Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΤΟΥ 12ου ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ
Προς τους γονείς και τους μαθητές μας.
Τελείωσε μια πολύ δύσκολη σχολική χρονιά για όλους μας.
Θέλουμε να συγχαρούμε τα παιδιά, που αντεπεξήλθαν με επιτυχία στις πρωτοφανώς δυσμενείς συνθήκες. Ειδικότερα τους μαθητές και τις μαθήτριές μας της Γ΄ Λυκείου, που σε πείσμα θεμάτων έξω από παιδευτική – αξιολογική δεοντολογία, έδωσαν με αξιοπρέπεια τη μάχη των Πανελλαδικών εξετάσεων και περιμένουν με αγωνία την ανταμοιβή των κόπων τους. Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά το καλύτερο για τα επόμενα χρόνια των σπουδών και της ζωής τους.
Η καινούργια χρονιά, δυστυχώς, αναμένεται δυσκολότερη.
Φίλοι γονείς.
Παρά τα οξυμένα προβλήματα, που όλοι μας σαν εργαζόμενοι, είτε άνεργοι, έχουμε, πρέπει με κάθε τρόπο να στηρίξουμε τα παιδιά μας. Η σφαγή των υποψηφίων, ειδικά της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, στις Πανελλαδικές, συλλειτουργεί στην πρόκληση απογοήτευσης και παραίτησης των παιδιών. Να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τέτοιες σκέψεις και συναισθήματα. Να τους τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία, ότι, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές, η γνώση γίνεται δύναμη και αναδεικνύεται σε πρώτη ανάγκη.
Εμείς, οι καθηγητές του 12ου Λυκείου Αθήνας, θα δώσουμε και ην καινούργια χρονιά όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια. Εκτός από την δουλειά μας μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο, θα συνεχίσουμε:
-   Την διεξαγωγή, μαζί με τα παιδιά, ευρύτερων μορφωτικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών, ανοικτών σε όλους τους κατοίκους των γειτονιών μας.
-   Την ενίσχυση των οικονομικά αδύνατων παιδιών (και όσων έχουν χρόνο και διάθεση να συμμετάσχουν) με πρόγραμμα υποστηρικτικών μαθημάτων, που θα ανακοινωθεί μέσα στον Σεπτέμβρη.
Φίλοι γονείς, μαθητές – παιδιά μας.
Δυστυχώς, η εξέλιξη των πραγμάτων δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Ζοφερά σενάρια, σαν συνέχεια των όσων εξελίχτηκαν τα τελευταία χρόνια τόσο στο χώρο της Παιδείας, όσο και ευρύτερα των κοινωνικών, δημόσια προσφερόμενων υπηρεσιών, δημοσιεύονται συνεχώς, για να διαμορφώνουν κλίμα εκφοβισμού και «εμφύλιας» αντιπαράθεσης μεταξύ των εργαζομένων.
Για παράδειγμα:
·    Σε όλους τους τόνους «διατρανώνεται» από αρμόδιους και αναρμόδιους παράγοντες η «απόφαση» για μαζικές, οριζόντιες διαθεσιμότητες και απολύσεις εκπαιδευτικών, αντίθετα ακόμα και από εκτιμήσεις ΠΥΣΔΕ για τις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων.
·    Αναμένονται νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, ενδεχόμενα και μέσα στο καλοκαίρι.
·    Στις σχολικές μονάδες που (σε αυτή τη φάση) θα μείνουν ανοικτές, θα επιχειρηθεί αναδιάρθρωση με συγχωνεύσεις τμημάτων, με ακραίες επιπτώσεις τον (έμμεσο) εξαναγκασμό παιδιών να αλλάξουν σχολεία ή κατευθύνσεις.
Με τέτοιους τρόπους επιχειρούν (εκτός των άλλων) να βάλουν καθηγητές γειτονικών σχολείων, όπως και συναδέλφους με συναφείς ειδικότητες μέσα στο ίδιο σχολείο, να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους για να διαφυλάξουν την θέση εργασίας τους. Τέτοιο κλίμα αντιπαράθεσης είναι από μόνο του διαλυτικό για τα σχολεία.
Φίλοι γονείς.
Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, ώστε να ξέρετε ότι τέτοιες πρακτικές είναι τελείως ξένες προς εμάς. Την αλληλεγγύη που διδάσκουμε στα παιδιά, την εφαρμόζουμε και στις μεταξύ μας σχέσεις. Και αυτό είναι όρος ύπαρξης για το σχολείο μας, αλλά και όρος «αξιολόγησής» μας από όλους εσάς. Αυτοί που κηρύσσουν και καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους της δουλειάς και της μόρφωσης, είναι ξένοι προς τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από όλους αυτούς. Μια ύψιστη συνεισφορά σε αυτή την κατεύθυνση, είναι η πολύπλευρη μορφωτική δραστηριότητα στο σχολείο και στη γειτονιά μας.
Με τις όποιες (ανθρώπινες) αδυναμίες μας, έχουμε τη θέληση να συνεχίσουμε τη δουλειά μας με μεγαλύτερη διάθεση και επιμονή, σε πείσμα της χειροτέρευσης των συνθηκών στις εργασιακές συνθήκες και στις ζωές μας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.
Ζητάμε τη συνεργασία σας σε αυτό τον κοινό αγώνα.
Έχετε το έννομο συμφέρον, το ανθρώπινο (και ανθρωπιστικόκαθήκον και την πραγματική δύναμη να συμμετέχετε σε αυτή την μάχη προάσπισης του δικαιώματος των παιδιών και της κοινωνίας μας στη δημόσια, δωρεάν Παιδεία.
Πρέπει όλοι να πιστέψουμε, ότι έχουμε τη δύναμη όχι μόνο να κρατήσουμε ανοιχτά και αλώβητα τα σχολεία μας, αλλά να τα αναβαθμίσουμε, στο πνεύμα των σύγχρονων αναγκών.
Καλά αποτελέσματα στα παιδιά – Καλό καλοκαίρι –
Καλή αντάμωση τον Σεπτέμβρη
Αθήνα, 28 Ιούνη 2013
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ 12ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ


alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια: