Οργή των Γονέων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε διάφορους Δήμους
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Περιστερίου με σχετική του ανακοίνωση καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και στον Δήμο Περιστερίου.
Οι γονείς συμπληρώνουν χαρακτηριστικά: «Το έχουμε τονίσει πολλές φορές: Για εμάς τα παιδιά μας δεν είναι ούτε αριθμοί, ούτε ποσοστά, ούτε συμψηφισμοί. Τα παιδιά μας έχουν δικαιώματα. Προτεραιότητά μας είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση, στον αθλητισμό, στον ελεύθερο χρόνο, στη ζωή».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Καταμεσής του καλοκαιριού, με κλειστά τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, αντί να φροντίζει να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες για τη νέα σχολική χρονιά 2024 – 2025 ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό κενό σε δασκάλους γενικής παιδείας, ειδικοτήτων, ειδικής αγωγής και καθηγητές, προχωράει σε συγχωνεύσεις τμημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, αναστέλλει προηγούμενες εγκρίσεις για διαχωρισμό τμημάτων, όπου υπήρχαν παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και δημιουργεί υπεράριθμα τμήματα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει έτσι την εκπαιδευτική διαδικασία με θύματα πρωτίστως τους μαθητές που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και τους υπόλοιπους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Και δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε για το ενδεχόμενο η συγχώνευση τμημάτων να οδηγήσει ακόμα και σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μαθητών εξαιτίας του υπεράριθμου.
Συγκεκριμένα, στο Περιστέρι συγχωνεύονται τμήματα στα 7ο , 21ο , 24ο , 30ο , 31ο , 32ο , 41ο Δημοτικά και 27ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου.
Επιπρόσθετα, απορρίφθηκαν και επτά νέες αιτήσεις που είχαν κατατεθεί για το διαχωρισμό τμημάτων για τους ίδιους ακριβώς λόγους.
Δεδομένης της διαχρονικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων, την εμπειρία που έχουμε από τις πολυάριθμες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία όλων των βαθμίδων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης που δεν καλύπτονται ποτέ στο ακέραιο, μπορούμε με ασφάλεια να διαπιστώσουμε, ότι η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στη λογική κόστους – οφέλους που βασικό στόχο έχει τη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών στο σχολεία, άρα και τη μείωση των “δαπανών” του Υπουργείου και εν γένει της κυβέρνησης για τη δημόσια Παιδεία. Άλλωστε, οι συγχωνεύσεις δεν είναι κάτι καινούργιο· αποτελούν προσφιλή επιλογή του Υπουργείου Παιδείας και έρχονται ως συνέπεια προηγούμενων, αλλά και ως προάγγελος νέων...
Το έχουμε τονίσει πολλές φορές: Για εμάς τα παιδιά μας δεν είναι ούτε αριθμοί, ούτε ποσοστά, ούτε συμψηφισμοί. Τα παιδιά μας έχουν δικαιώματα. Προτεραιότητά μας είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση, στον αθλητισμό, στον ελεύθερο χρόνο, στη ζωή.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής:
• να ανακαλέσει άμεσα όλες τις αποφάσεις αναστολής κατάτμησης τμημάτων και να εγκρίνει όλες τις νέες αιτήσεις.
Διεκδικούμε:
• Την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς 2024 – 2025 να υπάρξει κανένα εκπαιδευτικό κενό σε κανένα σχολείο, είτε αφορά σε εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας, είτε σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, είτε σε εκπαιδευτικούς ολοήμερων προγραμμάτων, είτε σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης.
• Τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με ανώτερο αριθμό τους 15 μαθητές.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου μόλις πληροφορήθηκε για την εξέλιξη αυτή πραγματοποίησε άμεσα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, ώστε να ενημερωθούμε αρμοδίως. Παράλληλα, έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, στην οποία θα είμαστε όλοι εκεί, για να μην ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με τα παιδιά μας στοιβαγμένα στις σχολικές αίθουσες.
Αντιδράσεις και για τα σχολεία του Πειραιά
Σφοδρές αντιδράσεις για την συγχώνευση των τάξεων αποτυπώνονται και στην ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δ’ Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιά. Όπως αναφέρεται «Εκεί που πέρυσι λειτουργούσαν δύο τμήματα σε μια τάξη, από τη νέα χρονιά θα συγχωνευτούν και θα λειτουργεί μόνο ένα. Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη! Υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, υποβαθμίζει κι άλλο το σχολείο! Δεκάδες μαθητές που μέχρι πέρυσι βρίσκονταν σε τάξεις 15 και 16 μαθητών, θα πρέπει από τη νέα χρονιά να κάνουν μάθημα σε τάξεις ως και 25 μαθητών! Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό, ξέροντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που έχει σήμερα ένα τμήμα να “προχωρήσει” και να μην αφήσει πίσω μαθητές ακόμα κι όταν έχει κάτω από 15 μαθητές!
Στα περισσότερα σχολεία που θα εφαρμοστεί η σύμπτυξη τμημάτων, θα χαθούν θέσεις εκπαιδευτικών, αφού στην πλειοψηφία των δημοτικών οι εγγραφές στην πρώτη τάξη είναι λίγες και συγκροτείται ένα μόνο τμήμα. Τα σχολεία υποβαθμίζονται και κάποια οδηγούνται σταδιακά σε κατάργηση και λουκέτο, ενώ τα υπόλοιπα θα λειτουργούν με τάξεις των 25 και πλέον μαθητών. Πέρυσι καταργήθηκαν με τον ίδιο τρόπο αλλά 20 τμήματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Που σημαίνει ότι μέσα σε δύο χρόνια «σβήνουν» από το χάρτη των σχολείων του Πειραιά περισσότερα από τρία 12θεσια!
Διεκδικούμε σύγχρονες σχολικές υποδομές για τα παιδιά μας κι αντί γι’ αυτό μας ζητάνε να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι 25 μαθητές θα στοιβάζονται σε αίθουσες που δεν χωράνε ούτε οι μισοί! Η απόφαση του υπουργείου ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Ότι αντιμετωπίζουν την μόρφωση των παιδιών μας ως «κόστος» που πρέπει να περικοπεί. Συγχωνεύοντας τμήματα μειώνουν τους εκπαιδευτικούς κι αυτό το βαφτίζουν «εξοικονόμηση πόρων» στις πλάτες τις δικές μας και των παιδιών μας. Κόστος γι’ αυτούς είναι οι ανάγκες των παιδιών μας για ένα σύγχρονο σχολείο. Γι’ αυτό βαφτίζουν «εξοικονόμηση» την περικοπή δαπανών για προσλήψεις εκπαιδευτικών και το στοίβαγμα μαθητών σε λιγότερες τάξεις. Γι’ αυτό πέρυσι - όπως και τα προηγούμενα χρόνια - έφτασε Δεκέμβρης για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, ενώ πολλές ειδικότητες δεν έφτασαν ποτέ στην τάξη. Γι’ αυτό από τις ανάγκες για παράλληλη στήριξη καλύφθηκαν πέρυσι μόνο οι μισές.»
Στοιβάζονται 25 μαθητές αναξαρτήτως αναγκών
Αντίστοιχες είναι και οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών καθώς αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Κερατσινίου-Περάματος Νίκος Πλουμπίδης, Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας: «Στον Πειραιά συγκεκριμένα, “χάνονται” 20 τμήματα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων. Και αυτό ενώ υπήρχε θετική εισήγηση των σχολικών συμβούλων και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πειραιά, και υπάρχουν οι απαραίτητες αίθουσες σε κάθε σχολείο για να υποστηρίξουν τις κατατμήσεις αυτές. Αυτή η εξέλιξη είναι απαράδεκτη, καθώς καθιερώνονται τμήματα 23 και 24 μαθητών ανά τμήμα, με πληθώρα γνωματεύσεων Παράλληλης Στήριξης και παρακολούθησης σε Τμήματα Ένταξης και ουσιαστικά βάζει στον «προκρούστη» τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και ενισχύει τη λογική του κόστους- οφέλους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε παρακάτω ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Σε Δημοτικό στο Κερατσίνι, η Ε' τάξη το νέο σχολικό έτος 2024-2025 που έχει 46 μαθητές, με 8 γνωματεύσεις και 6 αιτήσεις με αριθμό πρωτοκόλλου στο ΚΕΔΑΣΥ θα μείνει 2 τμήματα. Επίσης, σε άλλο Δημοτικό του Κερατσινίου η Α' τάξη που θα σχηματιστεί το σχολικό έτος 2024-25 έχει 23 νέες εγγραφές και 1 επαναφοίτηση και, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία γνωμάτευση με αυτισμό παιδικής ηλικίας και 3 ακόμα γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ, δεν εγκρίθηκε η κατάτμησή τους.
Αντίστοιχα, σε σχολείο του Κορυδαλλού σε ΣΤ' τάξη με 46 μαθητές εκ των οποίων 12 μαθητές Ρομά, με 7 διαγνώσεις και 2 αιτήσεις στο ΚΕΔΑΣΥ αναστέλλεται η κατάτμηση σε τρία τμήματα και γίνονται δύο. Πάει περίπατο το παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών που μετατρέπονται σε «παιδοφύλακες», αφού με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατη η ισότιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου