Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

«Έξω η ακροδεξιά από τα σχολεία!»

 
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με προγραφές μεταναοτόπαιδων στους παιδικούς σταθμούς της χώρας και συνεχίστηκε με διώξεις εκπαιδευτικών και παρεμβάσεις στο παιδαγωγικό έργο από ακροδεξιούς κύκλους. Από τη νηπιαγωγό στο Νυδρί της Λευκάδας, που διώχθηκε πειθαρχικά αφού στοχοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή, μέχρι τη δασκάλα μουσικής σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, που δέχτηκε επίπληξη από τη διευθύντρια επειδή δίδασκε στα παιδιά τον «Κεμάλ» του Χατζιδάκι, ο ρατσισμός στα σχολεία δυστυχώς δεν είναι μόνο εξωθεσμικός. Αντίθετα, ενισχύεται από ένα κλίμα συντηρητισμού και φόβου, αυταρχικές διοικήσεις και ένα τιμωρητικό πειθαρχικό δίκαιο, που μπορεί να θέσει εκπαιδευτικούς σε αργία ακόμα και με βάση αστήρικτες καταγγελίές, προτού καν οι έλεγχοι τελεσιδικήσουν.
Με αφορμή τα παραπάνω και μετά το πρόσφατο περιστατικό εκφοβισμού μητέρας σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, όπου χρυσαυγίτες γονείς την περικύκλωσαν απειλητικά λέγοντάς της ότι «μεταφέρουν παράπονα άλλων γονιών και νηπιαγωγών διότι το παιδί της είναι άλλου θρησκεύματος» (βλ «Εφ.Συν.» 5/6), πρωτοβουλία πανεπιστημιακών της προσχολικής αγωγής ξεκίνησε συλλογή υπογραφών με θέμα «Έξω η X.A από την εκπαίδευση».
«Δεν πρέπει πλέον να θεωρούμε τίποτα αυτονόητο, πόσο δε μάλλον τη σιωπή των κάθε φύσεως υπαλλήλων στους δήμους, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στα αρχεία των παιδιών και με περισσή αφέλεια (επιεικής χαρακτηρισμός!) σχολιάζουν αριστερά και δεξιά την καταγωγή, την εθνικότητα, το θρήσκευμα, τη γλώσσα… των μικρών παιδιών.
Και όμως οι χρυσαυγίτες από κάπου αντλούν πληροφορίες. Κάποιος/α τους τις παρέχει», σχολιάζει η Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών δασκάλων του Δικτύου Πρακτικών Ασκήσεων των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής.
Εκτός από την καταδίκη των ρατσιστικών και ναζιστικών φαινομένων, η Πρωτοβουλία προτείνει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται οι εκπαιδευτικοί τέτοιες ενέργειες, «είτε αυτές συνδέονται με την πολυπολιτισμική ετερογένεια του σημερινού σχολείου είτε με τις διαπροσωπικές συγκρούσεις και αντιθέσεις», αλλά και πώς θα προστατεύονται τα παιδιά και θα αποκλείονται οι ρατσιστές εισβολείς.
Τέλος, ζητούν τη συνεργασία όλων των φορέων που ασχολούνται με το παιδί, από τα πανεπιστήμια μέχρι τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και τους συλλόγους γονέων, αλλά και όλων των αρμόδιων υπουργείων (Παιδείας, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας και Πρόνοιας) και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με το σκεπτικό ότι ειδικά στην προσχολική αγωγή συνεργάζονται διαφορετικές ειδικότητες που δεν εντάσσονται στο υπ. Παιδείας (βρεφοκόμοι, βρεφονηπιαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ.).
Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στη διαδικτυακή πλατφόρμαhttp://www.gopetition.com/petitions, με τίτλο «Έξω η ΧΑ. από την εκπαίδευση».
Αναδημοσίευση άρθρου από την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: