Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Η διεύθυνση και ο σύλλογος καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Καισαριανής εκφράζουν τη λύπη τους για το δημοσίευμα της εφημερίδας μας, το οποίο αναφερόταν στο κάλεσμα του σχολείου προς τους γονείς να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες του σχολείου. Θυμίζουμε ότι στο σχολείο είχαν συγκεντρωθεί κάποια χρήματα που είχαν δώσει οι γονείς για δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις των παιδιών τους, τα οποία, τελικά, δε χρειάστηκαν. Αντί να επιστραφούν στους γονείς, τους δόθηκε μία επιστολή με την οποία καλούνταν να δηλώσουν αν επιθυμούσαν να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα για κάποιες ανάγκες του σχολείου, ενώ ενημερώνονταν και οι γονείς που δεν είχαν καταβάλει χρήματα για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις ότι θα μπορούσαν να κάνουν μια δωρεά στο σχολείο.

Σύμφωνα με την απαντητική επιστολή διεύθυνσης και καθηγητών στην εφημερίδα, το δημοσίευμα «χαρακτηρίζεται από παρερμηνεία του σκεπτικού και των προθέσεων της διεύθυνσης (...) Η απόφαση για τη διαχείριση των χρημάτων, αφού εξέλιπαν οι σκοποί για τους οποίους συγκεντρώθηκαν, ήταν αποκλειστική υπόθεση των γονέων, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά και κλήθηκαν να απαντήσουν με υπεύθυνη δήλωση. Οι γονείς επ' ουδενί δεν υποχρεώθηκαν να παραχωρήσουν στο σχολείο χρήματα (...) Δόθηκε η δυνατότητα στους γονείς να διαθέσουν στο σχολείο είτε το σύνολο, είτε οποιοδήποτε μέρος των χρημάτων που ήδη είχαν δώσει, είτε ακόμη και να ζητήσουν την επιστροφή του συνολικού ποσού που είχαν καταβάλει».

«Η πρωτοβουλία της διεύθυνσης του 1ου Γυμνασίου πιθανότατα δεν θα είχε εκδηλωθεί αν δεν υπήρχαν φόβοι για "τρύπες στη χρηματοδότηση", κυρίως ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων στην πληττόμενη από οικονομική κρίση χώρα μας», λένε στην επιστολή, διευκρινίζοντας: «Από θέση αρχής η όποια έκκληση και η όποια πρωτοβουλία για εθελοντική χρηματοδότηση και υποστήριξη δεν (πρέπει να) εκπορεύονται από μία στρατηγική αντικατάστασης ή και υποκατάστασης της επίσημης και θεσμοποιημένης χρηματοδότησης. Οχι μόνο σε καιρούς ευνοϊκούς αλλά και στη σημερινή δυσμενή συγκυρία (κατά την οποία ο Δήμος Καισαριανής, ως μέρος της ελληνικής πραγματικότητας, αντιμετωπίζει δυσβάστακτα χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ) η διεκδίκηση αλλά και η χρηστή διαχείριση της επίσημα προβλεπόμενης χρηματοδότησης δεν παύουν να αποτελούν υποχρέωση κάθε σχολικής κοινότητας σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη, από την άλλη, αποτελεί και ο σεβασμός της επιθυμίας μεμονωμένων πολιτών αλλά και συλλογικών φορέων για εθελοντική προσφορα.

ριζοσπαστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: