συμμετέχουν κυρίως οι σιίτες, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία της χώρας, κατά της σουνιτικής δυναστείας των Αλ Χαλίφα.
Τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μπαχρέιν από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΤVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου