Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΑΠ 122              Κορωπί 19/6/2013
Εγγραφές, μετακινήσεις μαθητών, συγχωνεύσεις τμημάτων, χωρητικότητα αιθουσών
Το Υπ. Παιδείας και η διοίκηση (περιφερειακοί, δ/ντές εκπ/σης κλπ) επιδιώκουν με διαφορετικούς τρόπους να πετύχουν τη σύμπτυξη – κατάργηση τμημάτων για να περικόψουν τις ανάγκες για εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά.
Βασικό θέμα σ αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η προσπάθεια να διαμορφωθούν τμήματα με τον ανώτατο αριθμό μαθητών (25) παντού. Προκειμένου να μη «σπάσουν» τα τμήματα υποδεικνύουν μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, τόσο σε ότι αφορά τη δύναμη των τμημάτων της Α΄ τάξης όσο και των άλλων σε περιπτώσεις μεταγραφών αλλά και των τμημάτων νηπιαγωγείων.
Χωρίς αμφιβολία, μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει δραματική επιδείνωση των συνθηκών εκπαίδευσης των μαθητών μας και ταυτόχρονα μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού μ αποτέλεσμα να οδηγηθούν συνάδελφοι στην απόλυση και την ανεργία και να υποβαθμίζονται οι όροι παροχής εκπαίδευσης στους μαθητές.
Με βάση αυτά, ερωτηματικά προκαλεί το έγγραφο της δ/νσης με το οποίο ζητιέται από τους δ/ντές να στείλουν πίνακα με τη δύναμη των μαθητών ανά τμήμα ενώ περιλαμβάνει και ερωτήσεις όπως :  «Αριθμός μαθητών που δε μπορούν να απορροφηθούν - κατά τάξη», «Σε ποιο όμορο σχολείο θα μπορούσαν  να μετακινηθούν; (βάσει εγγύτητας)»
Επειδή και στο παρελθόν το πρόβλημα της σχολικής στέγης που υπάρχει σε πολλές περιοχές της Αν. Αττικής χρησιμοποιείται προκειμένου να δικαιολογήσουν την πολιτική των περικοπών και συμπτύξεων τμημάτων διευκρινίζουμε τα εξής :
·         Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε και κυρίως δεν υλοποιούμε μετακινήσεις μαθητών όταν δεν υπάρχει μεγάλο και πραγματικό πρόβλημα αίθουσας – στέγασης και πριν εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προς το δήμο για να εξασφαλίσουμε την επίλυση του – στην κατεύθυνση αυτή να ενημερώνεται ο σύλλογος για να βοηθήσει στις ενέργειες (με γονείς, παρεμβάσεις στους δήμους κλπ)
·         Όλοι οι δ/ντές / προϊστάμενες νηπιαγωγείων είναι υποχρεωμένοι να εγγράφουν τα παιδιά που ανήκουν στα όρια της σχολικής τους μονάδας.
·         Κανείς δε δικαιούται να μετακινεί μαθητές χωρίς γραπτή εντολή, πολύ δε περισσότερο με βάση την ημερομηνία εγγραφής είτε τον αριθμό των μαθητών.
·         Επιδιώκουμε όταν προκύπτει από τους αριθμούς να «σπάμε» τα τμήματα όπου υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα καθώς αυτό οδηγεί στη μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη προς όφελος, πρώτα και κύρια των όρων εκπαίδευσης και  των μαθητών μας. Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος είναι οι 20 μαθητές ανά τμήμα και 15 μαθητές για τα νηπιαγωγεία, την Α και Β τάξη.
Χωρητικότητα αιθουσών:
Στην ίδια κατεύθυνση επιχειρείται από το Υπουργείο και τη διοίκηση να χρησιμοποιηθεί το ζήτημα της χωρητικότητας των αιθουσών. Μάλιστα με αυθαίρετο τρόπο υποδεικνύεται ότι η χωρητικότητα καθορίζεται με βάση το 1,5 τμ ανά μαθητή και επιχειρούν να παρουσιάσουν την αναλογία αυτή ως την προβλεπόμενη προκειμένου να αφήσουν ανοιχτή τη δυνατότητα για περαιτέρω αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη. Πολύ περισσότερο που ήδη διαρρέουν διάφορα σενάρια που φέρουν το Υπουργείο να σκέφτεται – ετοιμάζει την αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη.
Με βάση τα παραπάνω διευκρινίζουμε ότι :
Πουθενά δεν είναι θεσμοθετημένη επίσημα η αναλογία 1 προς 1,5 τμ (κανονισμό ΟΣΚ, ΦΕΚ κλπ).
Αντίθετα, η μόνη θεμοθετημένη αναλογία προβλέπεται από το ΠΔ 71/1988, Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α’)] που καθορίζει τους όρους ασφαλείας για την πυρασφάλεια και για τα εκπαιδευτήρια προβλέπει την αναλογία 1 μαθητή  ανά 2τμ και μάλιστα στον καθαρό χώρο της αίθουσας εξαιρουμένων των επιφανειών που καλύπτονται από αντικείμενα (έδρα, βιβλιοθήκη κλπ) – επισυνάπτουμε το σχετικό ΠΔ.
Με βάση αυτό καλούμε κάθε αρμόδια αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της για το αν τηρούνται οι προβλεπόμενη όροι ασφάλειας και αυτό δεν είναι στη διακριτική ευχαίρια του καθένα αλλά υποχρεωτική ελάχιστη βάση για όλους.
Καλούμε το Υπ. Παιδείας να σταματήσει τα σενάρια για αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη και να αποστείλει οδηγίες για την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων όρων πυρασφάλειας και την αντίστοιχη αναλογία για όλες τις σχολικές μονάδες.
Καλούμε τη διοίκηση να σταματήσει τις προφορικές εντολές για μετακινήσεις μαθητών και την προώθηση συγχωνεύσεων τμημάτων καθώς και να ελέγξει τους όρους πυρασφάλειας και τη χωρητικότητα σε κάθε σχολική μονάδα.
Καλούμε τους δ/ντές και τους συλλόγους διδασκόντων να μην αποδέχονται την παραβίαση των όρων πυρασφάλειας και να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη γι  αυτό. Όταν αυτοί παραβιάζονται από τις εντολές της διοίκησης για τη διαμόρφωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, να φτιάχνουν πρακτικό και να το αποστέλλουν στο Δήμο και στη διοίκηση προκειμένου να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την παραβίαση αυτή.
Ο σύλλογός μας καλεί τους συλλόγους και τη ΔΟΕ να αναδείξουν το ζήτημα και θα πάρει πρωτοβουλίες για συντονισμό της δράσεις για τα παραπάνω.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Πρέπει να έχουμε καθαρό ότι οι εντολές του Υπουργείου και της διοίκησης σε ότι αφορά τις εγγραφές, μετακινήσεις μαθητών , χωρητικότητα αιθουσών κλπ στρέφονται κατά της δημόσιας εκπαίδευσης και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και το μόνο που επιδιώκουν είναι να συνεισφέρουν καθαρά στην απόλυση και στη μη επαναπρόσληψη των χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων  καθώς και στις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών λόγω πλαστών «πλεονασμάτων» εκπαιδευτικού προσωπικού και στις μελλοντικές απολύσεις των μονίμων λόγω μείωσης των θέσεων. Είναι στα πλαίσια του σχεδίου που απαιτεί η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ για τη μείωση των οργανικών και λειτουργικών κενών, για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο.
 Δε συμμορφωνόμαστε στα παραπάνω σχέδιαΑντιδρούμε στις προφορικές εντολές, ενημερώνουμε το σύλλογο γι’ αυτές και τους γονείς για το δικαίωμά τους να έχει το παιδί τους θέση στο σχολείο που ανήκει με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους. Τους καλούμε να συμμετέχουν σε κινητοποίησεις - διαμαρτυρίες που θα οργανωθούν γι  αυτό το σκοπό.

                                                              Για το Δ.Σ.
                                                                 Ο πρόεδρος
                                                             Κώστας Τουλγαρίδης   

Δεν υπάρχουν σχόλια: