Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

UNICEF: Καμπανάκι για τον υποσιτισμό των παιδιών

tvxs.gr/node/130971
Καθυστέρηση στην ανάπτυξη, που μαζί με τα προβλήματα υγείας φέρνει ελλιπή εκπαίδευση, αυξάνει τη φτώχεια και διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, παρουσιάζουν περίπου 165 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του υποσιτισμού στην βρεφική τους ηλικία, σύμφωνα με την UNICEF.

Ο επικεφαλής της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, Άντονι Λέικ, μιλώντας στο Reuters ενόψει της διάσκεψης του Σαββάτου με τίτλο «Διατροφή για την Ανάπτυξη» επεσήμανε ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού είναι ευρέως υποτιμημένο, κυρίως επειδή συχνά συγχέεται με την έλλειψη τροφίμων.

Στην πραγματικότητα, είπε ο ίδιος, ο υποσιτισμός και οι μη αναστρέψιμες συνέπειές του για την υγεία επηρεάζουν και συγκριτικά ευημερούσες χώρες, όπως η Ινδία, όπου υπάρχει απόθεμα τροφίμων, αλλά η πρόσβαση σε αυτό είναι άνιση και τα τρόφιμα είναι χαμηλής διατροφικής αξίας.

«Η Ινδία, για παράδειγμα, με το 48% των παιδιών να έχουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη, θεωρείται ότι έχει επάρκεια τροφίμων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα διανέμονται ισομερώς εντός της χώρας. Και στην Αφρική, λόγου χάρη, αν τρώει κάποιος μόνο κασάβα (ένα είδος φυτού), τότε μπορεί η κοιλιά του να είναι γεμάτη και τυπικά να έχει επάρκεια τροφίμων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διατροφή του είναι αυτή που απαιτείται για να αποφύγει την καθυστέρηση στην ανάπτυξη» εξηγεί ο Λέικ και τονίζει ότι «αυτά τα παιδιά είναι καταδικασμένα».

Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη είναι μία επίπτωση του υποσιτισμού κατά τις πρώτες 1.000 περίπου μέρες της ζωής ενός βρέφους, περιλαμβανομένης της κυοφορίας. «Και το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για απολύτως μη αναστρέψιμη κατάσταση. Μπορείς να ταΐσεις ένα ελλιποβαρές παιδί, αλλά στην περίπτωση του παιδιού με καθυστέρηση στην ανάπτυξη, εξαιτίας της επίδρασης (της έλλειψης θρεπτικών συστατικών) στον εγκέφαλό του, η συνέπεια είναι μία μόνιμη, μειωμένη νοητική δυνατότητα μέχρι την ηλικία περίπου των δύο ετών».

Η UNICEF επιθυμεί να επικεντρώσει τις προσπάθειες παγκοσμίως σε 20 χώρες κυρίως της Αφρικής και της Ασίας όπου ζει το 70% των παιδιών με καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Το κόστος αντιμετώπισης του υποσιτισμού σε αυτές τις χώρες εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου επτά δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με τον Λέικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: