Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

 


«Είναι πολύ πιθανόν πολλοί ιδιοκτήτες με μεγάλες φροντιστηριακές μονάδες να τις σπάνε σε μικρότερες (με λιγότερους των 75 μαθητών) για να αποφύγουν τους κτηριακούς ελέγχους. Ο κίνδυνος θα επεκταθεί σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του χώρου της μη τυπικής εκπαίδευσης»

Με αφορμή τους τραγικούς θανάτους σε κατασκήνωση και λούνα παρκ της Χαλκιδικής, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ανοίγει το θέμα «γνωστοποίηση vs πραγματικός έλεγχος» στις κτιριακές υποδομές των φροντιστηρίων, «διότι  στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας ή της εξοικονόμησης πόρων ή της εξυπηρέτησης συμφερόντων επιχειρηματιών, κινδυνεύουν ζωές».

Η ΟΙΕΛΕ υπογραμμίζει ότι η νέα νομοθεσία προβλέπει πως δεν θα υπάρχουν καθόλου έλεγχοι για τις δομές κάτω των 75 εκπαιδευόμενων και ότι το κράτος θα αρκείται στην …υπεύθυνη δήλωση των επιχειρηματιών πως «όλα είναι εντάξει».

«Δυστυχώς, το ζήτημα της αντικατάστασης πραγματικού ελέγχου από μια απλή «γνωστοποίηση», έχει εισαχθεί και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.  Ενώ μέχρι πρότινος γίνονταν σε κάθε δομή εξονυχιστικοί έλεγχοι κτηριακής καταλληλότητας από τον ΕΟΠΠΕΠ, πλέον με άρθρο 71 του Ν. 4849/2021 που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης» θεσμοθετείται πως δεν θα υπάρχουν καθόλου έλεγχοι για τις δομές κάτω των 75 εκπαιδευόμενων και ότι το κράτος θα αρκείται στην …υπεύθυνη δήλωση (!) των επιχειρηματιών πως «όλα είναι εντάξει»» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

«Επειδή οι επιχειρηματίες του χώρου, ιδίως των μικρών μονάδων, δεν διακρίνονται για την πιστή τήρηση της νομιμότητας (αρκεί να αναφέρουμε πως το 40% και πλέον των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και Κ.Ξ.Γ. είναι αδήλωτοι ή υποδηλωμένοι), διατηρούμε τεράστιες αμφιβολίες, εάν συμμορφωθούν πλήρως με τις κτηριακές απαιτήσεις που προβλέπονται» τονίζει η ΟΙΕΛΕ.

Στη συνέχεια, προσθέτει ότι «είναι πολύ πιθανόν - αν δεν έχει ήδη συμβεί - πολλοί ιδιοκτήτες με μεγάλες μονάδες να τις σπάνε σε μικρότερες (με λιγότερους των 75 μαθητών) για να αποφύγουν τους κτηριακούς ελέγχους. Επομένως, ο κίνδυνος θα επεκταθεί σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του χώρου της μη τυπικής εκπαίδευσης».

Η ΟΙΕΛΕ ζητά την απόσυρση της ΚΥΑ που προβλέπει απλή γνωστοποίηση συμμόρφωσης με το νομοθετικό πλαίσιο για τους ιδιοκτήτες «μικρών» Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών και την επαναφορά του πραγματικού κτηριακού ελέγχου για κάθε δομή όπου στεγάζονται καθημερινά χιλιάδες παιδιά και εργαζόμενοι.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Υπόθεση θανάτων νέων σε κατασκήνωση και λούνα παρκ της Χαλκιδικής: Όταν η «γνωστοποίηση» αντικαθιστά τον πραγματικό έλεγχο, κινδυνεύουν ζωές. Η εμπειρία της ΟΙΕΛΕ

Η κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί από τους τραγικούς θανάτους δύο νέων ανθρώπων. Του 8χρονου κοριτσιού από πνιγμό και του 19χρονου νέου από σπασμένο παιχνίδι σε λούνα παρκ. Κατά σύμπτωση (;) στην ίδια περιοχή, στη Χαλκιδική. Σήμερα, βασισμένοι στην εμπειρία μας από την θεσμική εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση,  ανοίγουμε έναν κρίσιμο φάκελο, αυτόν του ελέγχου χώρων και υποδομών όπου εκπαιδεύονται, αθλούνται και διασκεδάζουν νέοι άνθρωποι. Πιο συγκεκριμένα, ανοίγουμε το θέμα «γνωστοποίηση vs πραγματικός έλεγχος», διότι  στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας ή της εξοικονόμησης πόρων ή της εξυπηρέτησης συμφερόντων επιχειρηματιών, κινδυνεύουν ζωές.

Απλή γνωστοποίηση ή πραγματικός έλεγχος;

Μετά τον θάνατο του 19χρονου στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική, ξεκίνησε ένας πόλεμος επίρριψης ευθυνών ανάμεσα στο Δήμο Κασσάνδρας και στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Σε ανακοίνωσή της η Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος δεν έχει ευθύνη πραγματικού ελέγχου, διότι του αρκεί η «γνωστοποίηση λειτουργίας». Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάποιος επιχειρηματίας μπορεί να στέλνει ένα έγγραφο ή μια υπεύθυνη δήλωση με τα οποία απλώς ενημερώνει ότι τηρεί τη νομιμότητα. Η δημιουργική αυτή «ασάφεια» που χρησιμοποιείται, όπως διαπιστώνουμε, από τους ανεύθυνους εποπτικούς φορείς ως δικαιολογία μη ελέγχου, κόστισε μια ανθρώπινη ζωή.

Δυστυχώς, το ζήτημα της αντικατάστασης πραγματικού ελέγχου από μια απλή «γνωστοποίηση», έχει εισαχθεί και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.  Ενώ μέχρι πρότινος γίνονταν σε κάθε δομή εξονυχιστικοί έλεγχοι κτηριακής καταλληλότητας από τον ΕΟΠΠΕΠ, πλέον με άρθρο 71 του Ν. 4849/2021 που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης» θεσμοθετείται πως δεν θα υπάρχουν καθόλου έλεγχοι για τις δομές κάτω των 75 εκπαιδευόμενων και ότι το κράτος θα αρκείται στην …υπεύθυνη δήλωση (!) των επιχειρηματιών πως «όλα είναι εντάξει».  Η διάταξη αυτή τέθηκε σε εφαρμογή με ΚΥΑ που συνυπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2022 πέντε (!) Υπουργοί: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Περιβάλλοντος και Επικρατείας (!). Επειδή οι επιχειρηματίες του χώρου, ιδίως των μικρών μονάδων, δεν διακρίνονται για την πιστή τήρηση της νομιμότητας (αρκεί να αναφέρουμε πως το 40% και πλέον των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και Κ.Ξ.Γ. είναι αδήλωτοι ή υποδηλωμένοι), διατηρούμε τεράστιες αμφιβολίες, εάν συμμορφωθούν πλήρως με τις κτηριακές απαιτήσεις που προβλέπονται. Επίσης, είναι πολύ πιθανόν - αν δεν έχει ήδη συμβεί - πολλοί ιδιοκτήτες με μεγάλες μονάδεςνα τις σπάνε σε μικρότερες (με λιγότερους των 75 μαθητών) για να αποφύγουν τους κτηριακούς ελέγχους. Επομένως, ο κίνδυνος θα επεκταθεί σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του χώρου της μη τυπικής εκπαίδευσης.

Για το θέμα αυτό, καθώς και για άλλες περιπτώσεις όπου απειλείται άμεσα η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών, η ΟΙΕΛΕ είχε εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση.

Τι ζητά η ΟΙΕΛΕ

Η Ομοσπονδία μας δεν θέτει, όπως όλοι γνωρίζουν, ως πρώτη προτεραιότητά της τα συντεχνιακά αιτήματα του κλάδου. Προτεραιότητες για εμάς είναι η διαφύλαξη του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης για να καταπολεμώνται οι ανισότητες και η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των μαθητών και των εργαζόμενων.

Με αυτό το σκεπτικό ζητούμε την απόσυρση της ΚΥΑ που προβλέπει απλή γνωστοποίηση συμμόρφωσης με το νομοθετικό πλαίσιο για τους ιδιοκτήτες «μικρών» Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών και την επαναφορά του πραγματικού κτηριακού ελέγχου για κάθε δομή όπου στεγάζονται καθημερινά χιλιάδες παιδιά και εργαζόμενοι.

Αυτόν τον πραγματικό έλεγχο πρέπει να επιβάλει η πολιτεία σε οποιαδήποτε δομή εκπαίδευσης, αναψυχής, μαθητείας. Οπουδήποτε ζουν, μαθαίνουν, διασκεδάζουν οι νέοι μας.

Οι ζωές των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτες!

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ                                              ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΓΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: