Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Τραγικά θύματα της πολιτικής των σφαγιαστικών περικοπών στα κονδύλια για την Πρόνοια, που κάνει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, πέφτουν τα παιδιά με αναπηρίες που φιλοξενούνται στον «Αριστέα» Λάρισας, αλλά και οι γονείς τους. Η διοίκηση του ενιαίου πλέον «Αριστέα» (συλλειτουργούν το Κέντρο Προστασίας Ατόμων με Αναπηρίες Γιάννουλης και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αμπελώνα) στο πλαίσιο της «εξοικονόμησης πόρων» και λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε υπαλληλικό προσωπικό, προχωρά στη διακοπή δρομολογίων μεταφοράς παιδιών με αναπηρίες, ενώ κλείνει και το «Στέκι» στο κέντρο της Λάρισας.



Να σημειώσουμε ότι ο «Αριστέας» έπεσε θύμα του «κουρέματος» των ομολόγων (PSI), χάνοντας 476.408,93 ευρώ από τα 833.106,26 ευρώ που διέθετε σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Η μείωση του αριθμού των δρομολογίων θα έχει ως αποτέλεσμα αρκετά παιδιά με διάφορες αναπηρίες (σύνδρομο Down, κινητικές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό κ.ά.) να μην μπορούν να πάνε καθημερινά στο Κέντρο της Γιάννουλης. Η αρχή γίνεται με παιδιά απομακρυσμένων περιοχών, οι γονείς των οποίων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη μεταφορά τους - πολλά παιδιά θ' αναγκαστούν να μένουν στα σπίτια τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια και τις οικογένειές τους - και, βεβαίως, είναι σίγουρο ότι στη συνέχεια το κόστος μετακίνησης των παιδιών θα φορτωθεί και στους γονείς που διαμένουν σε κοντινότερες περιοχές.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και το κλείσιμο του «Στεκιού» που λειτουργεί σε διαμέρισμα στο κέντρο της Λάρισας, δίνοντας τη δυνατότητα ολιγόωρης, απογευματινής, απασχόλησης των παιδιών με αναπηρίες για την «ανακούφιση» των γονέων.

Η διοίκηση του «Αριστέα» υποστηρίζει ότι η οικονομική κατάσταση του ιδρύματος «επιβάλλει περικοπές για να είναι δυνατή η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της έδρας και των παραρτημάτων της δομής», κάνει λόγο για «ελάττωση του προσωπικού», αναφέροντας ότι τέσσερις εργαζόμενοι παραιτήθηκαν μέσα στο 2012 για συνταξιοδότηση και άλλοι βρίσκονται σε άδειες για ανατροφή τέκνου, λοχεία, εγκυμοσύνη κλπ., ισχυρίζεται ότι η διακοπή της λειτουργίας της απογευματινής απασχόλησης και διαμονής στο «Στέκι» θα είναι προσωρινή και υπόσχεται ότι θα βρεθούν λύσεις στα προβλήματα.

Ομως, οι γονείς των παιδιών, κάθε άλλο παρά πείθονται και ησυχάζουν από αυτές τις υποσχέσεις, ζητώντας άμεση και ουσιαστική λύση.

ριζοσπαστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: