Παρασκευή 20 Απριλίου 2012


ΕΝΩ Η ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ «18 ΑΝΩ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ...

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός όσων έχουν δοκιμάσει κάποια ουσία το διάστημα 1984 - 2011. Το κίνδυνο αναβίωσης των κοινωνικών στερεοτύπων επισημαίνει η Κατερίνα Μάτσα

Τα αγόρια υπερτερούν των κοριτσιών στη χρήση ναρκωτικών. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εντοπίζεται η πιο συχνή χρήση ουσιών από ανηλίκους
Τα αγόρια υπερτερούν των κοριτσιών στη χρήση ναρκωτικών. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εντοπίζεται η πιο συχνή χρήση ουσιών από ανηλίκους


Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τη χρήση ναρκωτικών στους μαθητές. Ο αριθμός όσων έχουν δοκιμάσει κάποια ουσία έχει τριπλασιαστεί από το 1984 έως το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Την ίδια ώρα, η επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας απεξάρτησης «18 Ανω», κ. Κατερίνα Μάτσα, έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της μονάδας, λέγοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να τη συκοφαντήσουν, με αφορμή τον εντοπισμό ρούχων από το πλιάτσικο της Αθήνας, σε εξωτερική δομή του «18 Ανω».

«Σας θέλουμε όλους μαζί μας και όχι απέναντί μας», επεσήμανε η κ. Μάτσα, καταγγέλλοντας ότι ζητήθηκε από τους υπεύθυνους της μονάδας να γίνουν καταδότες της αστυνομίας, υποδεικνύοντας ποιοι πήγαν τα ρούχα στη δομή.

Κάποιοι -είπε- απεργάσθηκαν σχέδια που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο θεραπευόμενων της μονάδας. Καλλιεργούνται σκόπιμα εντυπώσεις ότι το «18 Ανω», η μεγαλύτερη δημόσια μονάδα απεξάρτησης, δεν επιτελεί θεραπευτικό έργο, αλλά υποθάλπει εγκληματίες.

Η κ. Μάτσα έκανε λόγο για αναβίωση των κοινωνικών στερεότυπων τα οποία συντηρούν τον κοινωνικό ρατσισμό σε βάρος των τοξικομανών.

Οι θεραπευτές ανέφεραν ότι καθημερινά και συνεχώς υποστηρίζουν τους θεραπευόμενους με υπομονή και κουράγιο, ώστε να κρατηθούν, παρά τα όποια πισωγυρίσματά τους, στον δρόμο της απεξάρτησης και της αλλαγής. Σε αυτή τη διαδικασία, απαιτείται σεβασμός στον θεραπευόμενο, άρα και στο θεραπευτικό απόρρητο.

Οι υπεύθυνοι του «18 Ανω» τονίζουν ότι η ουσιοεξάρτηση είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, το οποίο συνδέεται συχνά με παραβατικότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Η ψυχολογική απεξάρτηση είναι μία διαδικασία που οδηγεί σε βαθιές αλλαγές στην προσωπικότητα και όλους τους τομείς της ζωής του απεξαρτημένου.

SOS ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Χρήση κάνναβης κάνει το 15% των ανηλίκων

Για το θέμα της χρήσης ουσιών στον ελληνικό πληθυσμό οι υπεύθυνοι του ΕΠΙΨΥ παρουσίασαν στοιχεία έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2011, σε 37.040 μαθητές. Η έρευνα δείχνει πτωτική τάση στο κάπνισμα το διάστημα 2003 έως 2011, ύστερα από μία περίοδο μεγάλης αύξησης (1984 έως 1998) και μια τάση μείωσης στην κατανάλωση αλκοόλ.

Το 15,2% των ερωτηθέντων μαθητών έχει κάνει χρήση έστω μία φορά κάποιας ναρκωτικής ουσίας, κυρίως κάνναβης, ενώ η πλειονότητα αυτών έχει επαναλάβει τη χρήση. Τα αγόρια υπερτερούν στη χρήση ναρκωτικών και οι περιοχές οι οποίες ξεχωρίζουν είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ALFAVITA.GR


Δεν υπάρχουν σχόλια: